Hrana za zdravje

Razstrupimo in okrepimo pljuča s pravo izbiro živil ter začimb

Milka Kleč
25. 11. 2024, 12.50
Posodobljeno: 25. 11. 2024, 12.50
Deli članek:

Hladni dnevi prinašajo več virusov in bakterij, hitreje lahko zbolimo. Zato posegajmo po tistih živilih, ki pomagajo krepiti in čistiti pljuča.

Profimedia
Na zdravje pljuč lahko v določeni meri vplivamo sami že s pravo prehrano.

Vsakodnevno smo izpostavljeni številnim škodljivim snovem, ki imajo lahko negativen vpliv na naša pljuča. Določenim snovem se sicer lahko izognemo, vendar pa pogosto žal nimamo prave izbire. K sreči lahko na zdravje pljuč v določeni meri vplivamo sami že s pravo prehrano. Nekatera živila in zelišča so še posebej priporočljiva za razstrupljanje pljuč oziroma vzdrževanje njihovega zdravja in s tem normalnega delovanja.

Zelena

Eno izmed živil, ki so še posebej pomembna za zdravje naših pljuč, naj bi bila zelena. Običajno povezujemo zeleno predvsem z odvajanjem vode in s tem škodljivih snovi iz telesa (gre za t. i. naravni diuretik), vendar pa je zelena odlična tudi za blažitev vnetij. Pomaga preprečevati vnetja pljuč, obenem lahko celo zmanjša tveganje za nastanek pljučnega raka. Z rednim uživanjem zelene lahko naredite ogromno dobrega za svoja pljuča. Uživate lahko cela stebla ali pa si iz zelene pripravite sok, čaj, smuti, juho ...

Citrusi so bogati z vitaminoma C in B6, ki pomagata pljučem pri prenosu kisika. Raziskave kažejo, da igra vitamin C glavno vlogo pri zmanjšanju astme, ki se pojavi zaradi telovadbe.

Grenivka

Za pomoč pri odstranjevanju škodljivih snovi iz telesa in za zaščito pljuč so izvrstna izbira citrusi, še posebej grenivke. Te veljajo za pravo zakladnico antioksidantov.

Korenje

»Superživila« niso nujno tista, ki so zelo eksotična in pogosto tudi draga, velikokrat je pot do zdravja precej preprostejša. Ko govorimo o zdravju pljuč, je korenje gotovo izvrstna izbira. Čeprav korenje običajno povezujemo predvsem z zaščito oči oziroma vida, vsebuje tudi ogromno snovi, ki so koristne za naša pljuča. Gre za snovi, ki pomagajo pri obnovi poškodovanih tkiv in odstranjevanju škodljivih snovi iz telesa. Za najboljše učinke je seveda priporočljivo uživati sveže korenje.

Profimedia
Korenje in zelena pomagata preprečevati vnetja pljuč.

Origano

Gre za začimbo, ki pripomore k naravnemu razstrupljanju pljuč in ki vsebuje precej koristnih antioksidantov. Poskušajte torej v čim več jedi vključiti origano.

Česen

Čeprav ga omenjamo nazadnje, je česen verjetno na samem vrhu lestvice živil, koristnih za pljuča. Pomaga pri naravni odpravi številnih težav z dihali, pri blaženju vnetij in uničevanju bakterij – gre seveda za enega najmočnejših naravnih antibiotikov. S pogostim vključevanjem česna v prehrano si lahko poleg številnih drugih blagodejnih vplivov obetate tudi manj težav s pljuči.

Ingver

Ingver je znan kot eno najboljših naravnih zdravil proti kašlju, vnetju pljuč in ostalim boleznim dihal. Ingver pomaga odpravljati sluzi in čisti pljuča. Dodate ga lahko v čaj.

Profimedia
Ingver pomaga odpravljati sluzi in čisti pljuča

Kurkuma

Kurkuma je zelo zdrava začimba, vsebuje močne antioksidante, med njimi je najmočnejši kurkumin. Kurkuma preprečuje vnetja, ščiti telo pred virusi in bakterijami ter krepi imunski sistem.

Jabolka

Flavonoidi, vitamin E in vitamin C pomagajo pri delovanju pljuč. Jabolka vsebujejo vso trojico, poleg tega so bogata z antioksidanti, ki pomagajo pljuča ohranjati zdrava.