
Kaj boste skuhali danes?
Presna torta z malinami (torta »boginja«)
Presna torta z malinami (torta »boginja«)

Sestavine
podlaga
- 1 skodelica datljev
- 1 skodelica mandljevih lističev
- 2 žlici stopljenega kokosovega olja
- ¼ skodelice kakava v prahu
nadev
- 2 skodelici indijskih oreščkov
- ⅓ skodelice agavinega sirupa
- ½ skodelice stopljenega surovega kakavovega masla
- ⅓ skodelice stopljenega kokosovega olja
- semena 1 stroka vanilje
- 2 skodelici malin
presni ganaš
- ½ skodelice surovega kakava v prahu
- ½ skodelice agavinega sirupa
- ½ skodelice stopljenega kokosovega olja
- model za torte premera 22 cm

Kako shraniti buče: zaloga topline za zimske dni
Če vas v shrambi čaka presežek buč, jih lahko z nekaj preprostimi koraki ohranite tudi več mesecev. Preberite, kako uživati v njihovem okusu vse do pomladi.

Jesenska zvezda na krožniku: ideje za popolno bučno pojedino
Nekateri jih radi rezljajo, mi pa jih še posebej radi jemo. Buče so tako vsestranske, da se jih preprosto ne moremo naveličati. Če ne veste več, kako bi jih še pripravili, imamo rešitev: nove recepte.

Kaj kuhati ta teden? Pet idej za jesenska kosila
Tedenski jedilnik, ki diši po jeseni: od bučnega narastka z žajbljem do klobase s krompirjem in jabolki. Preprosti, okusni in hranljivi recepti za vsak dan v tednu.
Sestavine
podlaga
- 1 skodelica datljev
- 1 skodelica mandljevih lističev
- 2 žlici stopljenega kokosovega olja
- ¼ skodelice kakava v prahu
nadev
- 2 skodelici indijskih oreščkov
- ⅓ skodelice agavinega sirupa
- ½ skodelice stopljenega surovega kakavovega masla
- ⅓ skodelice stopljenega kokosovega olja
- semena 1 stroka vanilje
- 2 skodelici malin
presni ganaš
- ½ skodelice surovega kakava v prahu
- ½ skodelice agavinega sirupa
- ½ skodelice stopljenega kokosovega olja
- model za torte premera 22 cm
Postopek
Datlje za podlago čez noč namočimo, nato jih dobro operemo in odcedimo. Prav tako namočimo, operemo in odcedimo indijske oreščke za nadev.
Za podlago v električnem mešalniku posebej zmeljemo mandlje in datlje. Zmešamo, dodamo stopljeno kokosovo olje in kakav ter zmes z rokami dobro pritisnemo od dno modla za torte.
Za nadev v električnem mešalniku pri visoki hitrosti zmeljemo indijske oreščke, agavin sirup, kakavovo maslo, kokosovo olje in vaniljeva semena, da dobimo gladko maso. Polovico mase razporedimo po podlagi v modlu, obložimo z malinami in prekrijemo s preostalo polovico mase.
Zmešamo vse sestavine za ganaš in prelijemo po vrhu torte. Postavimo v hladilnik za najmanj tri ure.

Nasveti za pripravo presnih tort
Za podlago najpogosteje uporabimo namočene oreščke in suho sadje, ki podlago tudi malo osladi. Podlago pripravimo tako, da vse sestavine sesekljamo v kuhinjskem strojčku. Mešanici lahko dodamo tudi semena, alge, kakav …
Kreme za presne torte pripravimo z mletjem in mešanjem oreščkov, sadja, maščobe (npr. kokosovega olja) in malce tekočine. Preden kremo zlijemo na podlago, preverimo, ali bo dovolj čvrsta, ko se ohladi: malo kreme zlijemo v posodico in jo za 15 minut postavimo v zamrzovalnik. Če je še preveč tekoča, pripravljeni kremi dodamo nekaj žlic stopljene maščobe, premešamo in znova naredimo preizkus.