
Kaj boste skuhali danes?
Pogača s karamelizirano čebulo
Pogača s karamelizirano čebulo

Sestavine
- 500 g gladke moke
- 1 zavitek (7 g) suhega kvasa ali 21 g svežega
- 10 g fino mlete morske soli + ščep za čebulo
- 3 žlice dobrega oljčnega olja
- 3 velike rdeče čebule
- košček masla
- 2 žlici balzamičnega kisa
- oljčno olje za pokapanje in morska sol za posip

To tradicijo smo poznali že davno pred Američani
Oktobrsko rezljanje buč morda le ni posledica amerikanizacije in kolesja kapitalizma, kot radi zagodrnjajo nekateri. Od kod izvira tradicija?

Je ta francoska enolončnica res boljša od golaža? Prepričajte se sami
Govedina po burgundsko, boeuf bourguignon, velja za eno najbolj prepoznavnih jedi francoske kulinarike, njeno pripravo pa jemljejo sila resno. Ste pripravljeni na izziv?

To so prepričljivo dobre jedi, ki jih otroci vedno pojedo do konca
Otroci so lahko pravi kulinarični izziv. Zbrali smo nasvete in pet preverjenih glavnih jedi, ki jih bodo brez prepričevanja in pogajanj z nasmehom pospravili s krožnikov.
Sestavine
- 500 g gladke moke
- 1 zavitek (7 g) suhega kvasa ali 21 g svežega
- 10 g fino mlete morske soli + ščep za čebulo
- 3 žlice dobrega oljčnega olja
- 3 velike rdeče čebule
- košček masla
- 2 žlici balzamičnega kisa
- oljčno olje za pokapanje in morska sol za posip
Postopek
Moko zmešamo s kvasom in soljo, dodamo 1 žlico olja, prilijemo 3,2 dl mlačne vode in dobro zmešamo. Dobiti moramo zelo mehko testo, zato ne skrbimo, če je videti malce mokro, tako bo pogača rahlejša. Testo gnetemo 5 minut v samostoječem mešalniku ali 10 minut z rokami, pri čemer si pomagamo s strgalom za testo, roke in delovno površino pa rahlo naoljimo. Testo prenesemo v rahlo naoljeno skledo, pokrijemo z vlažno kuhinjsko krpo in pustimo vzhajati, da naraste na dvojno prostornino.
Medtem čebulo narežemo na lističe. V veliki ponvi stopimo maslo s preostalim oljem, dodamo čebulo in ščep soli ter nežno pražimo 20 minut, da je zelo mehka. Dodamo kis in kuhamo še 10 minut, da je lepljiva. Pustimo, da se ohladi.
Naoljimo pekač velikosti kot A4 list, vanj prenesemo testo in ga razporedimo do robov in vogalov pekača. Posujemo s čebulo, pokrijemo s kosom rahlo naoljene prozorne kuhinjske folije in pustimo vzhajati.
Pečico segrejemo na 220 °C. S prsti narahlo vtisnemo vdolbinice po vsej površini testa, pokapamo z oljčnim oljem in posujemo s soljo. Pogačo pečemo 30 minut, da se zlato rjavo obarva. Lahko jo spečemo že dan prej in shranimo v nepredušno zaprto posodo.
Gnetenje testa
Če testo gnetemo na roke, je najbolje, da ga nenehno raztegujemo in pregibamo v obe smeri.
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Marmelada iz malin in breskev
Shranite nekaj kozarcev te božanske marmelade in si okus po soncu pričarajte tudi v deževnih jesenskih dneh!
Zapečeni špageti z bučkami
Tako rekoč testeninska omleta, ki jo obožujejo tudi otroci!
Vijoličasti žametni kolački z robidovo kremo
Če ne boste vseh robidnic pozobali že med nabiranjem, specite tele skrivnostno zapeljive kolačke.