Kaj boste skuhali danes?
Čokoladni gumbki za materinski dan
Presenetimo naše drage mame
Čokoladni gumbki za materinski dan
Presenetimo naše drage mame
Petletni Matic je s pomočjo mojstra Goljata svoji mami podaril okrašene čokoladne gumbke (čeprav bi jih zase raje pripravil brez kandiranega sadja).
Sestavine
- 150 g mlečne, bele ali temne čokolade
- praženi mandlji, razni oreški, kandirano ali suho sadje …
- kakav v prahu (po želji)
- darilna škatla ali okrasni papir
Preprosta kosila za ljubitelje azijskih okusov
Kadar si zaželimo nečesa novega, svežega, dišečega, pobrskamo za recepti, ki jih navdihujejo tajska, indijska, kitajska, vietnamska in korejska kulinarika.
Kaj vse lahko naredite iz kutin: domače ideje, ki dišijo po jeseni
Pri nas je kutina prej za okras kot sadež za uživanje, čeprav kutine odlikuje ogromno koristnih lastnosti, ki blagodejno vplivajo na naše zdravje.
Tako pravilno spečete pečenice
Pečenice so nepogrešljive jeseni in pozimi. Najbolje je, če dobite domače in preverjeno dobre, pozorni pa bodite pri peki.
Sestavine
- 150 g mlečne, bele ali temne čokolade
- praženi mandlji, razni oreški, kandirano ali suho sadje …
- kakav v prahu (po želji)
- darilna škatla ali okrasni papir
Postopek
Čokolado s prsti nalomi, da se enakomerneje stopi, in jo prestavi v posodico (različne vrste čokolade daj v različne posodice). Prosi odraslega, da čokolado stopi v vodni kopeli ali jo dajta v posodici v pečico za 15 minut pri 35 °C.
Posodo s stopljeno čokolado s kuhinjskimi rokavicami previdno prestavi na kuhinjski prt in čokolado prelij v hladnejšo posodo. Pekač obloži s papirjem za peko. Z žličko zajemaj stopljeno čokolado in jo prenesi na papir, da dobiš čim bolj okrogle oblike.
Kandirano ali suho sadje po potrebi natrgaj na manjše koščke, tudi oreške lahko po dolgem razdvojiš na polovice. S pripravljenim sadjem in oreški okrasi čokoladne gumbke tako, da jih v čokolado malce pritisneš s prstom.
Počakaj, da se čokolada ohladi pri sobni temperaturi (pekač lahko prestaviš tudi v shrambo, v hladilnik pa nikar!). Ohlajanje lahko traja tudi tri ure. Ko se čokolada utrdi in čokoladne gumbke lahko dvigneš s papirja za peko, jih spravi v darilno škatlico.
Priljubljeni recepti
Pečena piščančja bedra s krompirjem in tartufi
Klasična bedra in krompir bomo popestrili z dodatkom tartufov
Zelo pijana kupa
Malinova šarlota z biskvitnimi piškoti
Šarlota je klasična sladica, ki bo še boljša, če bomo piškote savoiardi pripravili sami