© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Čas branja 1 min.

Kako preprosto in pravilno razkosati piščanca


Uredništvo
22. 7. 2025, 12.00
Deli članek
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Če ste se že kdaj spogledovali z nakupom celega piščanca v trgovini, a ste se ustrašili razkosavanja, smo za vas pripravili hiter in preprost vodič.

pečen piščanec
Dober tek
Tako boste lahko uporabili vse dele piščanca.

Seveda je nakup že razkosanega piščanca lažja, a pogosto tudi dražja izbira. Z le nekaj napotki in vaje pa boste hitro postali pravi mojster čiščenja in priprave.

piscanec, tehnike
Dober tek
Razkosajte piščanca, da bo karseda izkoriščen.

Očiščenemu piščancu najprej odrežemo peruti. Perutnico upognemo navzven in jo odrežemo z delom prsnega mesa, poiščemo kolčni sklep in jo odrežemo do konca. Nekateri kuharji perutnic ne odrežejo, temveč ju pustijo na prsnem delu. Vrhnji del perutnice odrežemo in zavržemo.

piscanec, tehnike
Dober tek
Razkosajte piščanca, da bo karseda izkoriščen.

Piščanca položimo na hrbet in ločimo bedra, tako da najprej prerežemo kožo med prsmi in bedrom. Z nožem poiščemo sklep bedrne kosti in hrbtenice, nato bedro z obratom upognemo navzven, da kost skoči iz kolčnega sklepa. Bedro izrežemo skupaj s ovalnim kosom mesa. Piščanca obrnemo in prav tako naredimo z drugim bedrom.

piscanec, tehnike
Dober tek
Razkosajte piščanca, da bo karseda izkoriščen.

Odrežemo prsi. Z nožem zarežemo v meso tik ob grodnici, nato grodnico prerežemo. piščanca položimo s prsmi navzdol in odrežemo hrbtenico z rebri. Če perutnic ne odrežemo, ostanejo na prsnem delu. Hrbtenico uporabimo za pripravo jušne osnove.

piscanec, tehnike
Dober tek
Razkosajte piščanca, da bo karseda izkoriščen.

Če je piščanec velik, še bedra razpolovimo v sklepu med kračico in stegnom, prsna kosa pa poševno razpolovimo, tako da zarežemo skozi meso in rebra. Po želji z beder in prsnega mesa odstranimo kožo.



Ko pravilno razkosate piščanca, pa se prava kulinarična poslastica šele prične:


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.