
Mali prikupni zalogaji za vso družino
Pujski za srečo: Ko iščete način, kako v svojo kuhinjo vnesti kanček igrivosti in sreče, so pujski popolna izbira.
Mali prikupni zalogaji za vso družino
Pujski za srečo: Ko iščete način, kako v svojo kuhinjo vnesti kanček igrivosti in sreče, so pujski popolna izbira.

Pujski za srečo
Pujski so izredno prikupni kvašeni izdelki; rahli, mehki in nekoliko sladkasti, primerni kot sladki prigrizki ali simpatičen uvod v novoletno pojedino, saj simbolizirajo srečo in blaginjo.
Skrivnost njihovega okusa se skriva v kakovostnem testu, ki ga zagotavljata kvas in kislo testo Fala. Priprava je preprosta, a zabavna, rezultat pa vedno navdušujoč: prikupni, okusni in popolnoma edinstveni zalogaji, ki jih bodo pohvalili prav vsi.
_
Vsebino omogoča: Lesaffre Slovenija d.o.o.
Sestavine
Testo
- 1 kocka svežega ali dve vrečki suhega kvasa Fala
- 1 vrečka kislega testa Fala
- 800 g bele moke
- 270 ml mleka
- 2,5 dl sladke smetane
- 110 g masla
- 60 g sladkorja
- 4 rumenjaki
- 2 mali žlički soli
Okras
- Rozine za oči
- Jajce za premaz

Kako se izognemo razmočeni pici
Bralka nas je naslovila s težavo, ki pesti številne, ki se pico odločijo peči doma: "Pogosto se zgodi, da je nadev precej moker in se celo naredijo lužice, ki so zoprne same po sebi in še testo razmočijo. Kaj delamo narobe?"

Kako zmanjšati količino odpadne embalaže v kuhinji
V vsakem gospodinjstvu se hitro nabere preveč odpadkov. Kuhanje in nakupovanje prinašata množico embalaže, zavrženih sestavin in nepotrebne plastike.

Hitro in sočno: recept za ekspresne štrudelj rezine
Tele ekspresne štrudelj rezine po receptu Ane Žontar Kristanc so idealna rešitev za tiste trenutke, ko si na hitro zaželimo nekaj prav sladkega, zato pa sočnega in povrhu vsega izredno nezahtevnega za pripravo.
Sestavine
Testo
- 1 kocka svežega ali dve vrečki suhega kvasa Fala
- 1 vrečka kislega testa Fala
- 800 g bele moke
- 270 ml mleka
- 2,5 dl sladke smetane
- 110 g masla
- 60 g sladkorja
- 4 rumenjaki
- 2 mali žlički soli
Okras
- Rozine za oči
- Jajce za premaz
Postopek
Kvas Fala raztopimo v mleku in ga prilijemo k moki, ki smo ji pred tem primešali kislo testo Fala ter damo ostale sestavine brez maščobe. Zamesimo kvašeno testo; najprej mešamo počasi in med mešanjem postopno dodajamo zmehčano maslo. Na koncu mešamo deset minut na najvišji hitrosti, da postane testo gladko. Zatem posodo pokrijemo s folijo in pustimo testo na toplem vzhajati.
Vzhajano testo stresemo na pomokan prt, ga pregnetemo, pustimo nekaj minut počivati, nato pa razvaljamo.
Izrežemo kroge treh velikosti: največje za glavo pujska, manjše za ušeska (iz vsakega kroga dobimo dva para ušes, torej še enkrat manj srednjih krogov kot velikih in malih), najmanjše kroge za rilček. V vsak rilček odtisnemo dve luknjici za nosek.
Oblikujemo pujske: namestimo najmanjši krog testa za rilček na spodnjo polovico večjega kroga, srednje velik krog razrežemo na štiri enake dele, vsak del bo ušesek pujska; namestimo jih na gornji del kroga. Na koncu še dve rozini vtisnemo v del, kjer so oči pujsa.
Pujske pokrijemo in pustimo vzhajati.
Cele pujske še premažemo s stepenim jajcem in prestavimo v vročo pečico. Pečemo jih približno 15 – 20 minut na 180 °C.