
Kruhki z lososom, špinačo in poširanimi jajci
Losos in poširana jajca so izvrstna kombinacija za prefinjen pozni zajtrk
Kruhki z lososom, špinačo in poširanimi jajci
Losos in poširana jajca so izvrstna kombinacija za prefinjen pozni zajtrk

Sestavine
- 1 žlica belega vinskega kisa
- 4 sveža jajca
- 300 g špinače
- 2 kajzerici ali kruhka za burgerje
- 4 velike rezine prekajenega lososa
- 25 g masla za premaz kruhkov
holandska omaka
- 2 jajčna rumenjaka
- 140 g stopljenega masla
- sok ½ limone
- ščepec kajenskega popra
- sol
- poper

Odslej ne bomo rabutali le fig, ampak tudi listje
Rabutali? To pa že ne. Prej sposodili (za nedoločen čas). Vonju fig se enostavno ne moremo upreti … S temi recepti pa bomo v poletni aromi uživali še dlje.

Okus, ki ga ne pozabiš: ‘nduja, najmočnejša začimba v obliki klobase
Lahko jo vzljubiš, a težko izgovoriš: 'nduja si je izborila svoje mesto poleg pršuta, pikantne salame in sopressate kot ena najboljših italijanskih mesnin.

Idealen brunch za dneve brez mesa
Včasih si zjutraj preprosto zaželimo nekaj bolj lahkotnega, zelenega in brezmesnega – a obenem polnega okusov in energije.
Sestavine
- 1 žlica belega vinskega kisa
- 4 sveža jajca
- 300 g špinače
- 2 kajzerici ali kruhka za burgerje
- 4 velike rezine prekajenega lososa
- 25 g masla za premaz kruhkov
holandska omaka
- 2 jajčna rumenjaka
- 140 g stopljenega masla
- sok ½ limone
- ščepec kajenskega popra
- sol
- poper
Postopek
Najprej pripravimo omako. Nad posodo z vročo vodo v večji skodelici stepemo oba rumenjaka z dvema žlicama vroče vode. Postopoma vlivamo stopljeno maslo (mlečno usedlino izpustimo), da dobimo homogeno mešanico. Dodamo še limonov sok ter začinimo s kajenskim poprom in soljo.
V kozici zavremo vodo s kisom. Vode ne smemo soliti in mora le rahlo vreti. V vodo nežno ubijemo jajca in počakamo 2 minuti, da zakrknejo. Nato jih s penovko vzamemo iz vode in ohladimo v hladni vodi.
Špinačo operemo in jo damo v vok ali ponev skupaj z žličko masla. Ko oveni, jo vzamemo iz voka in odcedimo. Začinimo jo s soljo in poprom.
V pečici vključimo žar. Kruhke prerežemo na pol in položimo pod žar z rezno stranjo navzgor, da se popečejo. Rahlo jih premažemo z maslom in vsako polovico obložimo z lososovo rezino. Na kruhke razdelimo špinačo in vanjo naredimo rahlo vdolbinico, v katero damo zakrknjeno jajce. Kruhke prelijemo z omako in ponovno postavimo za nekaj minut pod žar. Takoj postrežemo.