Kaj boste skuhali danes?
Žametna omaka ali velute
Žametna omaka ali velute
Sestavine
- 130 g masla
- 150 g moke
- 2,5 l svetle osnove (telečje, perutninske ali ribje)
- malo jušne zelenjave
- začimbe
Recept za medene hruške z oreščki
Tako zelo preprosta sladica, pa tako zelo okusna. V jesenskih dneh se nam bo še kako prilegla. Količine v receptu prilagodite številu jedcev.
Kam z ostanki račke, zelja in mlincev? 5 receptov za po martinovanju
Prvi martinov vikend je za nami, v hladilniku pa čakajo lično zapakirani ostanki martinove pojedine. Vdahnite jim novo življenje z našimi predlogi.
Hiter jabolčni kolač, ko presenetijo obiski
Dišeč, sočen in pripravljen v hipu – ta jabolčni kolač je popolna rešitev, kadar gostje potrkajo brez najave.
Sestavine
- 130 g masla
- 150 g moke
- 2,5 l svetle osnove (telečje, perutninske ali ribje)
- malo jušne zelenjave
- začimbe
Postopek
Na maslu zdušimo jušno zelenjavo, dodamo moko – prepražimo samo toliko, da zadiši – zalijemo s hladnim fondom in med stalnim mešanjem kuhamo pol ure do ene ure. Po potrebi dolijemo še malo fonda, začinimo in pretlačimo. Čeprav ta osnova, tako kot bešamel, temelji na prežganju, jo pripravljamo drugače kot bešamel. Na začetku prilijemo več tekočine in je omaka sprva zelo redka, med počasnim kuhanjem pa se okus koncentrira, škrob v moki se spremeni in omaka dobi svojo značilno žametasto kakovost. Nekateri kuharji jo namesto s prežganjem zgostijo kar z masleno kocko.
Legirana svetla omaka
Žametno omako izboljšamo in zgostimo z rumenjaki in smetano. Beseda »legirano « pomeni obogateno z rumenjaki. Legirano svetlo omako pripravimo tako, da 2 l žametne omake pokuhamo do željene gostote, dodamo 2 do 3 rumenjake, 2,5 dl sladke smetane, premešamo, začinimo in dodamo malo limonovega soka. Po dodanih rumenjakih omake ne smemo več zavreti.
Legirana svetla omaka
Izpeljanke iz svetle omake
Svetle omake so nevtralna osnova za mnoge dodatke, s katerimi ustvarimo različne omake. Vse izpeljanke lahko tudi legiramo.
Kaprna omaka – v telečjo žametno omako (velute) vmešamo kapre in malo kisa.
Bela šampinjonova omaka – v telečjo žametno omako vmešamo šampinjone, prepražene na maslu, in malo šampinjonove osnove.
Drobnjakova omaka – v telečjo žametno omako vmešamo drobnjak.
Hrenova omaka – v telečjo žametno omako vmešamo precej naribanega hrena.
Pehtranova omaka – v perutninsko žametno omako vmešamo blanširan in sesekljan pehtran.
Karijeva omaka – na maslu podušimo jabolko in čebulo, dodamo kari in limonov sok ter pretlačimo. Vmešamo žametno perutninsko omako.
Sardelna omaka – v žametno ribjo omako vtepemo sardelno maslo.
Kardinalna omaka – v žametno ribjo omako vtepemo rakovo maslo in izboljšamo s tartufi.
Normandska omaka – v žametno ribjo omako vmešamo narezane šampinjone, rakove repke in malo mastike.
Diplomatska omaka – v žametno ribjo omako vtepemo rakovo maslo in jo obogatimo s kockami iz mesa jastoga in tartufov.
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Krompirjeva pogača z dimljenim lososom in kremnim sirom
Bučkina torta z limono in timijanom
Klobasice v listnatem testu
Klobasice v testu so odlična ideja za piknik ali večerno druženje s prijatelji