© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Pečena piščančja stegna z oljkami in limono

Oljka je plod istoimenskega drevesa. Prevzeto iz italijanščine oljki pravimo tudi oliva, ampak v Istri, kjer ti plodovi najbolj uspevajo, mu pravijo oljka. Prav naši oljkarji si prizadevajo za uporabo imena oljka in ne oliva.

Pečena piščančja stegna z oljkami in limono

Oljka je plod istoimenskega drevesa. Prevzeto iz italijanščine oljki pravimo tudi oliva, ampak v Istri, kjer ti plodovi najbolj uspevajo, mu pravijo oljka. Prav naši oljkarji si prizadevajo za uporabo imena oljka in ne oliva.

Čas priprave /
Zahtevnost Enostavno
Količina za 4 porcije
Deli recept
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Pečena piščančja stegna z olivami in limono

Oljke izvirajo iz vzhodnega Sredozemlja in so bile že v stari Grčiji glavni kmetijski pridelek. Pri nas v Istri uspeva nekaj avtohtonih vrst oljke: belica, črnica, buga, drobnica, mata in štorta. Za oljke je značilno, da bolj ko rasejo na severu, boljše olje dajejo. Prav istrska oljčna olja so zato med najboljšimi na svetu.

Sestavine

  • 4 piščančja stegna
  • 1 skodelica zelenih oljk
  • 3 žlice oljčnega olja
  • 2 bio limoni
  • 3 stroki česna
  • izbrana zelišča (timijan, rožmarin, origano …)
  • sol in poper
steak, meso, grill

Tako ne boste uničili nobenega steaka več

"Obožujem steake, vendar se mi doma pogosto ne posrečijo. Žal mi je vsakega kosa govedine, ki ga uničim, največkrat tako, da ga preveč spečem, zato bi bila hvaležna za nekaj splošnih nasvetov, kako speči popoln steak."

Morski list v malvaziji

Priprava morskega lista za cvrenje v ponvi

Morski list je resnični rolsrojs med ribami, zato je edino prav, da ga pripravimo čim preprosteje, saj lahko le tako zares uživamo v njegovem okusu. Da bi v obrok vnesli malo drame, preizkusite ta kuharski trik za popolno pripravo.

Sestavine

  • 4 piščančja stegna
  • 1 skodelica zelenih oljk
  • 3 žlice oljčnega olja
  • 2 bio limoni
  • 3 stroki česna
  • izbrana zelišča (timijan, rožmarin, origano …)
  • sol in poper

Postopek

1

Piščančja osušimo s papirnatimi brisačami, solimo ter popramo.

Za preliv v skledi zmešamo oljčno olje, limonov sok in naribano lupinico ene limone, sesekljan česen ter zelišča.

Pečico segrejemo na 200 °C. Piščančja stegna položimo v pekač, obložen s papirjem za peko, in jih prelijemo s pripravljeno mešanico. V pekač dodamo olive in limono, narezano na krhlje.

Piščanca pečemo približno 30 do 40 minut oziroma dokler piščančje meso ni ustrezno pripravljeno in hrustljavo zapečeno. Postrežemo s solato ali najljubšo prilogo.

oljke in oljčno olje


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.