Kaj boste skuhali danes?
Losos s peso in džinom
Losos s peso in džinom
Sestavine
- 1 cel lososov file s kožo, koščice odstranimo s pinceto
obloga
- 2 srednje veliki rdeči pesi
- naribana lupinica 2 bio pomaranč
- 4 žlice brinovih jagod
- 0,5 dl džina
- 150 g grobe morske soli
- 100 g svetlo rjavega kristalnega sladkorja
okisana kumara
- 100 g belega vinskega kisa
- 50 g svetlo rjavega kristalnega sladkorja
- 1 žlička koriandrovih semen
- 1 žlička zrn črnega popra
- 1 lovorov list
- sol
- 1 kumara
- šopek kopra
Brez teh piškotov ni praznikov
Vaniljevi rogljički so nepogrešljiv del prazničnih dni, v nežno masleno maso pa moramo nujno zamesiti ščep nostalgije.
Krepke jedi na žlico, pripravljene v 1 uri
Ko se vreme poigra z našo energijo, prijajo jedi bogatih okusov. Izbrali smo krepke juhe in enolončnice, pripravljene v manj kot eni uri.
To je recept za najbolj hrustljave kompirjeve pogačice
Tem pogačicam se pač ni moč upreti. Zunaj so hrustljave, znotraj sočne - kdor jih pokusi, se ne more več ustaviti. Trik je v škrobni vodi, ki navadno konča v odtoku.
Sestavine
- 1 cel lososov file s kožo, koščice odstranimo s pinceto
obloga
- 2 srednje veliki rdeči pesi
- naribana lupinica 2 bio pomaranč
- 4 žlice brinovih jagod
- 0,5 dl džina
- 150 g grobe morske soli
- 100 g svetlo rjavega kristalnega sladkorja
okisana kumara
- 100 g belega vinskega kisa
- 50 g svetlo rjavega kristalnega sladkorja
- 1 žlička koriandrovih semen
- 1 žlička zrn črnega popra
- 1 lovorov list
- sol
- 1 kumara
- šopek kopra
Postopek
Za oblogo peso olupimo, naribamo, damo v sito in pustimo, da se večina tekočine odcedi. Damo jo v posodo multipraktika ter dodamo preostale sestavine. Zmeljemo v pasto.
Plitev pekač, dovolj velik za lososa, obložimo z dvojno plastjo prozorne kuhinjske folije. Nanj položimo lososa s kožo navzdol.
Ribo premažemo z oblogo, tako da je pokrito vse meso, tudi ob straneh.
Tesno zavijemo v prozorno kuhinjsko folijo.
Na ribo položimo še en pekač in ga obtežimo s pločevinkami. Za 24 ur postavimo v hladilnik.
Za okisano kumaro v majhni ponvi segrevamo kis, sladkor, koriandrova semena, poprova zrna in lovorov list, da mešanica nežno vre in se sladkor stopi. Pustimo, da se ohladi na sobno temperaturo. Nato dodamo 0,5 dl vode in ščep soli. Kumaro z ostrim nožem ali mandolino narežemo na tanke rezine. Damo jo v ohlajeno mešanico in za vsaj eno uro ali čez noč postavimo v hladilnik.
Naslednji dan lososa odvijemo iz folije in z njega postrgamo večino obloge.
Preostanek oplaknemo s hladno vodo, nato ribo osušimo s kuhinjsko brisačko.
Lososa z ostrim nožem narežemo na tanke rezine, začenši pri repu, in sicer pod nizkim kotom, tako da meso v tankih rezinah odrežemo od kože. Okisani kumari primešamo nasekljan koper in postrežemo.
Nasvet
Na začetku 1. točke roke zaščitimo z rokavicami, saj pesa kožo močno obarva.
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Pražen krompir
Soparjene kitajske pogačice bao
Kitajske pogačice bao so vse bolj priljubljene tudi pri nas, z nekaj vaje pa si jih boste brez težav pripravili tudi sami