Kaj boste skuhali danes?
Polentine rolice z bezgovo kremo
Polentine rolice z bezgovo kremo smo pokusili na kulinaričnem potepu po Nemčiji.
Polentine rolice z bezgovo kremo
Polentine rolice z bezgovo kremo smo pokusili na kulinaričnem potepu po Nemčiji.
Sestavine
polentine rolice
- 50 g koruznega zdroba
- 175 g vode
- 175 g mleka
- olje za cvrenje
- jajce
- sol
bezgova krema
- 125 g crème fraîche
- 8 zelenih špargljev
- 5 velikih cvetov bezga
- lupinica 1 bio limone
- sok 1⁄2 bio limone
- sol
- 30 g ribjih iker
Domači ferrero, ki se bo kar topil v ustih
Če si letos za praznike želite nekaj drugačnega od klasičnih piškotov, je domača različica priljubljenih čokoladnih kroglic popolna za slaščičarski izziv.
Pozabite na tatarski biftek, ta prigrizek je hit decembra
Pečen brie je hiter in preprost praznični prigrizek, ki vedno navduši. Idealen za nenapovedane goste, praznične večere in sproščena druženja doma.
Le 10 minut za beljakovinsko bogat zajtrk
Kosmiče lahko pripravimo na milijon različnih načinov. Če jih namočimo čez noč (overnight oats) in dodamo beljakovine v prahu, bo zajtrk še bolj uravnotežen in nasiten.
Sestavine
polentine rolice
- 50 g koruznega zdroba
- 175 g vode
- 175 g mleka
- olje za cvrenje
- jajce
- sol
bezgova krema
- 125 g crème fraîche
- 8 zelenih špargljev
- 5 velikih cvetov bezga
- lupinica 1 bio limone
- sok 1⁄2 bio limone
- sol
- 30 g ribjih iker
Postopek
Pečico segrejemo na 120 °C (z ventilacijo). Mleko in vodo zavremo v kozici. Solimo in med neprestanim mešanjem dodajamo koruzni zdrob. Na nizki temperaturi kuhamo 5 minut. Kuhano polento vlijemo na pekač, ki smo ga obložili s papirjem za peko, in jo enakomerno tanko razmažemo na 2 do 3 mm. Pekač damo v pečico in pečemo 35 minut.
Ko se na polenti naredi skorjica, vendar še ni povsem suha, jo vzamemo iz pečice in narežemo na kvadrate, velike 3 x 8 cm. Pri rezanju si lahko pomagamo z ravnilom in koleščkom za rezanje pic. Manjše kovinske tulce s premerom 1 cm premažemo z oljem in polento s posušeno stranjo, obrnjeno navznoter, ovijemo okoli tulca. Rob polente, ki se prekriva s polento, ki je že ovita okrog tulca, premažemo z razžvrkljanim jajcem, da se med cvrenjem ne bi odlepil.
Tulce s polento ocvremo v olju, segretem na 160 °C, do zlato rjave barve in odcedimo na papirnati brisači. Ko se ohladijo, odstranimo kovinske dele. V zaprti posodi lahko ocvrte tulce hranimo do tri dni.
Bezeg osmukamo in dodamo crème fraîche. Dodamo še naribano limonovo lupinico in sok. Dobro premešamo in pokrito v hladilniku pustimo čez noč, da se krema navzame arome bezga. Naslednji dan jo pretisnemo skozi sito, da iz kreme izločimo bezgove cvetke in limonovo lupinico. Šparglje narežemo na drobne koščke in jih na olju v močno ogreti ponvi hitro prepražimo, da ostanejo čvrsti na ugriz. Dodamo jih bezgovi kremi in začinimo s soljo.
Kremo preložimo v dresirno vrečko s širokim nastavkom, z njo napolnimo ocvrte tulce in jih pred postrežbo okrasimo z ikrami.
Bezgova krema
Bezgovo kremo lahko pripravimo tudi kot samostojno jed. Odlično se poda k lososu, ponudimo pa jo lahko tudi kot pomako za presno zelenjavo ali kot namaz za krekerje.
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Krepka juha s stročnicami in žiti
Limonov polentni kolač
Preprosto pecivo iz polente, mandljev in limon - zraven se priležeta kremast maskarpone in črna kava.
Karamelasti cimetovi polžki z jabolki
Bogata variacija jesenske priljubljene klasike med sladicami.