Kaj boste skuhali danes?
Polentine rolice z bezgovo kremo
Polentine rolice z bezgovo kremo smo pokusili na kulinaričnem potepu po Nemčiji.
Polentine rolice z bezgovo kremo
Polentine rolice z bezgovo kremo smo pokusili na kulinaričnem potepu po Nemčiji.
Sestavine
polentine rolice
- 50 g koruznega zdroba
- 175 g vode
- 175 g mleka
- olje za cvrenje
- jajce
- sol
bezgova krema
- 125 g crème fraîche
- 8 zelenih špargljev
- 5 velikih cvetov bezga
- lupinica 1 bio limone
- sok 1⁄2 bio limone
- sol
- 30 g ribjih iker
Preprosta kosila za ljubitelje azijskih okusov
Kadar si zaželimo nečesa novega, svežega, dišečega, pobrskamo za recepti, ki jih navdihujejo tajska, indijska, kitajska, vietnamska in korejska kulinarika.
Kaj vse lahko naredite iz kutin: domače ideje, ki dišijo po jeseni
Pri nas je kutina prej za okras kot sadež za uživanje, čeprav kutine odlikuje ogromno koristnih lastnosti, ki blagodejno vplivajo na naše zdravje.
Najlepši okus jeseni: francoska jabolčna pita z marelično noto
To je ena najboljših jesenskih pit. Prepletajo se okusi jabolk in marelične marmelade z aromo cimeta. Meni se zdi ravno prav sladka, s kančkom kisline zaradi marelične marmelade. Pri nas izgine v hipu.
Sestavine
polentine rolice
- 50 g koruznega zdroba
- 175 g vode
- 175 g mleka
- olje za cvrenje
- jajce
- sol
bezgova krema
- 125 g crème fraîche
- 8 zelenih špargljev
- 5 velikih cvetov bezga
- lupinica 1 bio limone
- sok 1⁄2 bio limone
- sol
- 30 g ribjih iker
Postopek
Pečico segrejemo na 120 °C (z ventilacijo). Mleko in vodo zavremo v kozici. Solimo in med neprestanim mešanjem dodajamo koruzni zdrob. Na nizki temperaturi kuhamo 5 minut. Kuhano polento vlijemo na pekač, ki smo ga obložili s papirjem za peko, in jo enakomerno tanko razmažemo na 2 do 3 mm. Pekač damo v pečico in pečemo 35 minut.
Ko se na polenti naredi skorjica, vendar še ni povsem suha, jo vzamemo iz pečice in narežemo na kvadrate, velike 3 x 8 cm. Pri rezanju si lahko pomagamo z ravnilom in koleščkom za rezanje pic. Manjše kovinske tulce s premerom 1 cm premažemo z oljem in polento s posušeno stranjo, obrnjeno navznoter, ovijemo okoli tulca. Rob polente, ki se prekriva s polento, ki je že ovita okrog tulca, premažemo z razžvrkljanim jajcem, da se med cvrenjem ne bi odlepil.
Tulce s polento ocvremo v olju, segretem na 160 °C, do zlato rjave barve in odcedimo na papirnati brisači. Ko se ohladijo, odstranimo kovinske dele. V zaprti posodi lahko ocvrte tulce hranimo do tri dni.
Bezeg osmukamo in dodamo crème fraîche. Dodamo še naribano limonovo lupinico in sok. Dobro premešamo in pokrito v hladilniku pustimo čez noč, da se krema navzame arome bezga. Naslednji dan jo pretisnemo skozi sito, da iz kreme izločimo bezgove cvetke in limonovo lupinico. Šparglje narežemo na drobne koščke in jih na olju v močno ogreti ponvi hitro prepražimo, da ostanejo čvrsti na ugriz. Dodamo jih bezgovi kremi in začinimo s soljo.
Kremo preložimo v dresirno vrečko s širokim nastavkom, z njo napolnimo ocvrte tulce in jih pred postrežbo okrasimo z ikrami.
Bezgova krema
Bezgovo kremo lahko pripravimo tudi kot samostojno jed. Odlično se poda k lososu, ponudimo pa jo lahko tudi kot pomako za presno zelenjavo ali kot namaz za krekerje.