Kaj boste skuhali danes?
Kremast piščanec, fižol in por iz pečice
Kosilo iz enega pekača, ki navduši s preprosto pripravo in bogatim okusom
Kremast piščanec, fižol in por iz pečice
Kosilo iz enega pekača, ki navduši s preprosto pripravo in bogatim okusom
Sestavine
- 2 žlici oljčnega olja
- 8 piščančjih stegen s kožo in kostmi
- 1 večji ali 2 manjša pora
- 2 velika stroka česna
- 1 pločevinka (400 g) belega fižola
- 5 dl vroče piščančje jušne osnove
- 1 1⁄2−2 žlici polnozrnate gorčice
- 100 g crème fraîche ali kisle smetane
- naribana lupinica 1 bio limone
- sol in poper
- kruh s hrustljavo skorjo, ko postrežemo
Vsak dan medenjak: nova družinska adventna tradicija
Medenjaki so imenitni tudi za okraševanje in obdarovanje. Okrasimo drevesce ali pa izdelajmo adventni koledar, s katerim bo vsak dan poln prazničnega pričakovanja.
Naveličani enoličnih zajtrkov? Preizkusite te recepte
Ovseni kosmiči so zdravi, hranljivi in čudovito vsestranski. Z nekaj izvirnosti si lahko vsak dan pričaramo povsem nov in slasten zajtrk.
David Vračko: Njegova najnovejša pogruntavščina je MakDonalc
David Vračko je eden tistih chefov, ki kuhanje živijo. Obed pod njegovo taktirko pa je vsakič unikatno kuharsko gledališče.
Sestavine
- 2 žlici oljčnega olja
- 8 piščančjih stegen s kožo in kostmi
- 1 večji ali 2 manjša pora
- 2 velika stroka česna
- 1 pločevinka (400 g) belega fižola
- 5 dl vroče piščančje jušne osnove
- 1 1⁄2−2 žlici polnozrnate gorčice
- 100 g crème fraîche ali kisle smetane
- naribana lupinica 1 bio limone
- sol in poper
- kruh s hrustljavo skorjo, ko postrežemo
Postopek
Pečico segrejemo na 200 °C (ali na 180 °C z ventilacijo). V veliki oplasteni ponvi na visoki temperaturi segrejemo olje. Piščančja stegna solimo in popramo, nato jih položimo v ponev s kožo navzdol in pečemo 5 minut, da se zlato rjavo in hrustljavo zapečejo. Prenesemo jih v velik pekač, tako da je koža zgoraj. (Če pripravljamo dvojno količino, piščanca popečemo v dveh izmenah in uporabimo dva pekača.)
Por narežemo na kolobarje in ga v ponvi pražimo 5 minut oziroma toliko časa, da se samo malo zmehča. Dodamo strt česen in pražimo še 1 minuto. Primešamo odcejen in oplaknjen fižol, nato mešanico naložimo v pekač (ali dva) okrog piščanca. Pečemo 20 minut, nato pekač vzamemo iz pečice in fižolu primešamo gorčico in crème fraîche ali kislo smetano. Pečemo še 10 do 15 minut oziroma toliko časa, da je piščanec skoz in skoz pečen. (Če želimo jed zamrzniti, pustimo, da se popolnoma ohladi, nato jo preložimo v velike vrečke za zamrzovanje.)
Piščanca posujemo z limonovo lupinico, solimo in popramo po okusu ter postrežemo s kruhom, da bomo lahko pomazali omako.
Fižol
Namesto vloženega fižola lahko uporabimo suhega (približno 100 g), ki ga prej namočimo čez noč in skuhamo.