Hrana za zdravje

Idealno živilo za razstrupljanje telesa in krepitev zdravja

Mare Koren
4. 2. 2025, 07.00
Deli članek:

Kdaj ste si zeleno nazadnje privoščili surovo, v pireju ali kako drugače pripravljeno kot pa dodano zgolj nedeljskih juhi? Zelena je kraljica razstrupljanja.

Profimedia
Zelena je zdrav prigrizek, ki ima mnoge pozitivne učinke na telo, med drugim pomaga tudi pri hujšanju.

Zelena spada med tisto vrsto zelenjave, ki jo lahko uživamo v celoti, se pravi od listov do gomolja. Dobro je, da že na začetku odpravimo dilemo. Obstajajo tri vrste zelene, in sicer gomoljna, ki je pri nas tudi najbolj razširjena, stebelna ali belušna in listna.

Bogastvo vitaminov in mineralnih snovi

Zelena blagodejno deluje na našo prebavo. Deluje kot blag diuretik in čisti naše telo ter ga razstruplja.

V listih zelenjave najdemo precej vitamina C in A ter magnezija, medtem ko v gomolju poleg povečanih količin vitamina C tudi vitamina B1, B2, eterična olja in mineralne snovi, med katerimi prevladujejo predvsem kalcij, kalij in železo. V zeleni pa najdemo tudi veliko topnih vlaknin, predvsem v gomolju, ki skrbijo za zdravo črevesno floro ter zmanjšujejo izločanje solne kisline v želodcu.

Redči sluz

Zelena redči sluz v dihalnih poteh in tako lajša njeno izločanje, zato je še kako dobrodošla v času prehladnih obolenj.

Bolniki s protinom

Zelena v jetrih pospešuje nastajanje in izločanje seča in sečne kisline iz sklepov, zato jo je dobro uvrstiti na jedilnik pri težavah zaradi protina.

Pomirite živce

Zelena vsebuje veliko magnezija in različna eterična olja, ki vplivajo na boljše počutje. Če jo uživamo zvečer, bo pozitivno delovala na naš spanec.

Mercator Srcnasoseska_foto Aleksandar Domitrica6

Njena.si

Srčna soseska povezala Slovenijo: 150.000 evrov donacij podeljenih 20 prostovoljnim društvom

Profimedia
Stebelno zeleno lahko pripravite v obliki solate in drugih zelenjavnih prigrizkov.

Sokovi, prigrizki, namazi ...

Če se soočate s težavo, kako jo pripraviti, imamo za vas nekaj koristnih nasvetov. Če imate radi vonj sveže zelene, potem boste zagotovo uživali tudi v zelenem soku, ki ga je najlažje pripraviti v sokovniku. Zmeraj uživajte res svežega, tako boste zaužili številne vitamine in minerale. Ker pa je okus zelene vseeno nekoliko močan, vam svetujemo, da sok pripravite v kombinaciji z jabolkom ali banano, korenčkom in špinačo.

Možnosti je seveda veliko, sami pa ugotovite, katera kombinacija vam je najljubša. Stebelno zeleno lahko pripravite v obliki zelenjavnih prigrizkov. Če želite shujšati, stebelca narežite na palčke in jih pomešajte s korenčkom. Lahko jo uporabljate tudi kot nadomestek kruha ali grisinov.

Pripravite tudi zdrave pomake, kot so humus, pomake iz kisle smetane, guacamole in podobno. Gomolje uporabimo pri pripravi kremnih zelenjavnih juh, lahko pa jih iz juh tudi odberemo in iz njih pripravimo zelenjavni pire. Rezine svežega gomolja lahko tudi podušimo ali popečemo in jih ponudimo kot zelenjavno prilogo. Liste pa uporabimo predvsem kot začimbo, s katerimi oplemenitimo okus, bistrih in kremnih juh, solat in prilog, ki jih postrežemo k mesu.