
Kaj boste skuhali danes?
Sestavine
čokoladno testo
- 150 g hladnega masla
- 90 g drobnega rjavega sladkorja
- 250 g moke
- 50 g kakava v prahu
- ščepec soli
- 1 jajce
- moka za delovno površino
- 4 žlice nasekljanih pistacij
nadev
- 3 dl sladke smetane
- 200 g nasekljane bele čokolade
- 1 žlička vaniljeve arome
- 2 jajci
sirup in sadje
- 50 g drobnega rjavega sladkorja
- ½ vaniljinega stroka
- 1–2 kakija (potrebujemo 6 rezin)

Poznate vahtni kruh? Domači kruh z rdečim grozdjem naravnost iz Brd
Tradicionalni vahtni kruh iz Goriških Brd je odličen za jesenske dni. Če se na vaši trti najde še kakšen grozd, vam bo ta recept prišel prav.

Topla ideja za kosilo: najboljši recepti za jesenske juhe
Ko dneve zapolni megla in listje zašumi pod nogami, je čas za slastne jesenske juhe, ki v naš vsakdan zanesejo mir in udobje.

Katera buča je prava za juho, katera za sladico? Tukaj je preprost vodič
Katero bučo izbrati za katero jed, ni enostavno vprašanje, a zbrali smo nekaj napotkov, s katerimi bodo vaši recepti z bučami vedno uspeli.
Sestavine
čokoladno testo
- 150 g hladnega masla
- 90 g drobnega rjavega sladkorja
- 250 g moke
- 50 g kakava v prahu
- ščepec soli
- 1 jajce
- moka za delovno površino
- 4 žlice nasekljanih pistacij
nadev
- 3 dl sladke smetane
- 200 g nasekljane bele čokolade
- 1 žlička vaniljeve arome
- 2 jajci
sirup in sadje
- 50 g drobnega rjavega sladkorja
- ½ vaniljinega stroka
- 1–2 kakija (potrebujemo 6 rezin)
Postopek
Pečico segrejemo na 200 °C. Maslo narežemo na kocke. Vse sestavine za testo, razen jajca, damo v multipraktik in mešamo, da se naredijo drobtine. Dodamo še jajce in ponovno mešamo, da se testo oblikuje v kepo.
Testo razvaljamo na pomokani delovni površini in z njim obložimo 6 modlov za pite premera 8 cm. Za 5 minut jih položimo v zamrzovalnik, nato testo v modlih obložimo s papirjem za peko in nanj razporedimo fižol. Modle položimo v nizek pekač in pečemo 15 minut, nato papir za peko in fižol odstranimo in pečemo še 5 minut. Modle vzamemo iz pečice, temperaturo pa znižamo na 160 °C.
Pripravimo nadev. Sladko smetano segrejemo, vanjo dodamo nasekljano čokolado in mešamo, da se stopi. Vmešamo še vaniljevo aromo in razžvrkljani jajci. Dobro stepemo in nadev razporedimo po pečenem testu. Pečemo 10 minut, nato pite ohladimo na sobno temperaturo.
Medtem pripravimo sladkorni sirup za sadje. Sladkor, vaniljev strok in 0,75 dl vode damo v majhno kozico. Segrevamo do vretja in počasi kuhamo še 5 minut. Ko postane tekočina podobna sirupu, kozico odstavimo in dodamo kaki, narezan na 1 cm debele rezine. Segrevamo še 1 minuto, odstavimo in ohladimo na sobno temperaturo.
Tik preden postrežemo, na vsako pito položimo rezino kakija in jo posipamo z drobno nasekljanimi pistacijami.
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Fokača z zeliščnim oljem
Sladek čilijev džem
Čilijev džem lahko dodate k omakam, postrežete s siri ali pa ga uporabite kot pomako za k čipsu.