Kaj boste skuhali danes?
Somov file s šparglji, kaprami in olivami
Somov file s šparglji, kaprami in olivami
Sestavine
- 700 g somovega fileja s kožo
- sol
- poper
- oljčno olje
- 12 špargljev
- 1 žlica masla
- 1 žlica kaper (vloženih v sol)
- 3 žlice črnih oliv
- sok 1 limone
Stari recepti: kako pravilno kisati zelje in repo
Zagotovo se boste strinjali, da trgovinske police ponujajo veliko izbiro vloženega zelja in repe, a kljub temu sta najboljša domača.
Tomaž Kavčič o intimnosti svojega dela
Pionir slovenske kulinarike počasne hrane, chef Tomaž Kavčič, ki ustvarja v Dvorcu Zemono, razmišlja tudi o etiki v gostinstvu.
Bliža se martinovo: pripravite najboljše mlince
Kaj na krožnikih ne sme manjkati na martinovo? Mlinci, zabeljeni s sokom, ki se je nabral pri peki račke ali goske. Letos jih pripravite sami, tako bodo res najboljši.
Sestavine
- 700 g somovega fileja s kožo
- sol
- poper
- oljčno olje
- 12 špargljev
- 1 žlica masla
- 1 žlica kaper (vloženih v sol)
- 3 žlice črnih oliv
- sok 1 limone
Postopek
Ribji file cizeliramo. Kožo zarežemo v razmakih pol centimetra, vendar ne globoko v meso. Nato file razrežemo na 4 cm široke kose in jih na kožni strani začinimo s soljo in poprom. V ponvi segrejemo malo oljčnega olja. Ribje kose pečemo s kožno stranjo obrnjene navzdol, dokler ne opazimo, da je površina mesa dobila steklast videz. Za nadaljnjo peko temperaturo znižamo, ponev pa pokrijemo.
Spodnje konce špargljev olupimo in stebla dvakrat poševno prečno prerežemo. V ponvi segrejemo maslo, koščke špargljev hitro popečemo, dodamo kapre in olive ter dušimo približno 5 minut; začinimo z limonovim sokom, soljo in poprom.
Pečene rezine somovega fileja serviramo na krožnike, jih obložimo s šparglji, kaprami in olivami, pokapamo s sokom, ki je nastal pri dušenju špargljev in zelenjave, ter ponudimo.
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Tunin namaz s kaprami
Tunin namaz diši po morju. Pričarajte si obučtek ležernega poletnega poznega zajtrka na dopustu v vseh letnih časih.
Spomladanska mineštra
Špageti s sardinami
Hitra pašta za vsak dan – sestavine imate zagotovo že na zalogi.