© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Čas branja 1 min.

Popolno poširano jajce? S tem trikom vam bo vedno uspelo


Uredništvo
22. 7. 2025, 16.00
Posodobljeno
23. 07. 2025 · 12:36
Deli članek
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Marsikomu se zdi poširanje jajc silno zahtevno, a če sledimo nekaj preprostim nasvetom lahko z nekaj vaje zlahka dosežemo popolno poširano jajce.

Poširano jajce
Profimedia
Poširano jajce

Poširanje jajc marsikomu povzroča preglavice. Na spletu obstaja na desetine trikov, za poširanje jajc in obljubimo, da se jih bomo lotili drugega za drugim, a tokrat ostajamo pri načinu, za katerega kuharji pravijo, da je edini pravi. Z nekaj vaje in brez bližnjic, boste po postopku, ki nam ga je korak za korakom pokazal chef Bine Volčič, kmalu obvladali poširanje.

Najlepše pri poširanih jajcih je, da povzdignejo vsako jed, s katero jih postrežemo – za priložnosti, ko se želimo postaviti pred gosti, kadar na primer pripravljamo brunch. Poskusite!

Sestavine

- poljubno število jajc


- 50 ml kisa
- 2 litra vode

Priprava

V kozici zavremo vodo, dodamo malo alkoholnega kisa (na 2 litra vode približno 50 ml kisa), ki bo pomagal pri strjevanju beljaka.

Temperaturo znižamo, da je voda tik pod vreliščem. Z zajemalko pomešamo vodo, da ustvarimo vrtinec, ki bo poskrbel, da se bo beljak lepše ovil okrog rumenjaka.

jajca, posirana-jajca
Dober tek
Voda ne sme popolnoma vreti.

Jajce ubijemo v skledico in ga nežno spustimo v vodni vrtinec.

jajca, posirana-jajca
Dober tek
Jajca ne ubijajte neposredno v vodo.

Z žlico lahko pomagamo, da se beljak ovije okrog rumenjaka.

jajca, posirana-jajca
Dober tek
Pomagajte si z žlico.

Jajce poširamo približno 3 minute, da je ravno prav mehko na otip – to lahko preverimo s prstom. Beljak se mora strditi, rumenjak pa ostati tekoč.

jajca, posirana-jajca
Dober tek
S prsti preverite trdoto jajca.

Jajce s penovko previdno vzamemo iz vode in ga položimo na kuhinjski papir, da vpije vodo.

jajca, posirana-jajca
Dober tek
Pri pobiranju jajca bodite previdni.

Odvečen beljak lahko pred postrežbo odrežemo, da bo poširano jajce bolj lično. Po vrhu ga lahko posujemo s solnim cvetom.

jajca, posirana-jajca
Dober tek
Če želite ličen brunch, jajce obrežite.



Nasveti

  • Poširana jajca so čudovita, če jih položimo na nežne solate, v klasičnih jedeh, kot so jajca benedikt (s šunko ali z dimljenim lososom in holandsko omako) in jajca po florentinsko (s špinačo), lahko pa jih ponudimo tudi v juhah, z zelenjavo, zlasti z nežnimi beluši in ratatouillem …

  • Če poširanih jajc ne bomo ponudili takoj, jih najprej za 1 minuto položimo v ledeno mrzlo vodo, nato jih vzamemo iz nje, odcedimo na kuhinjskem papirju in shranimo v hladilnik. Tik preden jajca postrežemo, jih vzamemo iz hladilnika in jih za pol minute položimo v vročo vodo.

jajca, posirana-jajca
Dober tek
Korak za korakom z Binetom Volčičem

© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.