© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Kaj boste skuhali danes?

Ozadje

Makov venec z vaniljevo sladkorno glazuro

Posebna slaščica, ki se na daleč spogleduje z našo makovo potico (a je priprava bolj preprosta)

Makov venec z vaniljevo sladkorno glazuro

Posebna slaščica, ki se na daleč spogleduje z našo makovo potico (a je priprava bolj preprosta)

Čas priprave 1 h 30 min + hlajenje
Zahtevnost Enostavno
Količina za 12 kosov
Deli recept
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
makov-venec-z-vaniljo_558x620_acf_cropped

Sestavine

testo

  • 400 g moke
  • 1 zavitek suhega kvasa
  • 50 g rjavega sladkorja
  • 1 dl toplega mleka
  • 3 velika razžvrkljana jajca
  • 150 g rahlo zmehčanega masla
  • ½ žličke soli

nadev

  • 100 g mandljevih lističev
  • 140 g maka
  • 100 g masla
  • 1 žlica vaniljeve arome
  • 4 žlice medu

preliv

  • 85 g sladkorja v prahu
  • 2 žlički vaniljeve arome

Sestavine

testo

  • 400 g moke
  • 1 zavitek suhega kvasa
  • 50 g rjavega sladkorja
  • 1 dl toplega mleka
  • 3 velika razžvrkljana jajca
  • 150 g rahlo zmehčanega masla
  • ½ žličke soli

nadev

  • 100 g mandljevih lističev
  • 140 g maka
  • 100 g masla
  • 1 žlica vaniljeve arome
  • 4 žlice medu

preliv

  • 85 g sladkorja v prahu
  • 2 žlički vaniljeve arome

Postopek

1

V posodo damo moko, kvas, sladkor, mleko, jajca in sol. Z nastavki za gnetenje testa sestavine mešamo 5 minut, da dobimo lepljivo testo. Postopno dodajamo maslo in dobro gnetemo še nekaj minut, da dobimo gladko testo. Damo ga v dovolj veliko naoljeno skledo, pokrijemo s prozorno kuhinjsko folijo in pustimo na sobni temperaturi, da vzhaja 3 ure. Za tem skledo s testom postavimo v hladilnik in jo tam pustimo čez noč. Če želimo, lahko ta korak tudi izpustimo, vendar okus testa ne bo isti.

2

V veliko ponev stresemo mandljeve lističe in jih nekaj minut pražimo, da začnejo rjaveti. V ponev dodamo še mak in pražimo, da se začne razvijati aroma. Vse skupaj ohladimo.

3

Mak z mandljevimi lističi, skoraj vse maslo (žličko ga prihranimo za pekač), aromo in med zmešamo v gladek nadev.

4

Če smo testo dali čez noč v hladilnik, ga vsaj 3 ure pred uporabo vzamemo iz hladilnika, da doseže sobno temperaturo. Model namastimo s prihranjenim maslom. Testo zvrnemo na delovno površino in ga nežno pregnetemo. Nato ga razvaljamo v obliko pravokotnika, velikega približno 35 x 45 cm, in ga premažemo z nadevom. Obloženo testo tesno zavijemo; zavijati začnemo pri daljši stranici. Položimo ga v pekač, tako da je zaključni rob zgoraj, konca zvitka naj se stikata. Vse skupaj pokrijemo s plastično kuhinjsko folijo, premazano z oljem, in pustimo vzhajati 30 do 40 minut oziroma da zvitek obsega ¾ celotnega pekača. Medtem pečico segrejemo na 200 °C.

5

Zvitku odstranimo folijo in ga pečemo 35 minut, da postane zlato rjav. Medtem pripravimo preliv, tako da sladkor zmešamo z vaniljevo aromo in 2 žlicama vode. Pečen kolač zvrnemo na kuhinjsko rešetko in ga po celotni površini večkrat premažemo s prelivom. Pustimo ga počivati približno 10 minut, nato pa narežemo in postrežemo.

Priljubljeni recepti

Topla solata s peresniki

Testeninsko solato si je možno pripraviti že v naprej.

20 min
Enostavno

Borovničev kolač s kokosom

Kolač brez laktoze, ki navduši prav vse

1 h 35 min
Enostavno

© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.