
Kaj boste skuhali danes?
Ajdova kaša s pečenimi jajčevci
Okusno kosilo, ki vas bo zadovoljilo in nasitilo.
Ajdova kaša s pečenimi jajčevci
Okusno kosilo, ki vas bo zadovoljilo in nasitilo.

Sestavine
- 250 g ajdove kaše
- 2 žlici hladno stiskanega repičnega olja
- 1 srednje velik ali 2 majhna jajčevca
- 8 celih mladih čebulic
- 1 pločevinka (400 g) zelene leče
- 30 g suhih češenj, višenj ali brusnic
- 8 orehovih jedrc
- sok 1 limone
- ½ žličke suhega zdrobljenega čilija
- majhen šopek kopra
- 30 g mehkega kozjega sira
- sol
- poper

Preprost recept za šnite, ki vedno navdušijo
Kruhove šnite niso le odličen način, kako porabiti kruh, so tudi odlična ideja za počasen začetek dneva v dobri družbi.

Ajvar, lutenica ali pindžur? Domače klasike, ki ne grejo nikoli iz mode
Dišeče kuhinje, zasedeni štedilniki in police, polne kozarcev. Marsikdo se z nostalgijo spomni jesenskih dni, ko je bila priprava ozimnice skoraj obvezen del vsakdana.

Je vsaka buča užitna?
Buče so brez dvoma ena izmed najbolj prepoznavnih jesenskih pridelkov, ki pa jih v resnici lahko uporabljamo skozi vse leto, če jih pravilno hranimo.
Sestavine
- 250 g ajdove kaše
- 2 žlici hladno stiskanega repičnega olja
- 1 srednje velik ali 2 majhna jajčevca
- 8 celih mladih čebulic
- 1 pločevinka (400 g) zelene leče
- 30 g suhih češenj, višenj ali brusnic
- 8 orehovih jedrc
- sok 1 limone
- ½ žličke suhega zdrobljenega čilija
- majhen šopek kopra
- 30 g mehkega kozjega sira
- sol
- poper
Postopek
Ajdovo kašo dobro splaknemo pod tekočo vodo. Skuhamo jo v pol litra rahlo osoljene vode in jo po potrebi odcedimo. Pomešamo jo z oljem in pustimo, da se ohlaja 5 minut.
Medtem na visoki temperaturi segrejemo rebrasto ponev. Jajčevce podolgem narežemo na centimeter debele rezine in jih pečemo 5 minut, da se zmehčajo in so malo ožgani. S prijemalkami jih poberemo iz ponve in prihranimo. Enako ponovimo s celimi mladimi čebulicami, ki smo jim odrezali vrhove.
Toplo kašo zmešamo z odcejeno lečo, grobo nasekljanimi suhimi češnjami, višnjami ali brusnicami, drobno nasekljanimi orehi, limonovim sokom, čilijem in večino drobno nasekljanega kopra, solimo in popramo. Naložimo na servirni krožnik, obložimo s pečenimi jajčevci in mladimi čebulicami ter posujemo s preostalim sesekljanim koprom in nadrobljenim kozjim sirom.
Priljubljeni recepti
Sirov kolač s češnjevim džemom
Sirov kolač smo tokrat obogatili s sočnim džemom
Šunkini zvitki s sirnim namazom, hrenom in orehi
Velikonočna uspešnica, ki si jo pripravimo tudi na kakšen manj prazničen večer
Krvavice s kislim zeljem in krompirjevimi žganci
Krvavice so prava izbira za tradicionalno kmečko pojedino.