Kaj boste skuhali danes?
Na žaru pečene svinjske zarebrnice z mandljevim pirejem in mariniranimi breskvami
Na žaru pečene svinjske zarebrnice z mandljevim pirejem in mariniranimi breskvami
Sestavine
- 4 svinjske zarebrnice (po 175–250 g)
- 2 breskvi
- 2 majhni glavici rimske solate
marinirane breskve
- 2 breskvi
- 2 žlici belega vinskega kisa
- 1 vejica rožmarina
- 1 žlica sladkorja
- 1 dl vode
marinada za meso
- 4 žlice bele paste miso
- rastlinsko olje
- 3 žlice vode
mandljev pire
- 50 g masla
- 125 g mletih mandljev
- 2 dl zelenjavne jušne osnove
- 1 dl polnomastnega mleka
- sol
- užitni cvetovi, ko postrežemo (po želji)
Taco burgerji: kombinacija, ki vas bo zasvojila
Taco burger je hitra, hrustljava in noro okusna fuzija tortilje in sočnega burgerja. Preprost recept za sproščeno kosilo ali večerjo.
Z alpskih smučišč v naše domove: pripravite priljubljene germknödle
Mehki kvašeni cmok germknödel je specialiteta iz Avstrije in Bavarske, ki jo dobro poznajo obiskovalci smučišč, a privoščite si ga lahko tudi brez obutih pancerjev.
Nebeško dobre orehove palačinke s smetano
Kuhanje je zanjo umetnost in čustvo v enem. Eugenija Carl prisega na sladko pregreho, ki nikoli ne razočara – orehove palačinke s smetano.
Sestavine
- 4 svinjske zarebrnice (po 175–250 g)
- 2 breskvi
- 2 majhni glavici rimske solate
marinirane breskve
- 2 breskvi
- 2 žlici belega vinskega kisa
- 1 vejica rožmarina
- 1 žlica sladkorja
- 1 dl vode
marinada za meso
- 4 žlice bele paste miso
- rastlinsko olje
- 3 žlice vode
mandljev pire
- 50 g masla
- 125 g mletih mandljev
- 2 dl zelenjavne jušne osnove
- 1 dl polnomastnega mleka
- sol
- užitni cvetovi, ko postrežemo (po želji)
Postopek
Pripravimo marinirane breskve. Breskvi prerežemo na pol, izkoščičimo in polovice narežemo na rezine, debele 0,5 cm. V kozici segrejemo kis, rožmarin, sladkor in 1 dl vode. Pustimo, da tekočina zavre, nato pa jo odstavimo z ognja. Ko se ohladi do mlačnega, jo prelijemo čez rezine breskev.
Za marinado pasto miso in 2 žlici rastlinskega olja zmešamo s 3 žlicami vode. Marinado vtremo v zarebrnice in jih postavimo na stran za 10 do 15 minut.
Pečico segrejemo na 180 °C (ali na 160 °C z ventilacijo). Žar ali ponev za žar močno segrejemo in pečemo meso 2 do 4 minute na vsaki strani, da dobi hrustljavo rjavo skorjico. Nato ga prestavimo na plitev pravokoten pekač in damo v pečico za 8 do 10 minut oziroma tako dolgo, da se notranja temperatura zarebrnic dvigne do 70 °C. Tedaj jih prekrijemo z aluminijasto folijo in pustimo počivati.
Za mandljev pire v kozici stopimo maslo in dodamo mlete mandlje. Pražimo 5 minut, da mešanica dobi svetlo rjavo barvo, in prilijemo jušno osnovo. Kuhamo toliko časa, da jušna osnova izpari, nato pa mešanico postrgamo v multipraktik, prilijemo mleko in zmeljemo. Nazadnje mandljev pire solimo.
Breskvi prerežemo na pol in izkoščičimo, glavici solate razrežemo na četrtine. Polovice breskev in četrtine solatnih glavic solimo in pokapamo z malce olja. Nekaj minut jih pražimo na žaru ali v ponvi za žar, da se rjavo zapečejo, vendar je solata še vedno hrustljava.
Mandljev pire razdelimo na 4 krožnike. Zarebrnice narežemo na rezine in jih položimo na pire. Dodamo marinirane in popečene breskve ter četrtine solatnih glavic. Po želji okrasimo z užitnimi cvetovi.