
Takos z natrgano svinjino
Nacufana, natrgana ali nacefrana svinjina je v naših krajih razmeroma nov pojav. Največkrat je na voljo v lokalih, specializiranih za burgerje.
Takos z natrgano svinjino
Nacufana, natrgana ali nacefrana svinjina je v naših krajih razmeroma nov pojav. Največkrat je na voljo v lokalih, specializiranih za burgerje.

Nacufana svinjina je priljubljena ameriška klasika, ki prihaja iz Južne Karoline. Meso počasi pečejo v prekajevalniku na oglje, da se povsem zmehča, nato pa ga nacefrajo. Največkrat ga nadevajo v mehke krušne bombete skupaj z omako za žar, vloženo zelenjavo in hrustljavo zeljno solato. Če ste razpoloženi za peko na prostem in imate potrebno opremo, jed le pripravite na žaru. Ampak počasi, pokrito in pri nizki temperaturi.
Sestavine
- 600 g svinjskega vratu brez kosti
- sol in poper
- 2 žlici gorčice
- 2 žlici paradižnikove mezge
- 1 žlička kajenskega popra
- 1 žlička česna v prahu
- 1 žlica sončničnega olja
- 150 g jogurta
- 2 stroka česna
- 1 avokado
- 1/2 limone
- 4 koruzne tortilje
- 100 g češnjevih paradižnikov
- 4 večji listi zelene solate
- 50 g koruze iz pločevinke
- 1 rdeča čebula

Preprosto, zdravo in hitro pripravljeno morsko kosilo
Če bi bili vsi recepti tako preprosti in okusni, kot je naša vahnja s špinačo in sirom, bi ribe brez težav na naše jedilnike uvrstili vsak dan.

Avokado lahko zamrznete - preverite kako
Če ga boste pravilno shranili, si lahko že danes zagotovite svojo osebno »zeleno rezervo« za vse tiste trenutke, ko v trgovini spet ne bo zrelega avokada.

Božanski kolač s pistacijo, belo čokolado in malinami
Tiktoku in Instagramu okusnih receptov, ki jih lahko pripravimo sami doma povsem zlahka, preprosto nikoli ne zmanjka. Ta teden smo zasledili ta sočen kolač, ki nas je očaral.
Sestavine
- 600 g svinjskega vratu brez kosti
- sol in poper
- 2 žlici gorčice
- 2 žlici paradižnikove mezge
- 1 žlička kajenskega popra
- 1 žlička česna v prahu
- 1 žlica sončničnega olja
- 150 g jogurta
- 2 stroka česna
- 1 avokado
- 1/2 limone
- 4 koruzne tortilje
- 100 g češnjevih paradižnikov
- 4 večji listi zelene solate
- 50 g koruze iz pločevinke
- 1 rdeča čebula
Postopek
Meso solimo in popramo. V skledi zmešamo gorčico, mezgo, kajenski poper in česen ter z mešanico premažemo meso.
Po eni uri meso položimo v naoljen pekač s pokrovom in v pečici pečemo približno 20 minut na 180 °C. Nato temperaturo znižamo na 130 °C in pečemo še 2 uri. Meso vzamemo iz pečice, pustimo, da se nekoliko ohladi, nato pa z vilicami natrgamo na manjša vlakna.
Za jogurtovo omako v jogurt vmešamo sesekljan česen in solimo po okusu. Za gvakamole prerežemo avokado, odstranimo koščico in izdolbemo sredico. V skledici z vilicami pretlačimo meso avokada in dodamo limonov sok.
Zelenjavo očistimo in narežemo na manjše koščke.
V tortilje razporedimo solato, meso, jogurtovo omako in gvakamole ter dodamo paradižnik, koruzo ter čebulo.