Kaj boste skuhali danes?
Špageti s puranjimi mesnimi kroglicami
Naj bodo špageti tokrat z mesnimi kroglicami v paradižnikovi omaki, popestrimo pa jih s svežo baziliko.
Špageti s puranjimi mesnimi kroglicami
Naj bodo špageti tokrat z mesnimi kroglicami v paradižnikovi omaki, popestrimo pa jih s svežo baziliko.
Sestavine
- 400 g mletega ali zelo drobno sesekljanega puranjega mesa
- 2 čebuli
- 2 stroka česna
- 1 žlička janeževih semen
- 1⁄2 žličke posušenih čilijevih kosmičev
- 1 žlica oljčnega olja
- 800 g (1 velika pločevinka) paradižnika v koščkih
- 350 g špagetov
- sol in poper
ko postrežemo
- drobno nastrgan parmezan
- listi bazilike
Stari recepti: kako pravilno kisati zelje in repo
Zagotovo se boste strinjali, da trgovinske police ponujajo veliko izbiro vloženega zelja in repe, a kljub temu sta najboljša domača.
Nepozabna klasika med enolončnicami
Istrska enolončnica bobiči je eden tistih drobnih zakladov, zaradi katerih smo Slovenci lahko upravičeno ponosni na svojo kulinarično tradicijo.
Tomaž Kavčič o intimnosti svojega dela
Pionir slovenske kulinarike počasne hrane, chef Tomaž Kavčič, ki ustvarja v Dvorcu Zemono, razmišlja tudi o etiki v gostinstvu.
Sestavine
- 400 g mletega ali zelo drobno sesekljanega puranjega mesa
- 2 čebuli
- 2 stroka česna
- 1 žlička janeževih semen
- 1⁄2 žličke posušenih čilijevih kosmičev
- 1 žlica oljčnega olja
- 800 g (1 velika pločevinka) paradižnika v koščkih
- 350 g špagetov
- sol in poper
ko postrežemo
- drobno nastrgan parmezan
- listi bazilike
Postopek
Eno čebulo nastrgamo, drugo drobno nasekljamo. Česen nastrgamo. Janeževa semena popražimo in stremo.
Meso damo v skledo in dodamo nastrgano čebulo, polovico česna, janeževa semena in čilijeve kosmiče. Obilno solimo in popramo ter temeljito premešamo. Iz mase oblikujemo 16 kroglic.
V večji teflonski ponvi segrejemo oljčno olje in v več porcijah pražimo mesne kroglice 3 do 4 minute oziroma toliko časa, da se zlato rjavo zapečejo. Nato jih z žlico poberemo iz olja in položimo na krožnik.
V ponev stresemo drobno narezano čebulo, preostali česen in nekaj vode. Kuhamo 5 do 10 minut, da se čebula zmehča. Dodamo paradižnik in pustimo rahlo vreti 15 minut, nato pa omako s paličnim mešalnikom zmeljemo do gladkega. Dodamo mesne kroglice, ki naj v omaki rahlo vrejo še 10 minut, da se povsem skuhajo.
Špagete skuhamo v večjem loncu osoljene vrele vode po navodilih na embalaži. Nato jih odcedimo; nekaj tekočine, v kateri so se kuhali, prihranimo.
Špagete stresemo v ponev, jih zmešamo z omako (če se je medtem preveč zgostila, jo razredčimo z nekaj žlicami vode od kuhanja špagetov) in mesnimi kroglicami ter razdelimo na krožnike. Preden postrežemo, jih potresemo z baziliko in parmezanom.
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Stopljen sir v krušnem vencu z makom in marelicami
Solata z robidnicami, rdečo peso, kozjim sirom in makovimi krutoni
Pisana poznopoletna solata. Če nimate kozjega sira, vzemite feto.