
Bageta s sirom in česnom
Česen je nepogrešljiva sestavina v vsaki kuhinji. Z njim začinimo in oplemenitimo okus različnih jedi, dodamo ga v solate, zlasti zeleno listnato, uživamo pa tudi surovega.
Bageta s sirom in česnom
Česen je nepogrešljiva sestavina v vsaki kuhinji. Z njim začinimo in oplemenitimo okus različnih jedi, dodamo ga v solate, zlasti zeleno listnato, uživamo pa tudi surovega.

Skupaj z oljčnim oljem in malo soli je že zadostna zabela oziroma minimalna omaka za testenine. Pravzaprav si brez njega težko zamislimo katero koli resno jed sredozemske kuhinje.
Česen so redno uživali že v stari Asiriji, Babilonu, Egiptu, Grčiji in Rimu. In to ne le zaradi imenitnega okusa! O njegovih pozitivnih učinkih na zdravje in dobro počutje so pisali številni zdravniki, različni misleci pa so poročali tudi njegovih pozitivnih učinkih na mišljenje. Česen je pravzaprav prvo, najstarejše in najbolj priznano sredstvo proti številnim težavam.
Sestavine
- 5 strokov česna
- 1 šopek svežega peteršilja
- 2 žlici oljčnega olja
- 115 g sira
- 3 žlice masla
- 2 bageti
- sol

Vikend kosilo, ki bo navdušilo tudi najbolj zahtevne
Jutranja megla naznanja prihod jeseni, prijetnejše temperature pa nas vabijo k prižigu pečice, v kateri bomo spekli slastno pečenko za vso družino.

Naj trgatev ne mine brez te klasične sladice
Klopotci bodo vsak čas potihnili, saj se v teh dneh vrstijo trgatve. Kot vsak pomemben praznik pa mora trgatev spremljati pestra izbira dobrot, med katerimi naj bo tudi potica.

Sladko svetovno prvenstvo: se boste prijavili?
V Trevisu, rojstnem kraju tiramisuja, bo kmalu potekalo svetovno prvenstvo v tiramisuju, na katerem se bodo za naslov prvaka potegovali slaščičarji z vsega sveta.
Sestavine
- 5 strokov česna
- 1 šopek svežega peteršilja
- 2 žlici oljčnega olja
- 115 g sira
- 3 žlice masla
- 2 bageti
- sol
Postopek
Olupljen česen in peteršilj skupaj z oljčnim oljem zmiksamo v mešalniku. Mešanico pretresemo v ponev, v kateri smo pred tem raztopili maslo in dobro premešamo.
Sir narežemo na kocke.
V bageti napravimo več zarez, v katere razporedimo česnovo maslo in nekaj kock sira. Bageti zavijemo v aluminijasto folijo, položimo na rešetko v pečici in pri 190 °C pečemo približno 10 minut. Pred koncem peke folijo nekoliko odvijemo, da se bageti po vrhu zlato zapečeta.
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Poletna juha s kumarično kremo
Paradižnik je ena najokusnejših in najuporabnejših vrtnin. Svežega narežemo v solato ali na testenine, pokapamo z dobrim oljčnim oljem – in že je pripravljeno kosilo!