
Kaj boste skuhali danes?
Toast z lososom
Toast z lososom

Sestavine
- 20 rezin francoske štruce
- 2 žlici oljčnega olja
nadev
- 300 g prekajenega lososa
- 3 žlice kisle smetane
- šopek kopra
- naribana lupina in sok ½ limone
- poper
- 50 g kaviarja (po želji)

Zdrobov narastek – sladica otroštva, ki nikoli ne gre iz mode
Klasični zdrobov narastek, mehka in dišeča sladica iz otroštva, ki jo pripravite iz preprostih sestavin. Postrezite ga s sadnim prelivom ali sladkorjem v prahu.

Tako krvavice ne bodo počile
Peka krvavic marsikomu dela preglavice in si jih zato privošči le v kakšni dobri domači gostilni. Tako jih pravilno spečete, da ne počijo in ostanejo hrustljave.

Pet okusnih idej z rižem (ki niso rižota)
Riž ni samo za rižote. In ni samo priloga. Lahko ga uporabimo v solatah, polpetih, hrustljavih kroglicah, kremastih pudingih... Zaloga riža je v shrambi vedno dobrodošla.
Sestavine
- 20 rezin francoske štruce
- 2 žlici oljčnega olja
nadev
- 300 g prekajenega lososa
- 3 žlice kisle smetane
- šopek kopra
- naribana lupina in sok ½ limone
- poper
- 50 g kaviarja (po želji)
Postopek
Pečico segrejemo na 180 °C. Rezine kruha položimo v pekač, pokapljamo s polovico olja in pečemo 10 minut, da začnejo postajati hrustljave. Obrnemo jih, pokapljamo s preostalim oljem in pečemo še 5 minut. Ohladimo jih.
Lososa narežemo na majhne koščke, koper grobo sesekljamo. V skledi zmešamo losos, kislo smetano, koper, limonov sok in lupino ter malo popra (sol ni potrebna). Postrežemo tako, da na popečene kruhke naložimo nekaj lososovega nadeva in na vrh, po želji, damo malo kaviarja.
Nasvet
Naj vas čas ne prehiti!
- Lososov nadev lahko pripravite že zjutraj ali celo prejšnji dan in ga shranite v hladilniku. Popečete lahko tudi rezine kruha in jih, ko se ohladijo, shranite v nepredušno zaprti posodi.
- Dve uri pred prihodom gostov lahko lososov nadev že naložite na popečene kruhke.
- Tik pred prihodom gostov na kruhke z lososovim nadevom samo še dodate pol žličke kaviarja, če se zanj odločite. Prigrizke le še prestavite na servirni pladenj in z njimi popestrite lepo okrašeno mizo.
Nasvet
Izbrana jed upošteva štiri pomembne zahteve za uspešno zabavo: recept ni zapleten, pripravite jo lahko vnaprej in se tako zlahka izognete stresu v zadnji minuti, porcije so velike le za grižljaj ali dva, da jih gostje lahko pojedo kar tako, z rokami, in – najpomembneje – na vaših povabljencih bo zagotovo pustilia vtis. Naj se zabava začne!