Kaj boste skuhali danes?
Pečena piščančja stegna z oljkami in limono
Oljka je plod istoimenskega drevesa. Prevzeto iz italijanščine oljki pravimo tudi oliva, ampak v Istri, kjer ti plodovi najbolj uspevajo, mu pravijo oljka. Prav naši oljkarji si prizadevajo za uporabo imena oljka in ne oliva.
Pečena piščančja stegna z oljkami in limono
Oljka je plod istoimenskega drevesa. Prevzeto iz italijanščine oljki pravimo tudi oliva, ampak v Istri, kjer ti plodovi najbolj uspevajo, mu pravijo oljka. Prav naši oljkarji si prizadevajo za uporabo imena oljka in ne oliva.
Oljke izvirajo iz vzhodnega Sredozemlja in so bile že v stari Grčiji glavni kmetijski pridelek. Pri nas v Istri uspeva nekaj avtohtonih vrst oljke: belica, črnica, buga, drobnica, mata in štorta. Za oljke je značilno, da bolj ko rasejo na severu, boljše olje dajejo. Prav istrska oljčna olja so zato med najboljšimi na svetu.
Sestavine
- 4 piščančja stegna
- 1 skodelica zelenih oljk
- 3 žlice oljčnega olja
- 2 bio limoni
- 3 stroki česna
- izbrana zelišča (timijan, rožmarin, origano …)
- sol in poper
Vsak dan medenjak: nova družinska adventna tradicija
Medenjaki so imenitni tudi za okraševanje in obdarovanje. Okrasimo drevesce ali pa izdelajmo adventni koledar, s katerim bo vsak dan poln prazničnega pričakovanja.
Naveličani enoličnih zajtrkov? Preizkusite te recepte
Ovseni kosmiči so zdravi, hranljivi in čudovito vsestranski. Z nekaj izvirnosti si lahko vsak dan pričaramo povsem nov in slasten zajtrk.
David Vračko: Njegova najnovejša pogruntavščina je MakDonalc
David Vračko je eden tistih chefov, ki kuhanje živijo. Obed pod njegovo taktirko pa je vsakič unikatno kuharsko gledališče.
Sestavine
- 4 piščančja stegna
- 1 skodelica zelenih oljk
- 3 žlice oljčnega olja
- 2 bio limoni
- 3 stroki česna
- izbrana zelišča (timijan, rožmarin, origano …)
- sol in poper
Postopek
Piščančja osušimo s papirnatimi brisačami, solimo ter popramo.
Za preliv v skledi zmešamo oljčno olje, limonov sok in naribano lupinico ene limone, sesekljan česen ter zelišča.
Pečico segrejemo na 200 °C. Piščančja stegna položimo v pekač, obložen s papirjem za peko, in jih prelijemo s pripravljeno mešanico. V pekač dodamo olive in limono, narezano na krhlje.
Piščanca pečemo približno 30 do 40 minut oziroma dokler piščančje meso ni ustrezno pripravljeno in hrustljavo zapečeno. Postrežemo s solato ali najljubšo prilogo.
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Medenjakova torta
Združuje sladke okuse in vonje praznikov, že pogled nanjo pa nam v misli prikliče zimsko pravljico.
Polpeti iz lososa, sladkega krompirja in koriandra
Polpeti iz lososa in sladkega krompirja s solato so odlična kombinacija za okusno malico
Hrustljave ribje pogačice
Odlična večerja za otroke ali prigrizek ob večernem druženju s prijatelji
