Kaj boste skuhali danes?
Sestavine
nadev
- 4–5 hrušk (pribl. 900 g)
- 60 g masla
- 2 žlici sladkorja muskovado
- 1 žlica mandljevega likerja, npr. disaronno (po želji)
- 80 g zdrobljenih ingverjevih piškotov
- 1 žlička mletega cimeta
- 80 g temne čokolade
- 100 g marcipana
- 250 g tankega vlečenega testa (najmanj 6 listov)
- stopljeno maslo za testo
- sladkor muskovado za posipanje testa
- sladkor v prahu za posip
Čas za mehurčke: spremljava za brunch v originalni in božični različici
Mimoza, preprost, a učinkovit koktajl iz penečega vina in pomarančnega soka, je hitro postala priljubljena stalnica poznih zajtrkov in popoldanskih zabav.
Top nasveti za pijače na zabavah
Vsaj tako pomembna kot izbira prigrizkov in glavnega menija, je ponudba pijače na praznični zabavi.
Če ste naveličani klasičnih krompirjevih prilog, vas bo ta navdušila
Gratin dauphinois oziroma dofineški krompir je tista praznična priloga, ki preseneti prav vse – tudi tiste, ki mislijo, da jih krompir ne more več navdušiti.
Sestavine
nadev
- 4–5 hrušk (pribl. 900 g)
- 60 g masla
- 2 žlici sladkorja muskovado
- 1 žlica mandljevega likerja, npr. disaronno (po želji)
- 80 g zdrobljenih ingverjevih piškotov
- 1 žlička mletega cimeta
- 80 g temne čokolade
- 100 g marcipana
- 250 g tankega vlečenega testa (najmanj 6 listov)
- stopljeno maslo za testo
- sladkor muskovado za posipanje testa
- sladkor v prahu za posip
Postopek
Hruške olupimo, odstranimo peščišča in jih narežemo na srednje velike koščke. Čokolado nasekljamo na koščke, marcipan na drobno narežemo. V veliki ponvi stopimo maslo, dodamo hruške in žlico sladkorja ter dušimo 5 minut. Hruške prestavimo v skledo in pustimo, da se ohladijo. Nato dodamo mandljev liker, če ga uporabimo, piškote, cimet, čokolado, marcipan in žlico sladkorja. Vse sestavine dobro premešamo.
Pekač obložimo s papirjem za peko. Nanj položimo list testa, ga s čopičem premažemo s stopljenim maslom in potresemo z malo sladkorja. Pokrijemo ga z drugim listom in ponovimo postopek z maslom in sladkorjem. Tako nadaljujemo, da porabimo vse testo. Nadev enakomerno razporedimo ob daljšo stran testa in ga s papirjem za peko zavijemo v zavitek. Poskrbimo, da je rob spodaj, nato pa konce zavitka rahlo spodvihamo. Zavitek zavijemo v papir za peko, nato ga tesno zavijemo še v folijo in zamrznemo.
Pečico segrejemo na 200 °C in vanjo postavimo pekač, da se segreje. Zavitek odvijemo, s papirjem za peko obložimo pekač in zavitek postavimo na pekač z robom navzdol. Premažemo ga s stopljenim maslom in potresemo z žlico sladkorja. Pečemo ga 35 do 40 minut, da se zlato obarva in je hrustljav. Pustimo ga 10 minut ohlajati, nato ga posujemo s sladkorjem v prahu, razrežemo in postrežemo.
Nasvet
Namesto ingverjevih lahko uporabimo tudi druge začinjene piškote, na primer speculaas, ali navadne čajne piškote in ščepec ingverja.
Nasvet
S peko zamrznjenega zavitka dosežemo boljše ločevanje okusov posameznih sestavin nadeva, zelo dober pa je tudi, če ga spečemo takoj .
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Rižota s kostanjem in gorgonzolo
Čudovito kremasta rižota s kostanjem in gorgonzolo bo postala stalnica jesenskih jedilnikov