© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Kaj boste skuhali danes?

Ozadje

Mali prikupni zalogaji za vso družino

Pujski za srečo: Ko iščete način, kako v svojo kuhinjo vnesti kanček igrivosti in sreče, so pujski popolna izbira.

Mali prikupni zalogaji za vso družino

Pujski za srečo: Ko iščete način, kako v svojo kuhinjo vnesti kanček igrivosti in sreče, so pujski popolna izbira.

Čas priprave /
Zahtevnost Enostavno
Količina /
Deli recept
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Pujski za srečo

Pujski za srečo

Pujski so izredno prikupni kvašeni izdelki; rahli, mehki in nekoliko sladkasti, primerni kot sladki prigrizki ali simpatičen uvod v novoletno pojedino, saj simbolizirajo srečo in blaginjo.

Skrivnost njihovega okusa se skriva v kakovostnem testu, ki ga zagotavljata kvas in kislo testo Fala. Priprava je preprosta, a zabavna, rezultat pa vedno navdušujoč: prikupni, okusni in popolnoma edinstveni zalogaji, ki jih bodo pohvalili prav vsi.

_

Vsebino omogoča: Lesaffre Slovenija d.o.o.

Sestavine

Testo

  • 1 kocka svežega ali dve vrečki suhega kvasa Fala
  • 1 vrečka kislega testa Fala
  • 800 g bele moke
  • 270 ml mleka
  • 2,5 dl sladke smetane
  • 110 g masla
  • 60 g sladkorja
  • 4 rumenjaki
  • 2 mali žlički soli

Okras

  • Rozine za oči
  • Jajce za premaz

Sestavine

Testo

  • 1 kocka svežega ali dve vrečki suhega kvasa Fala
  • 1 vrečka kislega testa Fala
  • 800 g bele moke
  • 270 ml mleka
  • 2,5 dl sladke smetane
  • 110 g masla
  • 60 g sladkorja
  • 4 rumenjaki
  • 2 mali žlički soli

Okras

  • Rozine za oči
  • Jajce za premaz

Postopek

1

Kvas Fala raztopimo v mleku in ga prilijemo k moki, ki smo ji pred tem primešali kislo testo Fala ter damo ostale sestavine brez maščobe. Zamesimo kvašeno testo; najprej mešamo počasi in med mešanjem postopno dodajamo zmehčano maslo. Na koncu mešamo deset minut na najvišji hitrosti, da postane testo gladko. Zatem posodo pokrijemo s folijo in pustimo testo na toplem vzhajati.

2

Vzhajano testo stresemo na pomokan prt, ga pregnetemo, pustimo nekaj minut počivati, nato pa razvaljamo.

3

Izrežemo kroge treh velikosti: največje za glavo pujska, manjše za ušeska (iz vsakega kroga dobimo dva para ušes, torej še enkrat manj srednjih krogov kot velikih in malih), najmanjše kroge za rilček. V vsak rilček odtisnemo dve luknjici za nosek.

4

Oblikujemo pujske: namestimo najmanjši krog testa za rilček na spodnjo polovico večjega kroga, srednje velik krog razrežemo na štiri enake dele, vsak del bo ušesek pujska; namestimo jih na gornji del kroga. Na koncu še dve rozini vtisnemo v del, kjer so oči pujsa.

5

Pujske pokrijemo in pustimo vzhajati.

6

Cele pujske še premažemo s stepenim jajcem in prestavimo v vročo pečico. Pečemo jih približno 15 – 20 minut na  180 °C.

Priljubljeni recepti

Sladoledna terina

Julij in avgust kličeta po zamrznjenih sladicah. Pa ne le po sladoledu na palčki, v kornetu, lončku ali skledici, ampak tudi po nadgrajenih ledenih posladkih, ki jih zlepa ne pozabimo.

25 min
Enostavno

Vaniljevi piščančki na palčki

Piščančki na palčki so različica priljubljenih tortic na palčki. Pripravite jih lahko za gregorjevo, veliko noč ali kar tako. Z veseljem bodo pomagali tudi otroci.

Srednje zahtevno

Pečena račka z ringloji

3 h
Srednje zahtevno

© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.