Kako preprosto in pravilno razkosati piščanca
Če ste se že kdaj spogledovali z nakupom celega piščanca v trgovini, a ste se ustrašili razkosavanja, smo za vas pripravili hiter in preprost vodič.

Seveda je nakup že razkosanega piščanca lažja, a pogosto tudi dražja izbira. Z le nekaj napotki in vaje pa boste hitro postali pravi mojster čiščenja in priprave.

Očiščenemu piščancu najprej odrežemo peruti. Perutnico upognemo navzven in jo odrežemo z delom prsnega mesa, poiščemo kolčni sklep in jo odrežemo do konca. Nekateri kuharji perutnic ne odrežejo, temveč ju pustijo na prsnem delu. Vrhnji del perutnice odrežemo in zavržemo.

Piščanca položimo na hrbet in ločimo bedra, tako da najprej prerežemo kožo med prsmi in bedrom. Z nožem poiščemo sklep bedrne kosti in hrbtenice, nato bedro z obratom upognemo navzven, da kost skoči iz kolčnega sklepa. Bedro izrežemo skupaj s ovalnim kosom mesa. Piščanca obrnemo in prav tako naredimo z drugim bedrom.

Odrežemo prsi. Z nožem zarežemo v meso tik ob grodnici, nato grodnico prerežemo. piščanca položimo s prsmi navzdol in odrežemo hrbtenico z rebri. Če perutnic ne odrežemo, ostanejo na prsnem delu. Hrbtenico uporabimo za pripravo jušne osnove.

Če je piščanec velik, še bedra razpolovimo v sklepu med kračico in stegnom, prsna kosa pa poševno razpolovimo, tako da zarežemo skozi meso in rebra. Po želji z beder in prsnega mesa odstranimo kožo.
Ko pravilno razkosate piščanca, pa se prava kulinarična poslastica šele prične:
Piščanec se rad druži s testeninami in paradižnikom, v harmoniji pa je tudi z rdečim vinom in oljkami.
Piščanec po lovsko s testeninskim rižkom
Enostaven recept za piščanca na žaru, ki zahteva le nekaj vnaprejšnjega načrtovanja
Preprost pečen piščanec z rožmarinom
Bodite kreativni in pripravite novo piščančjo jed
Piščančja rulada s kuskusom in pinjolami
Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se