Kaj boste skuhali danes?
Rahle čokoladno-kokosove rezine s kardamomom
Čokolada, kokosova smetana, kava in kardamom ... le kako bi se lahko uprli tem rezinam?
Rahle čokoladno-kokosove rezine s kardamomom
Čokolada, kokosova smetana, kava in kardamom ... le kako bi se lahko uprli tem rezinam?
Sestavine
- 400 g temne čokolade
- 8 strokov kardamoma
- 1,2 dl sladke smetane
- 200 g navadnega jogurta
- 160 g kokosove smetane
- ½ dl ohlajene močne črne kave
- 3 žlice javorovega sirupa
- 150 g krhkih maslenih piškotov, kot so škotski »shortbread«
- 80 g kandiranih češenj za okras
Božanska sladica, ki je pravi hit na družbenih omrežjih
Sočne čokoladne rezine z mehko plastjo biskvitnih piškotov, namočenih v kavo, in bogato mascarpone kremo. Popolna sladica, ko si hkrati zaželiš brownija in tiramisuja.
Pravi domači žganci – recepti, ki vedno uspejo
Žganci so preprosta jed, ki že stoletja kraljuje na domačih mizah. Odlični so sami ali v kombinaciji s številnimi tradicionalnimi jedmi. Jih znate pripraviti?
Kako si sledijo plasti v prekmurski gibanici? Preverite edini pravi recept
Prekmurska gibanica je naša najbolj zapletena sladica. Zanjo je treba pripraviti krhko in vlečeno testo, mednje pa zaviti kar štiri nadeve v točno določenem zaporedju.
Sestavine
- 400 g temne čokolade
- 8 strokov kardamoma
- 1,2 dl sladke smetane
- 200 g navadnega jogurta
- 160 g kokosove smetane
- ½ dl ohlajene močne črne kave
- 3 žlice javorovega sirupa
- 150 g krhkih maslenih piškotov, kot so škotski »shortbread«
- 80 g kandiranih češenj za okras
Postopek
Iz strokov kardamoma poberemo seme in ga v možnarju zdrobimo v prah. Čokolado nalomimo na koščke in jo stopimo v vodni kopeli (v skledici nad kozico, v kateri čisto narahlo vre voda). Medtem jo občasno pomešamo. Ko je stopljena, vanjo vmešamo kardamomov prah.
Smetano stepemo toliko, da nastanejo mehki vršički, nato vanjo narahlo vmešamo jogurt, kokosovo smetano, kavo in javorov sirup. Piškote nalomimo na koščke, velike za grižljaj, in jih skupaj s kandiranimi češnjami vmešamo v maso (mogoče se bo sesirila, ampak ne skrbite). Z lopatico (najbolje silikonsko) previdno, a temeljito vmešamo še stopljeno čokolado – to lahko traja par minut.
Podolgovat model obložimo s prozorno kuhinjsko folijo, vanj nalijemo čokoladno mešanico in postavimo v hladilnik za najmanj 3 ure. Ohlajeno sladico narežemo na rezine in postrežemo.