
Zapečen ratatuj s kozjim sirom
Ratatuj (ratatouille) je provansalska jed iz poletne zelenjave in dišečih zelišč. Tokrat smo ga popestrili s kozjim sirom in sirovim bešamelom.
Zapečen ratatuj s kozjim sirom
Ratatuj (ratatouille) je provansalska jed iz poletne zelenjave in dišečih zelišč. Tokrat smo ga popestrili s kozjim sirom in sirovim bešamelom.

Sestavine
- 4 žlice oljčnega olja
- 2 rdeči čebuli
- 2 stroka česna
- 2 jajčevca
- 2 rdeči papriki
- 1 žlička dimljene paprike
- 2 žlici balzamičnega kisa
- 1 žlička sojine omake
- 5 dl pasiranega paradižnika (passate)
- 200 g mladega kozjega sira
- 4 bučke (na primer mešanica zelenih in rumenih)
- sol in poper
bešamel s sirom
- 4 dl mleka
- 50 g masla
- 50 g moke
- 80 g parmezana
- sol in poper

Popolna izbira za poletje: 3 malo drugačne sladice brez peke
Brez skrbi glede vzhajanja, zažganih robov in bojazni, da bi karkoli 'padlo skupaj'. Te sladice brez peke so nam všeč, ker so enostavne in osvežujoče.

Jajčevci ali melancani? Ni pomembno, važen je dober recept
Jajčevci ali melancani so nam na voljo vse leto, a so zdaj res slastni. Pogosto jih podcenjujemo, zato smo tokrat zbrali recepte, ki bodo to hitro spremenili.

3 načini za zgostitev omak in juh
Okus je odličen, sestavine so kuhane do popolnosti, vendar je omaka preveč redka. Lahko bi jo povreli, a bi s tem koncentrirali okus, prekuhali vse ostale sestavine in porušili razmerje med omako in vsebino. Edina rešitev je uporaba nekakšnega sredstva za zgoščevanje, vendar katerega?
Sestavine
- 4 žlice oljčnega olja
- 2 rdeči čebuli
- 2 stroka česna
- 2 jajčevca
- 2 rdeči papriki
- 1 žlička dimljene paprike
- 2 žlici balzamičnega kisa
- 1 žlička sojine omake
- 5 dl pasiranega paradižnika (passate)
- 200 g mladega kozjega sira
- 4 bučke (na primer mešanica zelenih in rumenih)
- sol in poper
bešamel s sirom
- 4 dl mleka
- 50 g masla
- 50 g moke
- 80 g parmezana
- sol in poper
Postopek
Čebulo narežemo. Česen drobno nasekljamo. Jajčevec narežemo na kocke. Papriki odstranimo semena in jo narežemo na kocke. Bučke narežemo na tanke kolobarje.
V težki ponvi segrejemo žlico oljčnega olja. Nanj stresemo čebulo in česen ter ju 5 minut rahlo pražimo, da zarumenita. Dodamo jajčevec in papriko in pražimo še 4 minute; če je treba, dodamo še malo olja. Obilno solimo in popramo, vmešamo dimljeno papriko in prilijemo kis ter sojino omako. Prelijemo s pasiranim paradižnikom in pustimo rahlo vreti 5 minut. Ko mešanica postane svetleča in gosta, jo odstavimo z ognja. Ratatouille lahko pripravimo 2 dni vnaprej in ga hranimo v hladilniku.
Pripravimo bešamel. V težki kozici segrejemo mleko, da rahlo zavre. V drugi kozici stopimo maslo in dodamo moko. Zmešamo, da dobimo pasto. Počasi prilivamo vroče mleko in pri tem ves čas stepamo z metlico za stepanje. Pustimo rahlo vreti 2 do 3 minute, da se omaka nekoliko zgosti; medtem ves čas mešamo. Primešamo drobno nastrgan parmezan, malo solimo in popramo.
Ratatouille postrgamo v težko nepregorno posodo in ga povsem prekrijemo z bešamelom. Po njej nadrobimo kozji sir in razporedimo rezine bučk v koncentričnih krogih. Če smo uporabili zelene in rumene bučke, jih razporedimo izmenično. Jed lahko sestavimo več ur pred peko.
Pečico segrejemo na 220 °C (ali na 200 °C z ventilacijo). Po bučkah pokapamo preostalo oljčno olje ali jih z njim premažemo. Pečemo 25 do 30 minut, da se bučke zmehčajo in zlato rjavo zapečejo. Tedaj ratatouille vzamemo iz pečice in pustimo počivati 20 minut, preden ga postrežemo.