Spadate med ljubitelje suhih sliv ali med tiste, ki se jim raje izognejo? Morda vas bodo naslednje vrstice kljub vsemu prepričale, da si jih boste od časa do časa privoščili, saj spadajo med izjemno hranljiva živila. Odlikujeta jih predvsem sladkast okus in gumijasta tekstura.
Preberite tudi:
- Priljubljeno olje, ki pomaga pri zaprtosti in krepi pljuča
- Ena prvih solatnic je odlična izbira, ko želimo razstrupiti telo
- Prepoznajte znake telesa, ki kažejo, da ste zaužili preveč soli
Spoznajmo zdravilne učinkovine
Tako sveže slive kot tudi suhe so odličen vir antioksidantov, ki nas ščitijo pred razvojem rakavih celic, bolj kot katero koli drugo sadje. Prav tako pomagajo pri ohranjanju možganskih membran in sten krvnih žil ter pripomorejo pri absorpciji železa.
Vitamina K je v suhih slivah skoraj 10-krat več kot v svežih, betakarotena več kot petkrat in luteina kar šestkrat več.
Dokazano izboljšujejo prebavo in nam pomagajo pri zaprtosti ter pri odvajanju. Za to je zaslužen pektin, ki mehča blato in pomaga pri iztrebljanju. V ta namen čez noč v kozarec vode namočite pet suhih sliv in jih zjutraj na tešče zaužijte skupaj z vodo. Koristne so tudi za tiste, ki jih pestijo težave z ledvicami, jetri, protinom ali revmo.
Kljub številnim učinkovinam, ki jih premorejo, suhe slive odsvetujejo oziroma svetujejo nadzorovano uživanje sladkornim bolnikom, saj vsebujejo veliko sladkorja. Ob rednem uživanju pa naj bi celo ščitile pred sladkorno boleznijo tipa 2 ter ob zmernih količinah celo pred debelostjo. Za to so odgovorne netopne vlaknine, ki uravnavajo količino sladkorja v organizmu ter povečujejo občutljivost telesa na inzulin. Vlaknine pripomorejo k občutku dolge sitosti.

Njena.si
Maksimalna energetska neodvisnost s paketom Pametna samooskrba
Proti holesterolu
Uživanje suhih sliv zmanjšuje količino slabega holesterola in vpliva na zdravje naših kosti. Številne študije so potrdile ugoden vpliv delovanja glede osteoporoze, pri tem gredo zasluge predvsem flavonoidom in fenolom. Priporočljivo jih je uživati tudi v času menopavze, saj naj bi pripomogle k uravnavanju hormonskega neravnovesja.
Piščančji medaljoni s suhim sadjem
Sestavine:
- 800 g piščančjih prsi,
- 10 kosov suhih sliv,
- 0,5 dl brandyja,
- sol, poper,
- 100 g pancete,
- 30 g masla,
- 3 dl goveje juhe,
- maslo.
Priprava:
Suhe slive po potrebi izkoščičimo in jih za pol ure namočimo v brandy. Med tem časom pripravimo meso. Piščančje prsi narežemo na medaljone, posolimo, popopramo in ovijemo v rezine drobno narezane pancete. Meso položimo v višjo ponev, v kateri smo že razpustili maslo, ogenj zmanjšamo za polovico ter meso počasi pečemo na vseh straneh. Po približno desetih minutah dodamo namočene slive z brandyjem in zalijemo z juho ter kuhamo še nadaljnjih deset minut. Tako pripravljene zrezke postrežemo z rižem, testeninami, pirejem ali drugo izbrano prilogo.