
Kaj boste skuhali danes?
Karamelni narastki
Karamelni narastki

Sestavine
- 150 g masla
- 200 g svetlega sladkorja muskovado
- 3 velika jajca
- 175 g moke
- ½ žličke pecilnega praška
- maslo za model
- smetana ali sladoled, ko postrežemo (po želji)
karamelna omaka
- 75 g svetlega sladkorja muskovado
- 75 g temnega sladkorja muskovado
- 75 g masla
- 1,5 dl sladke smetane

Krompirjeve pice: ideja za prigrizek, ki vas bo navdušila
Ste naveličani klasičnih pic in vedno enakih kombinacij? Potem je čas, da spoznate krompirjeve pice.

Okusni recepti za krepak imunski sistem
Jesenske viroze? Poskrbite za obrambo telesa z recepti, ki krepijo zdravje in imunski sistem, hkrati pa bodo navdušili vso družino.

5 najboljših receptov za kremno bučno juho
Bučna juha je jesenska klasika: topla, kremasta in polna okusa. Spoznajte trike za pripravo ter poskusite naše najljubše različice receptov.
Sestavine
- 150 g masla
- 200 g svetlega sladkorja muskovado
- 3 velika jajca
- 175 g moke
- ½ žličke pecilnega praška
- maslo za model
- smetana ali sladoled, ko postrežemo (po želji)
karamelna omaka
- 75 g svetlega sladkorja muskovado
- 75 g temnega sladkorja muskovado
- 75 g masla
- 1,5 dl sladke smetane
Postopek
Na tanko pomastimo 8 modelčkov za narastke s prostornino približno 2 dl. Na dno položimo majhne kroge iz papirja za peko.
Za karamelno omako damo obe vrsti sladkorja in maslo v majhno kozico in pri nizki temperaturi ter rednem mešanju segrevamo, da se maslo stopi in tekočina postane sijoča. Prilijemo smetano in zavremo. Kuhamo 1 minuto in nenehno mešamo. Odstavimo in nalijemo v modelčke. Pustimo, da se omaka 30 minut ohlaja.
Pečico segrejemo na 200 °C. V veliki skledi z električnim mešalnikom stepemo maslo, sladkor, razžvrkljana jajca in moko v gosto testo. Z žlico ga nadevamo v modelčke, ki jih nato postavimo v manjši pekač.
V pekač nalijemo toliko vode, da sega 1 cm visoko. Pekač postavimo v pečico in pečemo kakih 25 minut, da narastki močno narastejo oziroma dokler zobotrebec, ki ga zabodemo v sredino, ne ostane čist, ko ga izvlečemo.
Pekač vzamemo iz pečice. Vsak modelček posebej primemo in krepko držimo s suho kuhinjsko krpo, medtem ko narastek ločimo od oboda z nožem, ki ima zaobljeno konico. Narastke zvrnemo na 8 segretih desertnih krožničkov ali razporedimo na večji krožnik in odstranimo papirčke. Postrežemo še vroče, po želji s stepeno smetano ali sladoledom.
Zamrzovanje
Pripravimo narastke in postavimo modelčke na pladenj. Vsakega prekrijemo s prozorno ali aluminijasto folijo in zamrznemo. Preden želimo postreči, jih vzamemo iz zamrzovalnika, odstranimo folijo in postavimo modelčke v manjši pekač. Sledimo receptu od 4. koraka naprej, prilijemo še pol cm vode več in namesto 25 minut pečemo 45 do 50 minut.
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Božični kolački
Ko bomo z malčki krasili te prisrčne kolačke, bo tudi nas odneslo v otroštvo.