Kaj boste skuhali danes?
Goveji flam, mariniran s pomarančo in čilijem
Goveji flam, mariniran s pomarančo in čilijem
Sestavine
- 2 kg govejega flama v kosu*
- naribana lupina 2 pomaranč
- 2 rdeča čilija
- 2 šalotki
- 2 žlici oljčnega olja
- 2 žlici vinskega kisa
- sol
- poper
Najboljša domača pica iz pekača, ki vedno uspe
Klasična domača pica iz pekača, kot jo imamo radi Slovenci – mehko, zračno testo, bogat nadev in hrustljavi robovi. Preprost recept, ki vedno uspe!
Ovseni kruh brez kvasa – preprost, zdrav in poln okusa
Če iščete zdrav in preprost recept za kruh brez glutena in kvasa, ga boste našli kar doma. Z ovsenimi kosmiči ustvarite hrustljav, okusen in zdrav hlebček.
Namesto kruhove posodice kar gomoljna zelena
Gomoljna zelena še zdaleč ni samo dodatek za dobro juho. Lahko je odlična priloga ali celo samostojna jed. Dajmo ji priložnost s tem zanimivim receptom.
Sestavine
- 2 kg govejega flama v kosu*
- naribana lupina 2 pomaranč
- 2 rdeča čilija
- 2 šalotki
- 2 žlici oljčnega olja
- 2 žlici vinskega kisa
- sol
- poper
Postopek
Čili razpolovimo, odstranimo semena in peclje in ga drobno sesekljamo. Šalotko olupimo in tudi njo drobno sesekljamo. Zmešamo jo s čilijem, pomarančno lupino, oljem in kisom. Meso damo v primerno veliko kuhinjsko vrečko, dodamo pripravljeno zmes za mariniranje in jo dobro vtremo v meso. Vrečko zapremo, postavimo na pladenj in v hladilniku mariniramo najmanj 2 uri. Meso lahko pripravimo že prejšnji dan in ga pustimo v marinadi čez noč.
Pripravimo enakomerno žerjavico. Mora biti taka, da se na oglju že pojavlja siva pepelnata skorja. Meso solimo in popramo in ga na vroči rešetki pečemo 8 do 10 minut na vsaki strani. Med peko ga občasno premažemo z malo marinade.
Pečeno meso umaknemo z žara, ga ohlapno pokrijemo s folijo in pustimo počivati 10 minut. Narežemo ga na rezine (prečno na smer vlaken) in postrežemo.
Opomba
* Flam ali trebuševina je cenejši kos mesa, ki ga običajno pripravljamo z dolgotrajno kuho, vendar ga z nekaj predpriprave lahko pripravimo tudi na hitro. Za peko na žaru po zgornjem receptu iz flama izrežemo dolg debelejši kos mesa (preostalo porabimo za juho ali golaž). Pred peko ga mariniramo, saj to ni meso, ki bi ga odlikovala mehkoba, čeprav je izredno okusno. Pečeno meso narežemo tanko in obvezno prečno na vlakna, saj bo tako mehkejše.
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Veganski kremni liker
Po dnevu, preživetem na snegu, se prileže sladek vroč napitek. Ta kremni liker je primeren za vegane in vsejedce.
Brancin v foliji z medom in pomarančo ter prilogo iz leče
Brancin, pripravljen v foliji, za čudovito aromatičen in zdrav obrok