Kaj boste skuhali danes?
Bučkina torta z limono in timijanom
Bučkina torta z limono in timijanom
Sestavine
- 350 g zmehčanega masla in še malo za model
- 6 velikih jajc
- 400 g moke
- 4 žličke pecilnega praška
- 2 ščepa soli
- 4 grobo naribane bučke (pribl. 600 g)
- 2 žlici sesekljanih timijanovih lističev
krema
- lupinica 2 neškropljenih limon
- 250 g maskarponeja
- 250 g zmehčanega masla
- 900 g sladkorja v prahu
- ščep soli
kristaliziran timijan
- 50 g svetlo rjavega sladkorja
- 12 vejic timijana
- 1 beljak
kandirane limonove rezine
- 2 neškropljeni limoni
- 200 g svetlo rjavega sladkorja
okras
- jedilna zlata barva in jedilni zlati listi (po želji)
Stari recepti: kako pravilno kisati zelje in repo
Zagotovo se boste strinjali, da trgovinske police ponujajo veliko izbiro vloženega zelja in repe, a kljub temu sta najboljša domača.
Tomaž Kavčič o intimnosti svojega dela
Pionir slovenske kulinarike počasne hrane, chef Tomaž Kavčič, ki ustvarja v Dvorcu Zemono, razmišlja tudi o etiki v gostinstvu.
Bliža se martinovo: pripravite najboljše mlince
Kaj na krožnikih ne sme manjkati na martinovo? Mlinci, zabeljeni s sokom, ki se je nabral pri peki račke ali goske. Letos jih pripravite sami, tako bodo res najboljši.
Sestavine
- 350 g zmehčanega masla in še malo za model
- 6 velikih jajc
- 400 g moke
- 4 žličke pecilnega praška
- 2 ščepa soli
- 4 grobo naribane bučke (pribl. 600 g)
- 2 žlici sesekljanih timijanovih lističev
krema
- lupinica 2 neškropljenih limon
- 250 g maskarponeja
- 250 g zmehčanega masla
- 900 g sladkorja v prahu
- ščep soli
kristaliziran timijan
- 50 g svetlo rjavega sladkorja
- 12 vejic timijana
- 1 beljak
kandirane limonove rezine
- 2 neškropljeni limoni
- 200 g svetlo rjavega sladkorja
okras
- jedilna zlata barva in jedilni zlati listi (po želji)
Postopek
Najprej izdelamo okrasje. Za kristaliziran timijan sladkor vsujemo na krožnik, timijanove vejice premažemo z rahlo razžvrkljanim beljakom in jih povaljamo v sladkorju. Nekaj odvečnega sladkorja otresemo, vejice položimo na papir za peko in pustimo, da se popolnoma posušijo.
Za kandirane limonove rezine limoni narežemo na tanke kolute. Sladkor vsujemo v kozico, dodamo 2 dl vode in nežno segrevamo, da se sladkor stopi, nato sirup zavremo. Vanj položimo limonove rezine in jih kuhamo 15 minut, da se zmehčajo. Previdno jih vzamemo iz sirupa in položimo na papir za peko, kjer naj se posušijo. (Dvignemo jih nežno, saj so zelo občutljive, želimo pa ohraniti okroglo obliko.) Preostali sirup prihranimo za premaz torte.
Pečico segrejemo na 180 °C. Dno dveh modlov za torte premera 20 cm namažemo z maslom in obložimo s papirjem za peko. Spečemo štiri biskvite v dveh izmenah. Za prvo izmeno v samostoječem mešalniku ali v veliki skledi z električnim mešalnikom stepemo 175 g masla, 175 g sladkorja in lupinico 1 limone, da dobimo kremasto mešanico. V vrču nežno razžvrkljamo 3 jajca. Postopoma jih dodajamo masleni mešanici, vsakič, ko jih dodamo, postrgamo stene sklede in dobro stepemo. V drugi skledi zmešamo 200 g moke, 2 žlički pecilnega praška in ščep soli ter vse skupaj nežno vmešamo v testo. Nazadnje vmešamo 300 g grobo naribanih bučk in 1 žlico sesekljanih timijanovih lističev. Testo razdelimo v dva modla in pečemo 25 minut oziroma toliko časa, da je zobotrebec, ki ga zapičimo v sredino biskvita, čist, ko ga izvlečemo.
Ko sta biskvita še topla, ju po vsej površini prepikamo z nabodalom in premažemo z malo prihranjenega limonovega sirupa. Ko sta dovolj ohlajena, da ju lahko primemo z rokami, ju vzamemo iz modlov in položimo na kuhinjsko mrežico. Iz preostalih sestavin spečemo še druga dva biskvita – papirja za peko ni treba zamenjati, le ponovno ga namastimo, namastimo tudi obod.
Ko so biskviti ohlajeni, pripravimo kremo: vse sestavine stepemo, da dobimo gladko in penasto mešanico.
Sestavimo torto, tako da tri biskvite premažemo s kremo, jih zložimo enega vrh drugega in pokrijemo s četrtim biskvitom. Vrh in obod torte s paletnim nožem premažemo s tanko plastjo kreme in za 30 minut postavimo v hladilnik, da se strdi. (Ta premaz »ujame« drobtinice na površini biskvita, tako da bo druga plast kreme lepo gladka.) Če nimamo veliko časa, torto za 5 minut postavimo v zamrzovalnik.
Ohlajeno torto po vseh straneh premažemo z drugo plastjo kreme. Eno stran torte po vrhu obložimo s kandiranimi rezinami limone in vejicami timijana, kot je prikazano na sliki.
Torto postavimo v hladilnik ali zamrzovalnik za toliko časa, da se krema povsem strdi. Da bo še bolj bleščeča, lahko potem limonove rezine premažemo še z malo jedilne zlate barve in okrasimo s koščki jedilnega zlatega lista.
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Tunin namaz s kaprami
Tunin namaz diši po morju. Pričarajte si obučtek ležernega poletnega poznega zajtrka na dopustu v vseh letnih časih.
Spomladanska mineštra
Špageti s sardinami
Hitra pašta za vsak dan – sestavine imate zagotovo že na zalogi.