Kašelj otroka podnevi moti med igro in hranjenjem, še huje pa je ponoči, saj ga prebuja in moti počitek. Starši bi seveda radi pomagali, a dostikrat ne vemo, s čim in kako. Naš nasvet: založite se z zelenjavo in sadjem, v domači lekarni pa je dobro imeti tudi sredstvo za blaženje bolečin v grlu in sirup za kašelj.
Dve vrsti kašlja
Ločimo dve vrsti kašlja. Pri suhem, dražečem kašlju otrok veliko pokašljuje in ne izloča nič sluzi, medtem ko pri mokrem kašlju otrok izkašljuje gosto sluz. Pomembno je vedeti, da produktivnega kašlja ni dobro preprečevati in ustavljati. Sluz je treba razredčiti, da se lažje izloči iz telesa. To lahko storimo na več načinov, ki so jih poznale že naše babice.
Inhalacije
Pripravite vodno inhalacijo, v katero dodajte sol ali eterična olja (bor, timijan, evkalipt), ki redčijo sluz in ugodno vplivajo na širjenje bronhialnega sistema.
Recept: Zavrite tri litre vode ter dodajte dve žlici kamiličnih cvetov in timijana. Pustite 10 minut in prelijte v skledo za inhalacijo. Otrok naj vdihava globoko in počasi, a največ 15 minut.
Topel čaj
Otrok naj pije veliko tople tekočine, denimo timijanov čaj. Listi te rastline vsebujejo veliko spojin za lajšanje kašlja in z njim povezanih težav.
Recept: V skodelico vrele vode stresite dve žlički posušenih listov timijana in pustite deset minut. Čaju lahko dodate še med in limono.
Timijanova kopel
Mlajši otroci uživajo v kopanju, zato poskrbite, da bo kopel tudi koristna – dodajte ji timijan.
Recept: Dve žlici timijana namočite v dva litra hladne vode, pustite do 12 ur. Nato segrejte do vrenja, precedite in dodajte v kad, v kateri se kopa otrok.
Izpostavljeno
Kuhanje prihodnosti: Revolucija v vaši kuhinji s Philips Airfryerjem HD9880/90
Sirup
V lekarni kupite naravne, učinkovite in varne izdelke za kašelj. Predvsem bodite pozorni, da kupite peroralne suspenzije na osnovi rastlinskih izvlečkov, ne pa sirupov, ki so na osnovi sladkorja.
Domači bomboni
Sami pripravimo okusno naravno zdravilo proti prehladu in vnetju grla.
Sestavine: 1 skodelica sladkorja,, ½ skodelice vode, 1 jušna žlica limoninega soka, 1 jušna žlica medu, ½ čajne žličke ingverja v prahu, ¼ čajne žličke mletih nageljnovih žbic.
Recept: posodo, v katero smo dali vse sestavine, postavimo na štedilnik, da vsebina zavre, nato pa kuhamo na zmanjšanem ognju še od 15 do 20 minut. Med kuhanjem vsebino občasno premešamo.
Medtem ko čakamo, pripravimo pekač, ki ga obložimo s papirjem za peko. Maso po 15 do 20 minutah odstavimo in pustimo nekaj minut, da se zgosti. Gostota mora biti podobna sirupu. Z žlico na pekaču naredimo majhne bombončke.
Pustimo, da se masa ohladi. To bo trajalo približno 20 minut. Nato domače bombone potresemo z mletim sladkorjem, da se ne bodo sprijeli. Odstranimo peki papir in pekač dobro pretresemo, da se bomboni obložijo s sladkorjem.