© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Zapečen ratatuj s kozjim sirom

Ratatuj (ratatouille) je provansalska jed iz poletne zelenjave in dišečih zelišč. Tokrat smo ga popestrili s kozjim sirom in sirovim bešamelom.

Zapečen ratatuj s kozjim sirom

Ratatuj (ratatouille) je provansalska jed iz poletne zelenjave in dišečih zelišč. Tokrat smo ga popestrili s kozjim sirom in sirovim bešamelom.

Čas priprave 1 h 20 min + počivanje
Zahtevnost Enostavno
Količina za 6 oseb
Oznake
Deli recept
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli

Sestavine

  • 4 žlice oljčnega olja
  • 2 rdeči čebuli
  • 2 stroka česna
  • 2 jajčevca
  • 2 rdeči papriki
  • 1 žlička dimljene paprike
  • 2 žlici balzamičnega kisa
  • 1 žlička sojine omake
  • 5 dl pasiranega paradižnika (passate)
  • 200 g mladega kozjega sira
  • 4 bučke (na primer mešanica zelenih in rumenih)
  • sol in poper

bešamel s sirom

  • 4 dl mleka
  • 50 g masla
  • 50 g moke
  • 80 g parmezana
  • sol in poper
Gordon Ramsay_svinjska potrebusina in zametna omaka

3 načini za zgostitev omak in juh

Okus je odličen, sestavine so kuhane do popolnosti, vendar je omaka preveč redka. Lahko bi jo povreli, a bi s tem koncentrirali okus, prekuhali vse ostale sestavine in porušili razmerje med omako in vsebino. Edina rešitev je uporaba nekakšnega sredstva za zgoščevanje, vendar katerega?

Sestavine

  • 4 žlice oljčnega olja
  • 2 rdeči čebuli
  • 2 stroka česna
  • 2 jajčevca
  • 2 rdeči papriki
  • 1 žlička dimljene paprike
  • 2 žlici balzamičnega kisa
  • 1 žlička sojine omake
  • 5 dl pasiranega paradižnika (passate)
  • 200 g mladega kozjega sira
  • 4 bučke (na primer mešanica zelenih in rumenih)
  • sol in poper

bešamel s sirom

  • 4 dl mleka
  • 50 g masla
  • 50 g moke
  • 80 g parmezana
  • sol in poper

Postopek

1

Čebulo narežemo. Česen drobno nasekljamo. Jajčevec narežemo na kocke. Papriki odstranimo semena in jo narežemo na kocke. Bučke narežemo na tanke kolobarje.

2

V težki ponvi segrejemo žlico oljčnega olja. Nanj stresemo čebulo in česen ter ju 5 minut rahlo pražimo, da zarumenita. Dodamo jajčevec in papriko in pražimo še 4 minute; če je treba, dodamo še malo olja. Obilno solimo in popramo, vmešamo dimljeno papriko in prilijemo kis ter sojino omako. Prelijemo s pasiranim paradižnikom in pustimo rahlo vreti 5 minut. Ko mešanica postane svetleča in gosta, jo odstavimo z ognja. Ratatouille lahko pripravimo 2 dni vnaprej in ga hranimo v hladilniku.

3

Pripravimo bešamel. V težki kozici segrejemo mleko, da rahlo zavre. V drugi kozici stopimo maslo in dodamo moko. Zmešamo, da dobimo pasto. Počasi prilivamo vroče mleko in pri tem ves čas stepamo z metlico za stepanje. Pustimo rahlo vreti 2 do 3 minute, da se omaka nekoliko zgosti; medtem ves čas mešamo. Primešamo drobno nastrgan parmezan, malo solimo in popramo.

4

Ratatouille postrgamo v težko nepregorno posodo in ga povsem prekrijemo z bešamelom. Po njej nadrobimo kozji sir in razporedimo rezine bučk v koncentričnih krogih. Če smo uporabili zelene in rumene bučke, jih razporedimo izmenično. Jed lahko sestavimo več ur pred peko.

5

Pečico segrejemo na 220 °C (ali na 200 °C z ventilacijo). Po bučkah pokapamo preostalo oljčno olje ali jih z njim premažemo. Pečemo 25 do 30 minut, da se bučke zmehčajo in zlato rjavo zapečejo. Tedaj ratatouille vzamemo iz pečice in pustimo počivati 20 minut, preden ga postrežemo.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.