Kaj boste skuhali danes?
Mafini za zdravo energijo
Iz rubrike Otroci kuhamo
Mafini za zdravo energijo
Iz rubrike Otroci kuhamo
Ob lepih spomladanskih nedeljah hodi Laura z očkom in mamico na izlete – v hribe, na kolesarjenje ali na sprehod ob morju. Da si med potjo nabere energije, s seboj vedno vzame kakšen priboljšek, kot so tile mafini z mislijem!
Sestavine
- 1,5 skodelice mislijev s suhim sadjem (brez dodanega sladkorja)
- 1,5 skodelice polnozrnate moke
- 1 skodelica naribanega korenja
- 1 zrela banana
- 1,5 žličke sode bikarbone
- ščepec soli
- 1,5 skodelice tekočega polnomastnega jogurta
- 2 žlici orehovega olja
- 1 žlica medu
- 2 jajci
- 6 razkoščičenih in razpolovljenih datljev
Božanska sladica, ki je pravi hit na družbenih omrežjih
Sočne čokoladne rezine z mehko plastjo biskvitnih piškotov, namočenih v kavo, in bogato mascarpone kremo. Popolna sladica, ko si hkrati zaželiš brownija in tiramisuja.
Pravi domači žganci – recepti, ki vedno uspejo
Žganci so preprosta jed, ki že stoletja kraljuje na domačih mizah. Odlični so sami ali v kombinaciji s številnimi tradicionalnimi jedmi. Jih znate pripraviti?
Kako si sledijo plasti v prekmurski gibanici? Preverite edini pravi recept
Prekmurska gibanica je naša najbolj zapletena sladica. Zanjo je treba pripraviti krhko in vlečeno testo, mednje pa zaviti kar štiri nadeve v točno določenem zaporedju.
Sestavine
- 1,5 skodelice mislijev s suhim sadjem (brez dodanega sladkorja)
- 1,5 skodelice polnozrnate moke
- 1 skodelica naribanega korenja
- 1 zrela banana
- 1,5 žličke sode bikarbone
- ščepec soli
- 1,5 skodelice tekočega polnomastnega jogurta
- 2 žlici orehovega olja
- 1 žlica medu
- 2 jajci
- 6 razkoščičenih in razpolovljenih datljev
Postopek
Najprej zmešaj mislije in jogurt ter počakaj 20 minut, da se dobro napijejo. Medtem vsako bdolbino na pekaču za mafine obloži s papirčkom in naribaj korenje (pazi na prstke!). Banano olupi, daj jo v posodo z jogurtom in misliji ter jo z vilicami pretlači.
V veliki skledi zmešaj jajca, olje, naribano korenje, med in jogurt z misliji in pretlačeno banano. V drugo skledo daj še moko, sodo bikarbono in sol. Mokre sestavine zlij na suhe in dobro zmešaj. Testo razdeli v papirčke za mafine.
Na sredino vsakega mafina daj polovico datlja. Odraslega prosi, naj segreje pečico na 180 °C. Mafini naj se pečejo 25 do 30 minut, potem naredi preizkus in z leseno palčko prebodi mafin – če je palčka suha, ko jo izvlečeš, so mafini pečeni.
Pekač z mafini previdno vzemi iz pečice, položi ga na kuhinjsko rešetko in počakaj, da se mafini ohladijo. V nepredušni posodi jih lahko hraniš do 3 dni, zato jih za nedeljski izlet lahko spečeš že v petek!
Priljubljeni recepti
Fazanja pašteta
Polnjene piščančje prsi s popečenim koromačem
Slastne popestrene piščančje prsi s koromačem
Rulada iz čokoladnega biskvita s pasijonko in kokosom
Božično deblo malo drugače
Dušena svinjska pečenka s krompirjem in zelenjavo
Ta pečenka se vam bo kar topila v ustih s krompirjem in zelenjavo zraven!