
Kaj boste skuhali danes?
Mafini za zdravo energijo
Iz rubrike Otroci kuhamo
Mafini za zdravo energijo
Iz rubrike Otroci kuhamo

Ob lepih spomladanskih nedeljah hodi Laura z očkom in mamico na izlete – v hribe, na kolesarjenje ali na sprehod ob morju. Da si med potjo nabere energije, s seboj vedno vzame kakšen priboljšek, kot so tile mafini z mislijem!
Sestavine
- 1,5 skodelice mislijev s suhim sadjem (brez dodanega sladkorja)
- 1,5 skodelice polnozrnate moke
- 1 skodelica naribanega korenja
- 1 zrela banana
- 1,5 žličke sode bikarbone
- ščepec soli
- 1,5 skodelice tekočega polnomastnega jogurta
- 2 žlici orehovega olja
- 1 žlica medu
- 2 jajci
- 6 razkoščičenih in razpolovljenih datljev

Preprost recept za šnite, ki vedno navdušijo
Kruhove šnite niso le odličen način, kako porabiti kruh, so tudi odlična ideja za počasen začetek dneva v dobri družbi.

Ajvar, lutenica ali pindžur? Domače klasike, ki ne grejo nikoli iz mode
Dišeče kuhinje, zasedeni štedilniki in police, polne kozarcev. Marsikdo se z nostalgijo spomni jesenskih dni, ko je bila priprava ozimnice skoraj obvezen del vsakdana.

Je vsaka buča užitna?
Buče so brez dvoma ena izmed najbolj prepoznavnih jesenskih pridelkov, ki pa jih v resnici lahko uporabljamo skozi vse leto, če jih pravilno hranimo.
Sestavine
- 1,5 skodelice mislijev s suhim sadjem (brez dodanega sladkorja)
- 1,5 skodelice polnozrnate moke
- 1 skodelica naribanega korenja
- 1 zrela banana
- 1,5 žličke sode bikarbone
- ščepec soli
- 1,5 skodelice tekočega polnomastnega jogurta
- 2 žlici orehovega olja
- 1 žlica medu
- 2 jajci
- 6 razkoščičenih in razpolovljenih datljev
Postopek
Najprej zmešaj mislije in jogurt ter počakaj 20 minut, da se dobro napijejo. Medtem vsako bdolbino na pekaču za mafine obloži s papirčkom in naribaj korenje (pazi na prstke!). Banano olupi, daj jo v posodo z jogurtom in misliji ter jo z vilicami pretlači.

V veliki skledi zmešaj jajca, olje, naribano korenje, med in jogurt z misliji in pretlačeno banano. V drugo skledo daj še moko, sodo bikarbono in sol. Mokre sestavine zlij na suhe in dobro zmešaj. Testo razdeli v papirčke za mafine.

Na sredino vsakega mafina daj polovico datlja. Odraslega prosi, naj segreje pečico na 180 °C. Mafini naj se pečejo 25 do 30 minut, potem naredi preizkus in z leseno palčko prebodi mafin – če je palčka suha, ko jo izvlečeš, so mafini pečeni.

Pekač z mafini previdno vzemi iz pečice, položi ga na kuhinjsko rešetko in počakaj, da se mafini ohladijo. V nepredušni posodi jih lahko hraniš do 3 dni, zato jih za nedeljski izlet lahko spečeš že v petek!

Priljubljeni recepti
Cvetačna juha s pikantno klobaso in česnovimi krutoni
Cvetačna juha bo zares slastna, če jo bomo popestrili z okusnimi dodatki