Kaj boste skuhali danes?
Mandljevi piškoti
Slavni italijanski cantucci
Mandljevi piškoti
Slavni italijanski cantucci
Sestavine
- 350 g moke in še malo za delovno površino
- 1 žlička pecilnega praška
- 1 ščep sode bikarbone
- 250 g sladkorja
- 2 veliki ali 3 majhna jajca
- grobo naribana lupinica 1 bio pomaranče
- 150 g neolupljenih mandljev
Praznične jedi kljub celiakiji: slovenska voditeljica delila svoje recepte
Klavdija Winder Pantner, ki jo gledalci poznajo kot Veseljakovo voditeljico, sicer pa prepeva tudi v skupini Katrca, se v zasebnem življenju vsak dan sooča s celiakijo.
Recepti chefa Jerneja Fonde: Postanite zvezda praznične večerje
Iščete ideje za božično ali novoletno večerjo? Jernej Fonda iz Hiša Lisjak razkriva recepte, s katerimi boste navdušili goste.
Se vam je praznična sladica ponesrečila? Rešite jo v 10 minutah
Z dobrimi nameni smo se lotili priprave praznične sladice, a se žal ni posrečila. Brez skrbi, vsakemu se lahko zgodi – to je rešitev.
Sestavine
- 350 g moke in še malo za delovno površino
- 1 žlička pecilnega praška
- 1 ščep sode bikarbone
- 250 g sladkorja
- 2 veliki ali 3 majhna jajca
- grobo naribana lupinica 1 bio pomaranče
- 150 g neolupljenih mandljev
Postopek
Pečico segrejemo na 180 °C (ali na 160 °C z ventilacijo). Dva velika plitva pekača obložimo s papirjem za peko. Moko, pecilni prašek, sodo bikarbono in sladkor damo v veliko skledo. Vse dobro premešamo in vmešamo razžvrkljana jajca ter pomarančno lupinico. Mešamo toliko časa, da začnejo nastajati grudice, nato testo zgnetemo z rokami – sprva bo videti suho, a ga gnetemo toliko časa, da ni več mokastih sledi. Nato v testo enakomerno vgnetemo še mandlje.
Testo preložimo na pomokano delovno površino in ga razdelimo na 4 dele. Z rahlo pomokanimi rokami iz vsakega kosa testa naredimo približno 30 cm dolg svaljek. Na vsak pekač položimo po dva svaljka, med njima naj bo precej prostora. Pečemo 25 do 30 minut, da testo naraste, se razleze in je čvrsto, a še vedno svetlo. Pecivo vzamemo iz pečice, svaljke odluščimo s papirja in jih za nekaj minut položimo na kuhinjsko rešetko, da se malo ohladijo – toliko, da jih lahko primemo z rokami. Temperaturo v pečici znižamo na 140 °C (ali na 120 °C z ventilacijo).
Pecivo z nazobčanim nožem narežemo na približno 1 cm debele rezine, ki jih z odrezano stranjo polagamo na pekača. (Na tej točki lahko piškote ohladimo in jih na pekačih zamrznemo, nato pa jih preložimo v vrečke za zamrzovanje in jih za največ 2 meseca shranimo v zamrzovalnik.)
Piškote pečemo še 15 minut (oziroma 20 minut, če so bili zamrznjeni), nato jih obrnemo in pečemo še 15 minut, da se posušijo in zlato obarvajo. Preložimo jih na kuhinjsko rešetko in pustimo, da se do konca ohladijo, nato jih shranimo v nepredušno zaprto posodo.
Nasvet
Cantucci so bližnji sorodniki peciva, ki mu pri nas rečemo domači prijatelj. Italijani jih tradicionalno pomakajo v desertno vino vin santo (sveto vino).
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Pečene sardele s hariso ter solato iz koromača in krompirja
Sardele, začinjene s pikantno hariso, bodo popestrile vaš klasičen nabor morskih jedi