Kaj boste skuhali danes?
Goveji flam, mariniran s pomarančo in čilijem
Goveji flam, mariniran s pomarančo in čilijem
Sestavine
- 2 kg govejega flama v kosu*
- naribana lupina 2 pomaranč
- 2 rdeča čilija
- 2 šalotki
- 2 žlici oljčnega olja
- 2 žlici vinskega kisa
- sol
- poper
Natančni tudi brez tehtnice: koliko gramov je ena žlica?
V kuhinji, predvsem pri peki, je natančnost ključna, zato je sestavine najbolje določati in tehtati v gramih. Kako se znajti, ko tehtnica ni na voljo?
Zrnati sir: zakaj je 'cottage cheese' postal največji kulinarični hit leta
Zrnati sir je doživel pravi preporod in postal kulinarični hit. Odkrijte, zakaj je tako priljubljen in kako ga lahko uporabite v sladkih in slanih jedeh.
Krompirček, o katerem se vam bo še sanjalo
Hrustljav krompirček in bogata obloga, ob kateri se nam pocedijo sline – nič čudnega, da naloženi krompirček osvaja srca (in želodce) po vsem svetu.
Sestavine
- 2 kg govejega flama v kosu*
- naribana lupina 2 pomaranč
- 2 rdeča čilija
- 2 šalotki
- 2 žlici oljčnega olja
- 2 žlici vinskega kisa
- sol
- poper
Postopek
Čili razpolovimo, odstranimo semena in peclje in ga drobno sesekljamo. Šalotko olupimo in tudi njo drobno sesekljamo. Zmešamo jo s čilijem, pomarančno lupino, oljem in kisom. Meso damo v primerno veliko kuhinjsko vrečko, dodamo pripravljeno zmes za mariniranje in jo dobro vtremo v meso. Vrečko zapremo, postavimo na pladenj in v hladilniku mariniramo najmanj 2 uri. Meso lahko pripravimo že prejšnji dan in ga pustimo v marinadi čez noč.
Pripravimo enakomerno žerjavico. Mora biti taka, da se na oglju že pojavlja siva pepelnata skorja. Meso solimo in popramo in ga na vroči rešetki pečemo 8 do 10 minut na vsaki strani. Med peko ga občasno premažemo z malo marinade.
Pečeno meso umaknemo z žara, ga ohlapno pokrijemo s folijo in pustimo počivati 10 minut. Narežemo ga na rezine (prečno na smer vlaken) in postrežemo.
Opomba
* Flam ali trebuševina je cenejši kos mesa, ki ga običajno pripravljamo z dolgotrajno kuho, vendar ga z nekaj predpriprave lahko pripravimo tudi na hitro. Za peko na žaru po zgornjem receptu iz flama izrežemo dolg debelejši kos mesa (preostalo porabimo za juho ali golaž). Pred peko ga mariniramo, saj to ni meso, ki bi ga odlikovala mehkoba, čeprav je izredno okusno. Pečeno meso narežemo tanko in obvezno prečno na vlakna, saj bo tako mehkejše.
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Piščančji zvitki s korenjem in avokadom
Hitra in hranljiva malica, tudi za na izlet