Kaj boste skuhali danes?
Rižota z žafranom
Rižota z žafranom
Sestavine
- 1,2 l piščančje jušne osnove
- 2 žlici masla
- 1 žlica oljčnega olja
- 1 čebula
- 350 g riža za rižoto, najbolje arborio
- 1,25 dl šerija ali suhega belega vina
- ½ žličke žafrana
- 50 g parmezana
- 1 rumenjak
- sol in poper
- rukola v solati za prilogo (po želji)
Praznične jedi kljub celiakiji: slovenska voditeljica delila svoje recepte
Klavdija Winder Pantner, ki jo gledalci poznajo kot Veseljakovo voditeljico, sicer pa prepeva tudi v skupini Katrca, se v zasebnem življenju vsak dan sooča s celiakijo.
Recepti chefa Jerneja Fonde: Postanite zvezda praznične večerje
Iščete ideje za božično ali novoletno večerjo? Jernej Fonda iz Hiša Lisjak razkriva recepte, s katerimi boste navdušili goste.
Se vam je praznična sladica ponesrečila? Rešite jo v 10 minutah
Z dobrimi nameni smo se lotili priprave praznične sladice, a se žal ni posrečila. Brez skrbi, vsakemu se lahko zgodi – to je rešitev.
Sestavine
- 1,2 l piščančje jušne osnove
- 2 žlici masla
- 1 žlica oljčnega olja
- 1 čebula
- 350 g riža za rižoto, najbolje arborio
- 1,25 dl šerija ali suhega belega vina
- ½ žličke žafrana
- 50 g parmezana
- 1 rumenjak
- sol in poper
- rukola v solati za prilogo (po želji)
Postopek
Pri zelo nizki temperaturi v kozici segrevamo jušno osnovo; pripravimo si zajemalko. Medtem ko se greje, čebulo zelo drobno sesekljamo. V visoki teflonski ponvi na oljčnem olju stopimo maslo. Dodamo čebulo in velik ščep soli ter med mešanjem pražimo 5 minut, dokler se ne zmehča in zadiši, vendar še ne začne rumeneti. K čebuli stresemo riž in premešamo, da se vsa zrna prekrijejo z maščobo; nato pražimo nekaj minut, da riž postekleni. Prilijemo vino in med mešanjem kuhamo, dokler ga riž ne vsrka. Vmešamo žafran in začnemo prilivati jušno osnovo, samo po eno zajemalko naenkrat. Ves čas mešamo. Novo zajemalko jušne osnove prilijemo, ko riž vsrka prejšnjo; po 25 do 30 minutah bi morali porabiti vso, riž pa mora postati kremast in kuhan na zob.
Dodamo nastrgan parmezan in mešamo, dokler se ne stopi. Izklopimo kuhalnik in v riž vmešamo rumenjak. Solimo, popramo in po želji postrežemo s solato iz rukole.
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Pečen piščanec z rožmarinom in limono
Kruhki naan s sirom
Naan je kot nalašč za priložnosti, ko si želimo navdušiti z malce posebnim prigrizkom