
Kaj boste skuhali danes?
Sestavine
čokoladno testo
- 150 g hladnega masla
- 90 g drobnega rjavega sladkorja
- 250 g moke
- 50 g kakava v prahu
- ščepec soli
- 1 jajce
- moka za delovno površino
- 4 žlice nasekljanih pistacij
nadev
- 3 dl sladke smetane
- 200 g nasekljane bele čokolade
- 1 žlička vaniljeve arome
- 2 jajci
sirup in sadje
- 50 g drobnega rjavega sladkorja
- ½ vaniljinega stroka
- 1–2 kakija (potrebujemo 6 rezin)

Preprost recept za šnite, ki vedno navdušijo
Kruhove šnite niso le odličen način, kako porabiti kruh, so tudi odlična ideja za počasen začetek dneva v dobri družbi.

Ajvar, lutenica ali pindžur? Domače klasike, ki ne grejo nikoli iz mode
Dišeče kuhinje, zasedeni štedilniki in police, polne kozarcev. Marsikdo se z nostalgijo spomni jesenskih dni, ko je bila priprava ozimnice skoraj obvezen del vsakdana.

Je vsaka buča užitna?
Buče so brez dvoma ena izmed najbolj prepoznavnih jesenskih pridelkov, ki pa jih v resnici lahko uporabljamo skozi vse leto, če jih pravilno hranimo.
Sestavine
čokoladno testo
- 150 g hladnega masla
- 90 g drobnega rjavega sladkorja
- 250 g moke
- 50 g kakava v prahu
- ščepec soli
- 1 jajce
- moka za delovno površino
- 4 žlice nasekljanih pistacij
nadev
- 3 dl sladke smetane
- 200 g nasekljane bele čokolade
- 1 žlička vaniljeve arome
- 2 jajci
sirup in sadje
- 50 g drobnega rjavega sladkorja
- ½ vaniljinega stroka
- 1–2 kakija (potrebujemo 6 rezin)
Postopek
Pečico segrejemo na 200 °C. Maslo narežemo na kocke. Vse sestavine za testo, razen jajca, damo v multipraktik in mešamo, da se naredijo drobtine. Dodamo še jajce in ponovno mešamo, da se testo oblikuje v kepo.
Testo razvaljamo na pomokani delovni površini in z njim obložimo 6 modlov za pite premera 8 cm. Za 5 minut jih položimo v zamrzovalnik, nato testo v modlih obložimo s papirjem za peko in nanj razporedimo fižol. Modle položimo v nizek pekač in pečemo 15 minut, nato papir za peko in fižol odstranimo in pečemo še 5 minut. Modle vzamemo iz pečice, temperaturo pa znižamo na 160 °C.
Pripravimo nadev. Sladko smetano segrejemo, vanjo dodamo nasekljano čokolado in mešamo, da se stopi. Vmešamo še vaniljevo aromo in razžvrkljani jajci. Dobro stepemo in nadev razporedimo po pečenem testu. Pečemo 10 minut, nato pite ohladimo na sobno temperaturo.
Medtem pripravimo sladkorni sirup za sadje. Sladkor, vaniljev strok in 0,75 dl vode damo v majhno kozico. Segrevamo do vretja in počasi kuhamo še 5 minut. Ko postane tekočina podobna sirupu, kozico odstavimo in dodamo kaki, narezan na 1 cm debele rezine. Segrevamo še 1 minuto, odstavimo in ohladimo na sobno temperaturo.
Tik preden postrežemo, na vsako pito položimo rezino kakija in jo posipamo z drobno nasekljanimi pistacijami.
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Pečeni češnjevi paradižniki
Zapečene testenine s klobaso, žajbljem in bučo
Pečen brie s figami in orehi
Stopljen sir se čudovito ujame s pečenimi figami in orehi