© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Kaj boste skuhali danes?

Ozadje

Maslena plošča

Maslena plošča bo postala zvezda prazničnega omizja!

Maslena plošča

Maslena plošča bo postala zvezda prazničnega omizja!

Čas priprave 20 min
Zahtevnost Enostavno
Količina za 8–10 oseb kot prigrizek
Deli recept
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
maslena_plosca_Nina_558x620_acf_cropped

Sestavine

  • 250 g zmehčanega masla

dodatki

  • 1 majhna rdeča čebula
  • 1 bio limona
  • semena granatnega jabolka
  • grobo nasekljani praženi lešniki
  • pest nasekljanega peteršilja
  • pest nasekljanega drobnjaka
  • cvetlični med
  • solni cvet
  • mleti poper
  • užitne cvetlice (boreč, mačeha, kapucinka ...)

ko postrežemo

  • rezine kruha

Sestavine

  • 250 g zmehčanega masla

dodatki

  • 1 majhna rdeča čebula
  • 1 bio limona
  • semena granatnega jabolka
  • grobo nasekljani praženi lešniki
  • pest nasekljanega peteršilja
  • pest nasekljanega drobnjaka
  • cvetlični med
  • solni cvet
  • mleti poper
  • užitne cvetlice (boreč, mačeha, kapucinka ...)

ko postrežemo

  • rezine kruha

Postopek

1

Čebulo narežemo na polmesece. Naribamo limonovo lupinico in ožmemo limono. Čebulo 10 minut mariniramo v limonovem soku.

2

Maslo z žlico nanesemo na leseno desko in pri tem oblikujemo valove. Nato maslo obložimo in pokapamo z dodatki ter takoj postrežemo s kruhom.

Nasvet

Maslena plošča je kot nalašč, da se poigramo z dodatki in okusi ter jo pripravimo tako, kot nam je najbolj všeč. Dodamo lahko pražena sezamova semena, oreške in semena (pistacije, orehe, bučna semena …), suho sadje, druga zelišča (meto, baziliko, koper, koriander, timijan …), začimbe (kardamom, koriandrova semena, pisani poper, čili mikrozelenje …

Maslena plošča je lahko tudi sladka. Maslo sladkamo in obložimo z mešanico oreškov in suhega sadja, posujemo s sladkimi zimskimi začimbami in pokapamo z medom. Priložimo lahko tudi sveže sadje, na primer grozdje.

Priljubljeni recepti

Cheesecake z borovničevimi vrtinci

Tako slastna in tako zelo očarljiva sladica

1 h 20 min
Enostavno

Losos, pečen na deski iz cedrovine

Losos malo drugače: z dimljeno aromo, ki jo pridobi med peko na deski iz cedrovine. 

25 min
Zahtevno

Testenine z rdečo peso in lososom po skandinavsko

Barvita testeninska solata, kot bi jo pripravili na severu

20 min
Enostavno

Tatarski biftek

Domač tatarski biftek bo pravi hit na praznični mizi, a ključna je izbira kakovostnega mesa

40 min
Srednje zahtevno

© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.