
Koromačeva juha z rakci
Fina morska juha
Koromačeva juha z rakci
Fina morska juha

Sestavine
- 450 g rakovih repkov z lupino
- 4 žlice oljčnega olja
- 1 velika čebula
- 1 velik gomolj koromača
- 2 korenčka
- 1,5 dl suhega belega vina
- 1 žlica konjaka
- 400 g nasekljanih pelatov
- 1 l ribje jušne osnove
- ¼ žličke mlete paprike
- sol
ko postrežemo
- 1,5 dl sladke smetane
- 8 rakcev in malo masla
- koromačevo zelenje za posip

Tako ne boste uničili nobenega steaka več
"Obožujem steake, vendar se mi doma pogosto ne posrečijo. Žal mi je vsakega kosa govedine, ki ga uničim, največkrat tako, da ga preveč spečem, zato bi bila hvaležna za nekaj splošnih nasvetov, kako speči popoln steak."

Če je vaš tofu brez okusa, ga niste pripravili pravilno
Poletje je čas za žar in piknike. Ti pa niso rezervirani, samo za mesojedce, na žaru se da odlično pripraviti tudi veganski tofu. Za vas smo rpipravili nekaj trikov kako pripraviti popoln tofu na žaru.

Priprava morskega lista za cvrenje v ponvi
Morski list je resnični rolsrojs med ribami, zato je edino prav, da ga pripravimo čim preprosteje, saj lahko le tako zares uživamo v njegovem okusu. Da bi v obrok vnesli malo drame, preizkusite ta kuharski trik za popolno pripravo.
Sestavine
- 450 g rakovih repkov z lupino
- 4 žlice oljčnega olja
- 1 velika čebula
- 1 velik gomolj koromača
- 2 korenčka
- 1,5 dl suhega belega vina
- 1 žlica konjaka
- 400 g nasekljanih pelatov
- 1 l ribje jušne osnove
- ¼ žličke mlete paprike
- sol
ko postrežemo
- 1,5 dl sladke smetane
- 8 rakcev in malo masla
- koromačevo zelenje za posip
Postopek
Rakove repke olupimo, tudi tiste, ki jih imamo za jušni vložek, vendar pri njih pustimo rep. Lupine na olju pražimo približno 5 minut. Dodamo nasekljano čebulo, na poljubne kose narezan koromač in korenje ter pražimo približno 10 minut, da se zelenjava rahlo omehča. Dolijemo vino in konjak ter kakšno minuto pražimo na visokem ognju, da alkohol izpari. Nato dodamo pelate, ribjo osnovo in papriko. Ponev pokrijemo in kuhljamo pol ure. Medtem narežemo rakce.
Ko je juha kuhana, jo dobro zmiksamo s paličnim mešalnikom, nato pa precedimo skozi cedilo. Zmes v cedilu dobro pretlačimo, da dobi juha žametno strukturo, zato se je zares vredno malo potruditi.
Juho vlijemo v čisto kozico in dodamo narezane rakce. Kuhamo 10 minut, nato pa tudi to zmiksamo s paličnim mešalnikom. Dodamo smetano, začinimo s soljo in segrejemo. V ponvi segrejemo malo masla in na njem prepražimo rakce za jušni vložek. Juho nalijemo v skodelice, v vsako damo po en rakov repek in posujemo z nasekljanim koromačevim zelenjem.
Nasvet
To praznično juho z veliko morskega okusa, ki ji ga dajo rakove lupine, nalijemo v majhne skodelice, ker je kremna in zelo bogata.