
Kaj boste skuhali danes?
Na žaru pečene svinjske zarebrnice z mandljevim pirejem in mariniranimi breskvami
Na žaru pečene svinjske zarebrnice z mandljevim pirejem in mariniranimi breskvami

Sestavine
- 4 svinjske zarebrnice (po 175–250 g)
- 2 breskvi
- 2 majhni glavici rimske solate
marinirane breskve
- 2 breskvi
- 2 žlici belega vinskega kisa
- 1 vejica rožmarina
- 1 žlica sladkorja
- 1 dl vode
marinada za meso
- 4 žlice bele paste miso
- rastlinsko olje
- 3 žlice vode
mandljev pire
- 50 g masla
- 125 g mletih mandljev
- 2 dl zelenjavne jušne osnove
- 1 dl polnomastnega mleka
- sol
- užitni cvetovi, ko postrežemo (po želji)

Kralji Jadranskega morja: kvarnerski škampi na tri načine
Kvarnerski škampi veljajo za eno največjih kulinaričnih dobrot Jadranskega morja. Njihovo nežno meso cenijo vrhunski kuharji in ljubitelji morske hrane po vsem svetu.

Recept iz Zasipa pri Bledu: tepke v jedi, ki je ne bi pričakovali
Ste vedeli, da imajo posušene tepke rok trajanja kar osem let in da iz njih lahko pripravljamo tako sladke kot slane jedi?

Popolni rezanci iz samo nekaj sestavin in v 20 minutah
Hiter recept za rezance z maslom in žajbljem, pripravljen v manj kot 20 minutah. Preprosta jed z bogatim okusom, popolna za hitro kosilo ali večerjo.
Sestavine
- 4 svinjske zarebrnice (po 175–250 g)
- 2 breskvi
- 2 majhni glavici rimske solate
marinirane breskve
- 2 breskvi
- 2 žlici belega vinskega kisa
- 1 vejica rožmarina
- 1 žlica sladkorja
- 1 dl vode
marinada za meso
- 4 žlice bele paste miso
- rastlinsko olje
- 3 žlice vode
mandljev pire
- 50 g masla
- 125 g mletih mandljev
- 2 dl zelenjavne jušne osnove
- 1 dl polnomastnega mleka
- sol
- užitni cvetovi, ko postrežemo (po želji)
Postopek
Pripravimo marinirane breskve. Breskvi prerežemo na pol, izkoščičimo in polovice narežemo na rezine, debele 0,5 cm. V kozici segrejemo kis, rožmarin, sladkor in 1 dl vode. Pustimo, da tekočina zavre, nato pa jo odstavimo z ognja. Ko se ohladi do mlačnega, jo prelijemo čez rezine breskev.
Za marinado pasto miso in 2 žlici rastlinskega olja zmešamo s 3 žlicami vode. Marinado vtremo v zarebrnice in jih postavimo na stran za 10 do 15 minut.
Pečico segrejemo na 180 °C (ali na 160 °C z ventilacijo). Žar ali ponev za žar močno segrejemo in pečemo meso 2 do 4 minute na vsaki strani, da dobi hrustljavo rjavo skorjico. Nato ga prestavimo na plitev pravokoten pekač in damo v pečico za 8 do 10 minut oziroma tako dolgo, da se notranja temperatura zarebrnic dvigne do 70 °C. Tedaj jih prekrijemo z aluminijasto folijo in pustimo počivati.
Za mandljev pire v kozici stopimo maslo in dodamo mlete mandlje. Pražimo 5 minut, da mešanica dobi svetlo rjavo barvo, in prilijemo jušno osnovo. Kuhamo toliko časa, da jušna osnova izpari, nato pa mešanico postrgamo v multipraktik, prilijemo mleko in zmeljemo. Nazadnje mandljev pire solimo.
Breskvi prerežemo na pol in izkoščičimo, glavici solate razrežemo na četrtine. Polovice breskev in četrtine solatnih glavic solimo in pokapamo z malce olja. Nekaj minut jih pražimo na žaru ali v ponvi za žar, da se rjavo zapečejo, vendar je solata še vedno hrustljava.
Mandljev pire razdelimo na 4 krožnike. Zarebrnice narežemo na rezine in jih položimo na pire. Dodamo marinirane in popečene breskve ter četrtine solatnih glavic. Po želji okrasimo z užitnimi cvetovi.