Kaj boste skuhali danes?
Rahle čokoladno-kokosove rezine s kardamomom
Čokolada, kokosova smetana, kava in kardamom ... le kako bi se lahko uprli tem rezinam?
Rahle čokoladno-kokosove rezine s kardamomom
Čokolada, kokosova smetana, kava in kardamom ... le kako bi se lahko uprli tem rezinam?
Sestavine
- 400 g temne čokolade
- 8 strokov kardamoma
- 1,2 dl sladke smetane
- 200 g navadnega jogurta
- 160 g kokosove smetane
- ½ dl ohlajene močne črne kave
- 3 žlice javorovega sirupa
- 150 g krhkih maslenih piškotov, kot so škotski »shortbread«
- 80 g kandiranih češenj za okras
Rekordno število tekmovalcev za Naj Fala kruh z vsako leto boljšimi izdelki
V soboto je v Ljubljani omamno dišalo po kruhu - potekal je tradicionalni izbor Naj Fala kruh, na katerem so ljubitelji peke kruha predstavili rekordno število hlebčkov.
Dajte priložnost krapu: tako pripravite božanski paprikaš
V tokratni oddaji Slovenske kuharice Lovro Prešiček na TV Veseljak Golica gosti kar svojo babico, oziroma `babki`, odlično kuharico Marjano Strupeh iz Krškega.
Ko boste enkrat jajcem dodali to sestavino, jih ne boste več pekli brez
Odkrijte presenetljivo preprost trik z javorovim sirupom, ki ocvrtim jajcem doda popolno sočnost in gurmansko aromo. Preizkusite nenavadno, a izjemno okusno kombinacijo.
Sestavine
- 400 g temne čokolade
- 8 strokov kardamoma
- 1,2 dl sladke smetane
- 200 g navadnega jogurta
- 160 g kokosove smetane
- ½ dl ohlajene močne črne kave
- 3 žlice javorovega sirupa
- 150 g krhkih maslenih piškotov, kot so škotski »shortbread«
- 80 g kandiranih češenj za okras
Postopek
Iz strokov kardamoma poberemo seme in ga v možnarju zdrobimo v prah. Čokolado nalomimo na koščke in jo stopimo v vodni kopeli (v skledici nad kozico, v kateri čisto narahlo vre voda). Medtem jo občasno pomešamo. Ko je stopljena, vanjo vmešamo kardamomov prah.
Smetano stepemo toliko, da nastanejo mehki vršički, nato vanjo narahlo vmešamo jogurt, kokosovo smetano, kavo in javorov sirup. Piškote nalomimo na koščke, velike za grižljaj, in jih skupaj s kandiranimi češnjami vmešamo v maso (mogoče se bo sesirila, ampak ne skrbite). Z lopatico (najbolje silikonsko) previdno, a temeljito vmešamo še stopljeno čokolado – to lahko traja par minut.
Podolgovat model obložimo s prozorno kuhinjsko folijo, vanj nalijemo čokoladno mešanico in postavimo v hladilnik za najmanj 3 ure. Ohlajeno sladico narežemo na rezine in postrežemo.