Kaj boste skuhali danes?
Paradižnikov tatar s sladoledom mladega sira in čipsom iz zbrinca
Recept za to vegi različico tatarca je z nami delil chef Marko Pavčnik
Paradižnikov tatar s sladoledom mladega sira in čipsom iz zbrinca
Recept za to vegi različico tatarca je z nami delil chef Marko Pavčnik
Sestavine
paradižnikov tatar
- 1 kg paradižnika
- 0,5 dl oljčnega olja
- 4 vejice timijana
- 4 stroki česna
- sol
- sladkor po potrebi
sladoled mladega sira
- 10 dag mladega kravjega sira
- 5 dag sirotke (če je nimate, lahko uporabite tudi mleko)
- 5 dag sladke smetane
- sol po potrebi (odvisno od sira)
- poper
- sveža sesekljana bazilika po želji
čips iz zbrinca
- 6–8 dag zbrinca (ali drugega trdega sira za ribanje)
- papir za peko
Domači ferrero, ki se bo kar topil v ustih
Če si letos za praznike želite nekaj drugačnega od klasičnih piškotov, je domača različica priljubljenih čokoladnih kroglic popolna za slaščičarski izziv.
Pozabite na tatarski biftek, ta prigrizek je hit decembra
Pečen brie je hiter in preprost praznični prigrizek, ki vedno navduši. Idealen za nenapovedane goste, praznične večere in sproščena druženja doma.
Le 10 minut za beljakovinsko bogat zajtrk
Kosmiče lahko pripravimo na milijon različnih načinov. Če jih namočimo čez noč (overnight oats) in dodamo beljakovine v prahu, bo zajtrk še bolj uravnotežen in nasiten.
Sestavine
paradižnikov tatar
- 1 kg paradižnika
- 0,5 dl oljčnega olja
- 4 vejice timijana
- 4 stroki česna
- sol
- sladkor po potrebi
sladoled mladega sira
- 10 dag mladega kravjega sira
- 5 dag sirotke (če je nimate, lahko uporabite tudi mleko)
- 5 dag sladke smetane
- sol po potrebi (odvisno od sira)
- poper
- sveža sesekljana bazilika po želji
čips iz zbrinca
- 6–8 dag zbrinca (ali drugega trdega sira za ribanje)
- papir za peko
Postopek
Česen narežite na lističe. Fileje paradižnika položite na pekač, obložen s papirjem za peko. Pokapljajte jih z oljčnim oljem, potresite z lističi timijana in česna, solite in malo sladkajte, če je paradižnik zelo kisel.
Pekač s paradižnikovimi fileji prestavite v pečico, segreto na 120 °C, in pecite uro in pol do 2 uri. Paradižnik je primerno pečen, ko v pekaču ni več tekočine ali je je še zelo malo.
Pečene paradižnikove fileje položite na desko in jih z velikim ostrim nožem narežite na drobne kocke.
Vse sestavine za sladoled položite v mešalnik ter zmešajte do gladkega. Maso vlijte v strojček za sladoled in zamrznite. Če strojčka nimate, maso na tanko vlijte v pekač, jo postavite v zamrzovalnik in jo med zmrzovanjem večkrat premešajte, da preprečite tvorbo večjih ledenih kristalov. Dobili boste granito mladega sira.
Sirov čips pripravite tako, da na pekač, obložen s papirjem za peko, položite obroček premera 8–10 cm in vanj vsujete tanko plast naribanega sira. Sir poravnajte in obroček previdno dvignite. Prav tako na pekač v obliki krogov razporedite preostali sir.
Pečico segrejte na 170 °C in v njej pecite 8–10 minut sirov čips. Pečeni sir mora biti svetlo rjave barve. Pustite, da se sirov čips ohladi na pekaču, nato ga s paleto poberite in shranite v plastično posodo s pokrovom.
Kako pripraviti paradižnikov file
Paradižniku izrežite pecelj in ga na drugi strani rahlo križno zarežite. Pri srednje velikem paradižniku naj bosta zarezi dolgi približno 2 cm. V kozici zavrite vodo in si pripravite tudi posodo z mrzlo vodo, v katero dajte nekaj kock ledu. Paradižnik za 15 sekund potopite v vrelo vodo in ga s penovko takoj preložite v ledeno mrzlo vodo. S tem ga ohladite in preprečite nadaljnje kuhanje. Paradižnik vzemite iz ledene vode in ga olupite. Z majhnim nožem začnite lupiti na delu, kjer ste lupino križno zarezali. Olupljen paradižnik narežite na četrtine. Notranjost s semeni z majhnim nožem (lahko tudi z žličko) odstranite, ostane naj le čvrsto meso paradižnika.
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Brancin s pastinakovim pirejem
S to jedjo boste očarali svojo boljšo polovico.