© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Kaj boste skuhali danes?

Ozadje

Trska s klapavicami

Trska s klapavicami

Čas priprave 50 min
Zahtevnost Enostavno
Količina za 4 osebe
Deli recept
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli

Sestavine

  • 1 žlica masla
  • 1 žlica oljčnega olja
  • 5 stebel stebelne zelene
  • 4 stroki česna
  • 1 kg velikih očiščenih klapavic
  • 1,5 dl suhega belega vina
  • 700 g fileja trske brez kože; kupimo najdebelejši file v enem kosu
  • velik šop peteršilja
  • črni poper

Sestavine

  • 1 žlica masla
  • 1 žlica oljčnega olja
  • 5 stebel stebelne zelene
  • 4 stroki česna
  • 1 kg velikih očiščenih klapavic
  • 1,5 dl suhega belega vina
  • 700 g fileja trske brez kože; kupimo najdebelejši file v enem kosu
  • velik šop peteršilja
  • črni poper

Postopek

1

Stebla in nekaj listov zelene nasekljamo. Česen drobno nasekljamo. V večji litoželezni posodi stopimo maslo in olje. Nanju stresemo narezana stebla zelene in česen ter jih pri zelo nizki temperaturi pražimo 5 minut, da se začnejo mehčati, vendar ne porumenijo. Nato dodamo klapavice, jih prelijemo z belim vinom in posodo pokrijemo. Kuhamo 2 do 3 minute oziroma tako dolgo, da se klapavice odprejo. Medtem enkrat premešamo.

2

Posodo odstavimo z ognja. Iz nje s penovko poberemo klapavice in jih damo v skledo, tekočino od kuhanja pa pustimo v posodi. Počakamo 5 minut oziroma tako dolgo, da školjke lahko primemo. Tiste, ki se niso odprle, zavržemo. Iz polovice školjčnih lupin postrgamo meso in ga damo k školjkam, v katerih smo pustili meso.

3

File trske položimo v posodo z vodo od kuhanja školjk, ga obilno popramo in pri zmerni temperaturi pokritega kuhamo približno 20 minut oziroma tako dolgo, da se file skuha, a ostane čvrst. Nato v posodo stresemo meso klapavic, preostale klapavice v lupini in tekočino, če je ostala v skledi, pokrijemo in kuhamo še 2 minuti, da se vse dobro segreje.

4

Trsko s klapavicami postrežemo v ogretih globokih krožnikih. Potresemo jo z listi zelene in nasekljanim peteršiljem. Za krepkejši obrok zraven postrežemo rezine francoske štruce, ki smo jih popekli na oljčnem olju in natrli s česnom.

Ali veste?

Polenovka je posušena trska, bakala (bakalar) pa je namaz iz polenovke, ki je na Primorskem tradicionalno na mizi na predbožični večer. Če vas zanima še kaj več, na naši spletni strani poiščite poučen članek z naslovom Trska, polenovka, bakala.

Priljubljeni recepti

Nadevano piščančje bedro na zelenjavni šari

Vsakdanje jedi s ščepcem drugačnosti

Enostavno

Orada na louisianski način

Radi preizkušate svetovne kuhinje? Za vas smo ujeli orado z mangom in avokadom.

35 min
Enostavno

Solata z lečo, rdečo peso in klobaso

Solata s klobaso bo odlična popestritev jedilnika v zimskih dneh

15 min
Enostavno

© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.