© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Kaj boste skuhali danes?

Ozadje

Ajdova kaša s pečenimi jajčevci

Okusno kosilo, ki vas bo zadovoljilo in nasitilo.

Ajdova kaša s pečenimi jajčevci

Okusno kosilo, ki vas bo zadovoljilo in nasitilo.

Čas priprave 40 min
Zahtevnost Enostavno
Količina za 4 osebe
Deli recept
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Buckwheat with charred baby aubergines

Sestavine

  • 250 g ajdove kaše
  • 2 žlici hladno stiskanega repičnega olja
  • 1 srednje velik ali 2 majhna jajčevca
  • 8 celih mladih čebulic
  • 1 pločevinka (400 g) zelene leče
  • 30 g suhih češenj, višenj ali brusnic
  • 8 orehovih jedrc
  • sok 1 limone
  • ½ žličke suhega zdrobljenega čilija
  • majhen šopek kopra
  • 30 g mehkega kozjega sira
  • sol
  • poper
buce, bučna pita

Je vsaka buča užitna?

Buče so brez dvoma ena izmed najbolj prepoznavnih jesenskih pridelkov, ki pa jih v resnici lahko uporabljamo skozi vse leto, če jih pravilno hranimo.

Sestavine

  • 250 g ajdove kaše
  • 2 žlici hladno stiskanega repičnega olja
  • 1 srednje velik ali 2 majhna jajčevca
  • 8 celih mladih čebulic
  • 1 pločevinka (400 g) zelene leče
  • 30 g suhih češenj, višenj ali brusnic
  • 8 orehovih jedrc
  • sok 1 limone
  • ½ žličke suhega zdrobljenega čilija
  • majhen šopek kopra
  • 30 g mehkega kozjega sira
  • sol
  • poper

Postopek

1

Ajdovo kašo dobro splaknemo pod tekočo vodo. Skuhamo jo v pol litra rahlo osoljene vode in jo po potrebi odcedimo. Pomešamo jo z oljem in pustimo, da se ohlaja 5 minut.

2

Medtem na visoki temperaturi segrejemo rebrasto ponev. Jajčevce podolgem narežemo na centimeter debele rezine in jih pečemo 5 minut, da se zmehčajo in so malo ožgani. S prijemalkami jih poberemo iz ponve in prihranimo. Enako ponovimo s celimi mladimi čebulicami, ki smo jim odrezali vrhove.

3

Toplo kašo zmešamo z odcejeno lečo, grobo nasekljanimi suhimi češnjami, višnjami ali brusnicami, drobno nasekljanimi orehi, limonovim sokom, čilijem in večino drobno nasekljanega kopra, solimo in popramo. Naložimo na servirni krožnik, obložimo s pečenimi jajčevci in mladimi čebulicami ter posujemo s preostalim sesekljanim koprom in nadrobljenim kozjim sirom.

Priljubljeni recepti

Čokoladni tartufi z meto in čilijem

Enostavne okusne čokoladne kroglice

20 min
Enostavno

Sirov kolač s češnjevim džemom

Sirov kolač smo tokrat obogatili s sočnim džemom

1 h 45 min
Enostavno

Šunkini zvitki s sirnim namazom, hrenom in orehi

Velikonočna uspešnica, ki si jo pripravimo tudi na kakšen manj prazničen večer

15 min
Enostavno

Krvavice s kislim zeljem in krompirjevimi žganci

Krvavice so prava izbira za tradicionalno kmečko pojedino.

1 h 30 min
Srednje zahtevno

© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.