Kaj boste skuhali danes?
Sestavine
- 1 pomaranča
- 2 majhna koromača
- 2 manjši bučki (rumeni ali zeleni)
- 1 majhna hrustljava solata
- 2 žlički šerijevega kisa
- 4 žlice oljčnega olja
- sok ½ limone
- sol in poper
Čas za mehurčke: spremljava za brunch v originalni in božični različici
Mimoza, preprost, a učinkovit koktajl iz penečega vina in pomarančnega soka, je hitro postala priljubljena stalnica poznih zajtrkov in popoldanskih zabav.
Top nasveti za pijače na zabavah
Vsaj tako pomembna kot izbira prigrizkov in glavnega menija, je ponudba pijače na praznični zabavi.
Če ste naveličani klasičnih krompirjevih prilog, vas bo ta navdušila
Gratin dauphinois oziroma dofineški krompir je tista praznična priloga, ki preseneti prav vse – tudi tiste, ki mislijo, da jih krompir ne more več navdušiti.
Sestavine
- 1 pomaranča
- 2 majhna koromača
- 2 manjši bučki (rumeni ali zeleni)
- 1 majhna hrustljava solata
- 2 žlički šerijevega kisa
- 4 žlice oljčnega olja
- sok ½ limone
- sol in poper
Postopek
Z nazobčanim nožem olupimo pomarančo, pri čemer ostranimo čim več bele kožice. Olupljeno pomarančo narežemo na kolute, te pa še razpolovimo. Sok, ki se ob tem nabere na deski za rezanje, prestrežemo in prihranimo za preliv.
Koromaču odstranimo zunanjo plast, če je trda. Nato ga razpolovimo in mu izrežemo stržen, potem pa ga narežemo na čim tanjše rezine (najbolje z mandolino). Bučkam obrežemo konce in jih z lupilnikom za zelenjavo narežemo na dolge tanke trakove; vodeno sredico s semeni zavržemo. Solato ločimo na liste in jo operemo.
V skledici zmešamo prihranjeni pomarančni sok, šerijev kis in oljčno olje. Solimo, popramo in dodamo limonov sok po okusu. Tik preden postrežemo, koromač, bučke, solato in pomarančne rezine zmešamo in zabelimo s prelivom.