Če bi poznali vse blagodejne lastnosti, ki jih najdemo v maku, bi zagotovo po njem posegali pogosteje. Po vsebnosti kalcija je kralj med vsemi živili na svetu, koristen je tudi za ljudi, ki trpijo za anemijo, saj je bogat z železom, ki ga eritrociti potrebujejo za transport in shranjevanje kisika.
Dokazano naj bi pomagal tudi odvisnikom od alkohola, saj je naravni opijat in vpliva na ravnovesje v telesu ter zagotavlja neodvisnost od potrebe po sintetičnih drogah in alkoholu. Pravzaprav lahko govorimo o univerzalnem zdravilu, ki s svojim bogatim naborom hranil še kako koristi zdravemu načinu življenja in odganja bolezni.
Zdrave in močne kosti
Značilnosti maka so za človeški organizem še kako koristne. Samo minerali, ki jih vsebuje, zagotavljajo veliko sinergijskih lastnosti, ki vplivajo na zdrave in močne kosti. Vsebuje tudi zdrave nenasičene maščobne kisline. Da bi zaužili kar se da čim več prepotrebnih omenjenih mineralov, moramo zaužiti še kakovostne beljakovine in maščobe, saj v nasprotnem primeru z njim telesu ne dajemo pravih informacij.
Primerno živilo za športnike
Mak se le redkokdaj znajde na jedilniku povprečnega Slovenca. Najpogosteje, če že, v času, ko je na mizi potica. Po njem bi morali posegati predvsem tisti, ki ne uživajo veliko listnate zelenjave in mlečnih izdelkov, saj je bogat z minerali, kot so cink, baker, fosfor in kalij. Da bi ga uporabili čim večkrat, lahko pripravite makove štručke, rolice, potice in druge poslastice z makom.
Poleg tega, da koristi pri slabokrvnosti, je primeren tudi za športnike, saj mikroelementi vplivajo na tvorbo mišic, koristen pa je tudi za zdravo in čvrsto kožo. Tudi tvorba kolagena bo nemotena, saj bo telo imelo dovolj pomembnih hranil, ki nudijo odlično podporo kostem in sklepnim vezem. Mak je odlično živilo za zdrave zobe, saj ne smemo pozabiti, da vsebuje veliko fosforja, ki zobem daje trdnost in v kombinaciji s kalcijem zagotavlja belino zob.
![Natural_Pharmaceuticals_witamina_D_VitaSolaris_D3_SI](http://cdn.kme.si/public/images-cache/150x150/2025/01/27/d116129d01df33a82f5d80b884c238b4/67975cc317965/d116129d01df33a82f5d80b884c238b4.jpeg)
Zanimivosti
Zakaj dodajamo vitamin D in kolikšen mora biti dnevni vnos?
Recept za makovo pecivo s skuto
Sestavine za biskvit:
- 200 g masla,
- 200 g sladkorja,
- 4 jajca,
- 200 g gladke moke,
- 8 g pecilnega praška,
- 200 g maka,
- 100 ml mleka,
- 4 žlice ruma.
Skutna krema:
- 500 g skute,
- 120 g sladkorja v prahu,
- 1 vrečka vaniljevega sladkorja,
- 1 vrečka vaniljevega pudinga,
- 3 jajca.
Priprava:
Maslo skupaj z jajci penasto umešamo, nato postopoma dodajamo moko, ki smo jo predhodno pomešali s pecilnim praškom. Dodamo mak, mleko in rum ter sestavine dobro premešamo. Homogeno maso stresemo v namaščen pekač in jo enakomerno razporedimo. Pripravimo skutno kremo.
V posodo zlijemo vse sestavine razen jajc in jih dobro premešamo. V maso postopno dodajamo jajca in mešamo z mikserjem. Skutno kremo prelijemo po makovem biskvitu in pečemo v vnaprej ogreti pečici na 180 stopinj Celzija 40 minut. Pecivo ohladimo in potresemo s sladkorjem v prahu.