© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Kaj boste skuhali danes?

Ozadje

Karamelni narastki

Karamelni narastki

Čas priprave 1 h
Zahtevnost Enostavno
Količina 8 narastkov
Deli recept
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
karamelni narastki

Sestavine

  • 150 g masla
  • 200 g svetlega sladkorja muskovado
  • 3 velika jajca
  • 175 g moke
  • ½ žličke pecilnega praška
  • maslo za model
  • smetana ali sladoled, ko postrežemo (po želji)

karamelna omaka

  • 75 g svetlega sladkorja muskovado
  • 75 g temnega sladkorja muskovado
  • 75 g masla
  • 1,5 dl sladke smetane

Sestavine

  • 150 g masla
  • 200 g svetlega sladkorja muskovado
  • 3 velika jajca
  • 175 g moke
  • ½ žličke pecilnega praška
  • maslo za model
  • smetana ali sladoled, ko postrežemo (po želji)

karamelna omaka

  • 75 g svetlega sladkorja muskovado
  • 75 g temnega sladkorja muskovado
  • 75 g masla
  • 1,5 dl sladke smetane

Postopek

1

Na tanko pomastimo 8 modelčkov za narastke s prostornino približno 2 dl. Na dno položimo majhne kroge iz papirja za peko.

2

Za karamelno omako damo obe vrsti sladkorja in maslo v majhno kozico in pri nizki temperaturi ter rednem mešanju segrevamo, da se maslo stopi in tekočina postane sijoča. Prilijemo smetano in zavremo. Kuhamo 1 minuto in nenehno mešamo. Odstavimo in nalijemo v modelčke. Pustimo, da se omaka 30 minut ohlaja.

3

Pečico segrejemo na 200 °C. V veliki skledi z električnim mešalnikom stepemo maslo, sladkor, razžvrkljana jajca in moko v gosto testo. Z žlico ga nadevamo v modelčke, ki jih nato postavimo v manjši pekač.

4

V pekač nalijemo toliko vode, da sega 1 cm visoko. Pekač postavimo v pečico in pečemo kakih 25 minut, da narastki močno narastejo oziroma dokler zobotrebec, ki ga zabodemo v sredino, ne ostane čist, ko ga izvlečemo.

5

Pekač vzamemo iz pečice. Vsak modelček posebej primemo in krepko držimo s suho kuhinjsko krpo, medtem ko narastek ločimo od oboda z nožem, ki ima zaobljeno konico. Narastke zvrnemo na 8 segretih desertnih krožničkov ali razporedimo na večji krožnik in odstranimo papirčke. Postrežemo še vroče, po želji s stepeno smetano ali sladoledom.

Zamrzovanje

Pripravimo narastke in postavimo modelčke na pladenj. Vsakega prekrijemo s prozorno ali aluminijasto folijo in zamrznemo. Preden želimo postreči, jih vzamemo iz zamrzovalnika, odstranimo folijo in postavimo modelčke v manjši pekač. Sledimo receptu od 4. koraka naprej, prilijemo še pol cm vode več in namesto 25 minut pečemo 45 do 50 minut.

Priljubljeni recepti

Rabarbarine rezine

Rabarbara je polna zakladnica vitaminov in mineralov.

50 min
Enostavno

Postrvji paketki z limono, česnom in šparglji

Postrv, šparglji, limona in kanček česna so odlična pomladna kombinacija, ki si jo boste zaželeli vedno znova.

25 min
Enostavno

© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.