Domača lekarna

Naravni koraki, ki bodo preprečili zgago

M. K./Revija Jana
10. 2. 2025, 20.30
Deli članek:

Dostikrat so zaradi zgage na zatožni klopi živila, zelje in ohrovt, predvsem pa čebula.

Profimedia
Najpogostejši razlog za pojav zgage je to, da človek naenkrat poje preveč.

Čeprav je res, da nekatera živila nekatere ljudi bolj dražijo kot druga (vsak zase najbolje ve, kaj mu povzroča težave), so ta le redko glavni vzrok za zgago. Znanstveniki so namreč ugotovili, da je bolj kot to, kaj človek je, pomembno, kako in koliko poje; tudi čas je pomemben in vedenje po obroku. Na primer, uro do tri ure pred počitkom (velja tudi za popoldanski počitek, kdor ima navado, da si ga privošči) ni dobro jesti.

Razlogi, da se pojavi zgaga

Strokovnjaki pravijo, da je zgaga znak vračanja želodčne kisline v požiralnik (GERD ali gastroezofagealni refluks). Klinične raziskave povezujejo pogoste težave z zgago in refluksom s težjim požiranjem, poškodbami zobne sklenine, težavami v grlu in tudi hujšimi problemi, kot so astma ali poškodbe pljuč.

Odvečna telesna teža upočasni prehod hrane skozi prebavno cev, povzroča več pritiska na trebuh in tudi to, da je mišica zapiralka na dnu požiralnika ohlapnejša. 

Najverjetneje pa gre za preprostejše razloge; eden od njih je, da človek naenkrat poje preveč. Več ko poje, bolj verjetno se bo nekaj hrane vrnilo v požiralnik, kažejo raziskave. Če si privoščite obroke v nepravilnih presledkih, se zgodi enako, peče vas zgaga.

Ljudje s povečano telesno težo imajo pogosteje težave, ker odvečna teža upočasni prehod hrane skozi prebavno cev, povzroča več pritiska na trebuh in tudi to, da je mišica zapiralka na dnu požiralnika ohlapnejša. Seveda to najbolje preprečite, če shujšate. Strokovnjaki svetujejo, da to storite počasi, pod strokovnim nadzorom, da predvsem zmanjšate količino hrane in se redno gibljete. Nič novega.

Jejmo počasi in dobro prežvečimo

Tisto, kar lahko naredi vsak brez večjih težav, je, da nadzoruje način, kako je. Mnogi, ki lačni sedejo za mizo, planejo po hrani, kot da gre za življenje. V pradavnini je morda res bilo tako, danes pa je drugače. Jesti je treba počasi, kar ni le stvar olike, temveč bolj zdravja.

Hrano je treba dobro prežvečiti. Britanski strokovnjak za hujšanje je samo s tema dvema nasvetoma pomagal množici ljudi, da so se znebili precej kilogramov. Žvečiti je torej treba tako dolgo, da je grižljaj dobesedno utekočinjen.

spar, nakupi, nakupovanje, trgovina, prihranek, popust, ugodnosti, akcija, kartica-zvestobe

Gospodarstvo

Privarčujte, ko nakupujete: 6 nasvetov za pameten obisk trgovine

Refluks in zgago povzroča tudi pogosto uživanje alkoholnih pijač. Te sprostijo spodnjo mišico zapiralko požiralnika, ki hrani v želodcu preprečuje, da bi se vračala nazaj. Znanstveniki pravijo, da če pred odhodom v posteljo popijete kozarec vina in zraven pojeste kakšen prigrizek, kar prosite za težave.

Profimedia
Žvečiti je torej treba tako dolgo, da je grižljaj dobesedno utekočinjen.

Stres in telovadba

Eden od pogostih vzrokov za zgago je stres. Človek ga doživlja vsak dan, nemogoče se mu je izogniti. Zato se je dobro naučiti sproščanja (to bi moralo biti sestavni del osnovnošolskih predmetov), ki stres zmanjšuje in s tem tudi škodo, ki jo dela telesu v celoti.

Zanimivo je, da zgago lahko povzroča tudi telovadba, ki jo sicer priporočajo prav vsi strokovnjaki. Vendar se je treba samo spomniti, kaj so vam govorile mame: s polnim želodcem ne smete v vodo (na morju, na primer), enako velja za vaje, ki posebej obremenjujejo trebušni predel.

Za odpravljanje zgage je najbolje poskrbeti čim bolj naravno. Seveda, izogibati se je treba tisti hrani, za katero veste, da vam jo povzroča. Nekateri našteti vzroki za zgago sami po sebi nakazujejo rešitve. Narava pa,  kakor velja za vsako bolezen, tudi za to težavo ponuja svoje rožice.

Zanimivosti

mangostin
Mangostin

Kaj je mangostin, sadež poln mineralnih snovi, ki blaži vnetja

trgovina, nakup, živila, cene
Visoke cene

Da bi privarčevali, ne nasedajte zvitim trikom trgovcev

Marles za koncept FRESH prejel German Design Award 2025
Zanimivosti

Inovacija, ki raste iz tradicije: Marles in Mertelj Vrabič Arhitekti prejeli prestižno nagrado German Design Award

leska, cvetovi
Na vrtu

Ponekod že cveti znanilka pomladi in prvih alergij

varna uporaba interneta (2)
Vsakodnevna nevarnost

Veste, kako ogrožen je vaš otrok na spletu?

Krompirjev golaž s hrenovko
V kuhinji

Recepti za priljubljene jedi na žlico, ki vedno uspejo