
Ajdova kaša s pečenimi jajčevci
Okusno kosilo, ki vas bo zadovoljilo in nasitilo.
Ajdova kaša s pečenimi jajčevci
Okusno kosilo, ki vas bo zadovoljilo in nasitilo.

Sestavine
- 250 g ajdove kaše
- 2 žlici hladno stiskanega repičnega olja
- 1 srednje velik ali 2 majhna jajčevca
- 8 celih mladih čebulic
- 1 pločevinka (400 g) zelene leče
- 30 g suhih češenj, višenj ali brusnic
- 8 orehovih jedrc
- sok 1 limone
- ½ žličke suhega zdrobljenega čilija
- majhen šopek kopra
- 30 g mehkega kozjega sira
- sol
- poper

Projekt za konec počitnic: sladka plaža
Zadnji dnevi pred šolo so vedno napolnjeni z energijo in pričakovanji. Odličen način, da zaposlite tako sebe kot svoje najmlajše je kuhanje in peka. Za vas smo pripravili zabaven kulinarični projekt, ki bo zaposlil celo družino.

Odslej ne bomo rabutali le fig, ampak tudi listje
Rabutali? To pa že ne. Prej sposodili (za nedoločen čas). Vonju fig se enostavno ne moremo upreti … S temi recepti pa bomo v poletni aromi uživali še dlje.

Okus, ki ga ne pozabiš: ‘nduja, najmočnejša začimba v obliki klobase
Lahko jo vzljubiš, a težko izgovoriš: 'nduja si je izborila svoje mesto poleg pršuta, pikantne salame in sopressate kot ena najboljših italijanskih mesnin.
Sestavine
- 250 g ajdove kaše
- 2 žlici hladno stiskanega repičnega olja
- 1 srednje velik ali 2 majhna jajčevca
- 8 celih mladih čebulic
- 1 pločevinka (400 g) zelene leče
- 30 g suhih češenj, višenj ali brusnic
- 8 orehovih jedrc
- sok 1 limone
- ½ žličke suhega zdrobljenega čilija
- majhen šopek kopra
- 30 g mehkega kozjega sira
- sol
- poper
Postopek
Ajdovo kašo dobro splaknemo pod tekočo vodo. Skuhamo jo v pol litra rahlo osoljene vode in jo po potrebi odcedimo. Pomešamo jo z oljem in pustimo, da se ohlaja 5 minut.
Medtem na visoki temperaturi segrejemo rebrasto ponev. Jajčevce podolgem narežemo na centimeter debele rezine in jih pečemo 5 minut, da se zmehčajo in so malo ožgani. S prijemalkami jih poberemo iz ponve in prihranimo. Enako ponovimo s celimi mladimi čebulicami, ki smo jim odrezali vrhove.
Toplo kašo zmešamo z odcejeno lečo, grobo nasekljanimi suhimi češnjami, višnjami ali brusnicami, drobno nasekljanimi orehi, limonovim sokom, čilijem in večino drobno nasekljanega kopra, solimo in popramo. Naložimo na servirni krožnik, obložimo s pečenimi jajčevci in mladimi čebulicami ter posujemo s preostalim sesekljanim koprom in nadrobljenim kozjim sirom.