© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Kaj boste skuhali danes?

Ozadje

Sirčkovo-čokoladna kupola

Sirčkovo-čokoladna kupola

Čas priprave 50 min + vsaj 24 ur za hlajenje
Zahtevnost Srednje zahtevno
Količina za 10 oseb
Deli recept
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli

Sestavine

  • 2 biskvitni štruci po 200 g (na primer marmorni kolač)

sirčkov nadev

  • 560 g polnomastnega kremnega sira
  • 2 dl sladke smetane
  • 75 g sladkorja v prahu
  • 2 žlički vaniljeve paste ali izvlečka
  • naribana lupinica 1⁄2 bio pomaranče

čokoladna plast

  • 150 g temne čokolade
  • 75 g masla
  • 1 žlica zlatega sirupa ali medu
  • 100 g polnozrnatih piškotov
  • 50 g mini penastih bombonov

za obliv in okras

  • 2,25 dl sladke smetane
  • 150 g drobno nasekljane temne čokolade
  • 2 žlici zlatega sirupa ali medu
  • 50 g bele čokolade
  • sladkorne bleščice in zvezdice (ali drugi okraski) in kresničke za okras (po želji)

Sestavine

  • 2 biskvitni štruci po 200 g (na primer marmorni kolač)

sirčkov nadev

  • 560 g polnomastnega kremnega sira
  • 2 dl sladke smetane
  • 75 g sladkorja v prahu
  • 2 žlički vaniljeve paste ali izvlečka
  • naribana lupinica 1⁄2 bio pomaranče

čokoladna plast

  • 150 g temne čokolade
  • 75 g masla
  • 1 žlica zlatega sirupa ali medu
  • 100 g polnozrnatih piškotov
  • 50 g mini penastih bombonov

za obliv in okras

  • 2,25 dl sladke smetane
  • 150 g drobno nasekljane temne čokolade
  • 2 žlici zlatega sirupa ali medu
  • 50 g bele čokolade
  • sladkorne bleščice in zvezdice (ali drugi okraski) in kresničke za okras (po želji)

Postopek

1

Skledo z zaobljenim dnom (v obliki kupole) s prostornino 2 litra obložimo s prozorno kuhinjsko folijo, tako da je nekaj visi čez rob, da bomo sladico lahko pokrili. Kolača narežemo na tanke rezine (iz vsakega naj bi dobili 8 ali 9 rezin) ter z njimi obložimo dno in stene sklede, tako da med njimi ni vrzeli.

2

Sestavine za nadev zmešamo z električnim mešalnikom, da dobimo gosto in gladko maso. Z njo napolnimo obloženo skledo, pri čemer na vrhu pustimo nekaj prostora za čokoladno plast. Postavimo na stran.

3

Čokolado za čokoladno plast nalomimo na koščke in jo damo v nepregorno skledo. Dodamo maslo in sirup ali med. Skledo postavimo na kozico, v kateri nežno vre voda, in počakamo nekaj minut, da se čokolada stopi – če voda zavre, kuhalno ploščo izklopimo, saj bo čokolado stopila preostala vročina. Premešamo, da je čokolada gladka in sijoča.

4

Piškote damo v vrečko za zamrzovanje in jih zdrobimo z valjarjem – želimo nekaj finih drobtin in nekaj večjih koščkov. Piškotne drobtine stresemo v čokolado ter dodamo še penaste bombončke. Zmešamo, da je vse oblito s čokolado. Čokoladno zmes naložimo na sirčkov nadev, tako da prekrije celotno površino. Sladico pokrijemo s prozorno kuhinjsko folijo in na vrh položimo krožnik, nanj pa pločevinko za utež. Skledo postavimo v hladilnik za najmanj 24 ur, lahko pa za največ 3 dni.

5

Kupolo okrasimo na dan, ko jo bomo postregli. V kozici na nizki do srednji temperaturi segrejemo smetano s čokolado in sirupom ali medom, da se čokolada stopi in dobimo tekočo zmes – pazimo, da ne zavre. Sladico odvijemo in jo zvrnemo na kuhinjsko mrežico, ki smo jo postavili nad pladenj. Kupolo enakomerno oblijemo s čokoladnim oblivom. Ko obliv preneha kapljati, kupolo z lopatico prenesemo na krožnik. Za približno 10 minut jo postavimo v hladilnik, da se obliv strdi.

6

Medtem v mikrovalovni pečici v kratkih intervalih stopimo belo čokolado. Z njo po vrhu pobrizgamo kupolo, nato pa jo okrasimo, kot nam je všeč. Mi smo uporabili sladkorne bleščice in zvezdice ter kresničke.

Priljubljeni recepti

Bržolna pečenka, marinirana s suhimi jurčki

Bržolna pečenka za nepozabno slavnostno večerjo

Enostavno

Dušeno gorčično meso

Najboljša začimba za meso je gorčica!

50 min
Enostavno

Bučne polpete s prekajenim lososom

Buča in krompir se odlično znajdeta tudi v hitro pripravljenih polpetah.

Enostavno

© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.