Kaj boste skuhali danes?
Kremast piščanec, fižol in por iz pečice
Kosilo iz enega pekača, ki navduši s preprosto pripravo in bogatim okusom
Kremast piščanec, fižol in por iz pečice
Kosilo iz enega pekača, ki navduši s preprosto pripravo in bogatim okusom
Sestavine
- 2 žlici oljčnega olja
- 8 piščančjih stegen s kožo in kostmi
- 1 večji ali 2 manjša pora
- 2 velika stroka česna
- 1 pločevinka (400 g) belega fižola
- 5 dl vroče piščančje jušne osnove
- 1 1⁄2−2 žlici polnozrnate gorčice
- 100 g crème fraîche ali kisle smetane
- naribana lupinica 1 bio limone
- sol in poper
- kruh s hrustljavo skorjo, ko postrežemo
Krepka zimska jed, ki je v ponos Prekmurcem
Bujta repa je tradicionalna prekmurska jed iz enega lonca, ki so jo nekdaj pripravljali v času kolin.
Preden se odločite, da vas ne gane potica, preizkusite ta recept
Sodobna zvezda praznične mize, ki bo prepričala vse skeptike, ki jim tradicionalni nadevi ne dišijo – poiskali smo najboljši recept za čokoladno potico.
Božansko družinsko kosilo iz enega lonca
Iščete kosilo, ki ga pripravite v enem loncu? Ta res preprost recept za piščančja stegna s testeninskim rižkom v bogati mediteranski omaki nas je prepričal.
Sestavine
- 2 žlici oljčnega olja
- 8 piščančjih stegen s kožo in kostmi
- 1 večji ali 2 manjša pora
- 2 velika stroka česna
- 1 pločevinka (400 g) belega fižola
- 5 dl vroče piščančje jušne osnove
- 1 1⁄2−2 žlici polnozrnate gorčice
- 100 g crème fraîche ali kisle smetane
- naribana lupinica 1 bio limone
- sol in poper
- kruh s hrustljavo skorjo, ko postrežemo
Postopek
Pečico segrejemo na 200 °C (ali na 180 °C z ventilacijo). V veliki oplasteni ponvi na visoki temperaturi segrejemo olje. Piščančja stegna solimo in popramo, nato jih položimo v ponev s kožo navzdol in pečemo 5 minut, da se zlato rjavo in hrustljavo zapečejo. Prenesemo jih v velik pekač, tako da je koža zgoraj. (Če pripravljamo dvojno količino, piščanca popečemo v dveh izmenah in uporabimo dva pekača.)
Por narežemo na kolobarje in ga v ponvi pražimo 5 minut oziroma toliko časa, da se samo malo zmehča. Dodamo strt česen in pražimo še 1 minuto. Primešamo odcejen in oplaknjen fižol, nato mešanico naložimo v pekač (ali dva) okrog piščanca. Pečemo 20 minut, nato pekač vzamemo iz pečice in fižolu primešamo gorčico in crème fraîche ali kislo smetano. Pečemo še 10 do 15 minut oziroma toliko časa, da je piščanec skoz in skoz pečen. (Če želimo jed zamrzniti, pustimo, da se popolnoma ohladi, nato jo preložimo v velike vrečke za zamrzovanje.)
Piščanca posujemo z limonovo lupinico, solimo in popramo po okusu ter postrežemo s kruhom, da bomo lahko pomazali omako.
Fižol
Namesto vloženega fižola lahko uporabimo suhega (približno 100 g), ki ga prej namočimo čez noč in skuhamo.
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Rabarbarina pita z jajčno kremo in španskimi vetrci
Sezona rabarbare švigne mimo, kot bi mignil!
Makroni s čokolado in malinami
Fina mojstrovina, ki si jo je izmislil kuhar Katarine Medičejske
Začinjeni friandi
Friandi so mandljevi kolački, priljubljeni zlasti v Avstraliji in na Novi Zelandiji.