Kaj boste skuhali danes?
Makov venec z vaniljevo sladkorno glazuro
Posebna slaščica, ki se na daleč spogleduje z našo makovo potico (a je priprava bolj preprosta)
Makov venec z vaniljevo sladkorno glazuro
Posebna slaščica, ki se na daleč spogleduje z našo makovo potico (a je priprava bolj preprosta)
Sestavine
testo
- 400 g moke
- 1 zavitek suhega kvasa
- 50 g rjavega sladkorja
- 1 dl toplega mleka
- 3 velika razžvrkljana jajca
- 150 g rahlo zmehčanega masla
- ½ žličke soli
nadev
- 100 g mandljevih lističev
- 140 g maka
- 100 g masla
- 1 žlica vaniljeve arome
- 4 žlice medu
preliv
- 85 g sladkorja v prahu
- 2 žlički vaniljeve arome
Natančni tudi brez tehtnice: koliko gramov je ena žlica?
V kuhinji, predvsem pri peki, je natančnost ključna, zato je sestavine najbolje določati in tehtati v gramih. Kako se znajti, ko tehtnica ni na voljo?
Zrnati sir: zakaj je 'cottage cheese' postal največji kulinarični hit leta
Zrnati sir je doživel pravi preporod in postal kulinarični hit. Odkrijte, zakaj je tako priljubljen in kako ga lahko uporabite v sladkih in slanih jedeh.
Krompirček, o katerem se vam bo še sanjalo
Hrustljav krompirček in bogata obloga, ob kateri se nam pocedijo sline – nič čudnega, da naloženi krompirček osvaja srca (in želodce) po vsem svetu.
Sestavine
testo
- 400 g moke
- 1 zavitek suhega kvasa
- 50 g rjavega sladkorja
- 1 dl toplega mleka
- 3 velika razžvrkljana jajca
- 150 g rahlo zmehčanega masla
- ½ žličke soli
nadev
- 100 g mandljevih lističev
- 140 g maka
- 100 g masla
- 1 žlica vaniljeve arome
- 4 žlice medu
preliv
- 85 g sladkorja v prahu
- 2 žlički vaniljeve arome
Postopek
V posodo damo moko, kvas, sladkor, mleko, jajca in sol. Z nastavki za gnetenje testa sestavine mešamo 5 minut, da dobimo lepljivo testo. Postopno dodajamo maslo in dobro gnetemo še nekaj minut, da dobimo gladko testo. Damo ga v dovolj veliko naoljeno skledo, pokrijemo s prozorno kuhinjsko folijo in pustimo na sobni temperaturi, da vzhaja 3 ure. Za tem skledo s testom postavimo v hladilnik in jo tam pustimo čez noč. Če želimo, lahko ta korak tudi izpustimo, vendar okus testa ne bo isti.
V veliko ponev stresemo mandljeve lističe in jih nekaj minut pražimo, da začnejo rjaveti. V ponev dodamo še mak in pražimo, da se začne razvijati aroma. Vse skupaj ohladimo.
Mak z mandljevimi lističi, skoraj vse maslo (žličko ga prihranimo za pekač), aromo in med zmešamo v gladek nadev.
Če smo testo dali čez noč v hladilnik, ga vsaj 3 ure pred uporabo vzamemo iz hladilnika, da doseže sobno temperaturo. Model namastimo s prihranjenim maslom. Testo zvrnemo na delovno površino in ga nežno pregnetemo. Nato ga razvaljamo v obliko pravokotnika, velikega približno 35 x 45 cm, in ga premažemo z nadevom. Obloženo testo tesno zavijemo; zavijati začnemo pri daljši stranici. Položimo ga v pekač, tako da je zaključni rob zgoraj, konca zvitka naj se stikata. Vse skupaj pokrijemo s plastično kuhinjsko folijo, premazano z oljem, in pustimo vzhajati 30 do 40 minut oziroma da zvitek obsega ¾ celotnega pekača. Medtem pečico segrejemo na 200 °C.
Zvitku odstranimo folijo in ga pečemo 35 minut, da postane zlato rjav. Medtem pripravimo preliv, tako da sladkor zmešamo z vaniljevo aromo in 2 žlicama vode. Pečen kolač zvrnemo na kuhinjsko rešetko in ga po celotni površini večkrat premažemo s prelivom. Pustimo ga počivati približno 10 minut, nato pa narežemo in postrežemo.