
Kaj boste skuhali danes?
Pajkasti piškoti
Noč čarovnic še nikoli ni bila tako slastna
Pajkasti piškoti
Noč čarovnic še nikoli ni bila tako slastna

Sestavine
- 70 g zmehčanega masla
- 50 g arašidovega masla
- 150 g rjavega sladkorja
- 1 srednje veliko jajce
- 1 žlička vaniljevega izvlečka ali arome
- 180 g moke
- ½ žličke sode bikarbone
- ¼ žličke soli
- 20 okroglih čokoladnih bonbonov
- 100 g nasekljane mlečne čokolade
za oči
- bela in črna sladkorna masa (fondant)

Kralji Jadranskega morja: kvarnerski škampi na tri načine
Kvarnerski škampi veljajo za eno največjih kulinaričnih dobrot Jadranskega morja. Njihovo nežno meso cenijo vrhunski kuharji in ljubitelji morske hrane po vsem svetu.

Recept iz Zasipa pri Bledu: tepke v jedi, ki je ne bi pričakovali
Ste vedeli, da imajo posušene tepke rok trajanja kar osem let in da iz njih lahko pripravljamo tako sladke kot slane jedi?

Popolni rezanci iz samo nekaj sestavin in v 20 minutah
Hiter recept za rezance z maslom in žajbljem, pripravljen v manj kot 20 minutah. Preprosta jed z bogatim okusom, popolna za hitro kosilo ali večerjo.
Sestavine
- 70 g zmehčanega masla
- 50 g arašidovega masla
- 150 g rjavega sladkorja
- 1 srednje veliko jajce
- 1 žlička vaniljevega izvlečka ali arome
- 180 g moke
- ½ žličke sode bikarbone
- ¼ žličke soli
- 20 okroglih čokoladnih bonbonov
- 100 g nasekljane mlečne čokolade
za oči
- bela in črna sladkorna masa (fondant)
Postopek
Pečico segrejemo na 180 °C (ali na 160 °C z ventilacijo). Dva velika plitva pekača obložimo s papirjem za peko. Z električnim mešalnikom stepamo maslo, arašidovo maslo in sladkor, da nastane svetla in penasta masa, nato vmešamo jajce in vaniljo. Potem primešamo še moko, sodo bikarbono in sol.
Na pekača z žlico položimo 20 kepic testa in med njimi pustimo nekaj prostora, da se lahko razlezejo. Na sredino piškotov s palcem vtisnemo vdolbino. Pečemo jih 10 do 12 minut ali toliko časa, da so ob robovih čvrsti, na sredini pa nekoliko mehki – med ohlajanjem se bodo še malo strdili. Pustimo, da se nekaj minut ohlajajo na pekačih, potem pa na vsakega položimo čokoladni bonbon. Prenesemo jih na kuhinjsko mrežico in pustimo, da se do konca ohladijo.
Mlečno čokolado nasekljamo in jo stopimo v mikrovalovni pečici v kratkih intervalih ali pa v parni kopeli, a le toliko, da se utekočini. Prelijemo jo v vrečko za brizganje z nastavkom z ozko odprtino (ali pa jo damo v vrečko za zamrzovanje, ki ji odrežemo čisto majhen vogalček) in pustimo, da se malo ohladi. Na vsak piškot nabrizgamo pajkove nogice.
Iz sladkorne mase oblikujemo 40 malo večjih belih in 40 čisto majhnih črnih kroglic za oči. Črne kroglice pritrdimo na bele in vsakemu pajku s kapljico stopljene čokolade prilepimo po dve očki. Pustimo, da se pajki strdijo. V nepredušno zaprti posodi se ohranijo do treh dni.
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Kolač iz bučk in ameriških orehov z javorovim prelivom
Enolončnica z blitvo, sladkim krompirjem in arašidi
Malce posebna enolončnica za trenutke, ko nam manjka nekaj toplega
Čokoladni srčki
Puran s slanino, česnom in prato s pinjolami
Puran za nedeljsko kosilo je odlična izbira.