Poširanje jajc marsikomu povzroča preglavice. Na spletu obstaja na desetine trikov, za poširanje jajc in obljubimo, da se jih bomo lotili drugega za drugim, a tokrat ostajamo pri načinu, za katerega kuharji pravijo, da je edini pravi. Z nekaj vaje in brez bližnjic, boste po postopku, ki nam ga je korak za korakom pokazal chef Bine Volčič, kmalu obvladali poširanje.
Najlepše pri poširanih jajcih je, da povzdignejo vsako jed, s katero jih postrežemo – za priložnosti, ko se želimo postaviti pred gosti, kadar na primer pripravljamo brunch. Poskusite!
Sestavine
- poljubno število jajc
- 50 ml kisa - 2 litra vode
Priprava
V kozici zavremo vodo, dodamo malo alkoholnega kisa (na 2 litra vode približno 50 ml kisa), ki bo pomagal pri strjevanju beljaka.
Temperaturo znižamo, da je voda tik pod vreliščem. Z zajemalko pomešamo vodo, da ustvarimo vrtinec, ki bo poskrbel, da se bo beljak lepše ovil okrog rumenjaka.
Poširana jajca so čudovita, če jih položimo na nežne solate, v klasičnih jedeh, kot so jajca benedikt (s šunko ali z dimljenim lososom in holandsko omako) in jajca po florentinsko (s špinačo), lahko pa jih ponudimo tudi v juhah, z zelenjavo, zlasti z nežnimi beluši in ratatouillem …
Če poširanih jajc ne bomo ponudili takoj, jih najprej za 1 minuto položimo v ledeno mrzlo vodo, nato jih vzamemo iz nje, odcedimo na kuhinjskem papirju in shranimo v hladilnik. Tik preden jajca postrežemo, jih vzamemo iz hladilnika in jih za pol minute položimo v vročo vodo.