© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Kaj boste skuhali danes?

Ozadje

Paradižnikov tatar s sladoledom mladega sira in čipsom iz zbrinca

Recept za to vegi različico tatarca je z nami delil chef Marko Pavčnik

Paradižnikov tatar s sladoledom mladega sira in čipsom iz zbrinca

Recept za to vegi različico tatarca je z nami delil chef Marko Pavčnik

Čas priprave 2 h 28 min + zamrzovanje sladoleda
Zahtevnost Srednje zahtevno
Količina za 4 osebe
Deli recept
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli

Sestavine

paradižnikov tatar

  • 1 kg paradižnika
  • 0,5 dl oljčnega olja
  • 4 vejice timijana
  • 4 stroki česna
  • sol
  • sladkor po potrebi

sladoled mladega sira

  • 10 dag mladega kravjega sira
  • 5 dag sirotke (če je nimate, lahko uporabite tudi mleko)
  • 5 dag sladke smetane
  • sol po potrebi (odvisno od sira)
  • poper
  • sveža sesekljana bazilika po želji

čips iz zbrinca

  • 6–8 dag zbrinca (ali drugega trdega sira za ribanje)
  • papir za peko

Sestavine

paradižnikov tatar

  • 1 kg paradižnika
  • 0,5 dl oljčnega olja
  • 4 vejice timijana
  • 4 stroki česna
  • sol
  • sladkor po potrebi

sladoled mladega sira

  • 10 dag mladega kravjega sira
  • 5 dag sirotke (če je nimate, lahko uporabite tudi mleko)
  • 5 dag sladke smetane
  • sol po potrebi (odvisno od sira)
  • poper
  • sveža sesekljana bazilika po želji

čips iz zbrinca

  • 6–8 dag zbrinca (ali drugega trdega sira za ribanje)
  • papir za peko

Postopek

1

Česen narežite na lističe. Fileje paradižnika položite na pekač, obložen s papirjem za peko. Pokapljajte jih z oljčnim oljem, potresite z lističi timijana in česna, solite in malo sladkajte, če je paradižnik zelo kisel.

2

Pekač s paradižnikovimi fileji prestavite v pečico, segreto na 120 °C, in pecite uro in pol do 2 uri. Paradižnik je primerno pečen, ko v pekaču ni več tekočine ali je je še zelo malo.

3

Pečene paradižnikove fileje položite na desko in jih z velikim ostrim nožem narežite na drobne kocke.

4

Vse sestavine za sladoled položite v mešalnik ter zmešajte do gladkega. Maso vlijte v strojček za sladoled in zamrznite. Če strojčka nimate, maso na tanko vlijte v pekač, jo postavite v zamrzovalnik in jo med zmrzovanjem večkrat premešajte, da preprečite tvorbo večjih ledenih kristalov. Dobili boste granito mladega sira.

5

Sirov čips pripravite tako, da na pekač, obložen s papirjem za peko, položite obroček premera 8–10 cm in vanj vsujete tanko plast naribanega sira. Sir poravnajte in obroček previdno dvignite. Prav tako na pekač v obliki krogov razporedite preostali sir.

6

Pečico segrejte na 170 °C in v njej pecite 8–10 minut sirov čips. Pečeni sir mora biti svetlo rjave barve. Pustite, da se sirov čips ohladi na pekaču, nato ga s paleto poberite in shranite v plastično posodo s pokrovom.

Kako pripraviti paradižnikov file

Paradižniku izrežite pecelj in ga na drugi strani rahlo križno zarežite. Pri srednje velikem paradižniku naj bosta zarezi dolgi približno 2 cm. V kozici zavrite vodo in si pripravite tudi posodo z mrzlo vodo, v katero dajte nekaj kock ledu. Paradižnik za 15 sekund potopite v vrelo vodo in ga s penovko takoj preložite v ledeno mrzlo vodo. S tem ga ohladite in preprečite nadaljnje kuhanje. Paradižnik vzemite iz ledene vode in ga olupite. Z majhnim nožem začnite lupiti na delu, kjer ste lupino križno zarezali. Olupljen paradižnik narežite na četrtine. Notranjost s semeni z majhnim nožem (lahko tudi z žličko) odstranite, ostane naj le čvrsto meso paradižnika.

Priljubljeni recepti

Sladke kroglice z datlji

Slastne kroglice, ki jih bo v trenutku zmanjkalo.

30 min
Enostavno

Brancin s pastinakovim pirejem

S to jedjo boste očarali svojo boljšo polovico.

1 h 20 min
Srednje zahtevno

© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.