Zdravje

Uživanje zdrave hrane še ne pomeni hujšanja

D. K. / revija Bodi zdrava
23. 7. 2024, 17.00
Posodobljeno: 20. 8. 2024, 17.32
Deli članek:

Ko premišljujemo o tem, kaj bi pojedli, živil ne ločujemo le po tem, ali so zdrava ali ne, temveč tudi, ali z njimi lahko hujšamo ali ne. O tem obstajajo celo knjige, a prehranski strokovnjaki raje o hrani, s katero boste shujšali, govorijo o tem, katerim živilom (čeprav so zdrava) se raje izogibajte, če bi še pred dopustom radi izgubili obroček okrog trebuha.

Profimedia
Zdrava, uravnotežena prehrana, ki vsebuje veliko zelenjave, pomaga obvladovati sladkorno bolezen.

Tudi prehranski strokovnjaki opozarjajo: »Ni vsa zdrava hrana tudi hrana, ki pomaga pri hujšanju. Suho sadje, vsa žita, četudi polnozrnata, sladko sadje in alternative belemu sladkorju (kokosov sladkor, javorjev sirup …) so seveda bolj zdrava izbira, vendar ne, kadar si želite shujšati.«

»Priporočljivo je, da vedno posegate po živilih, ki spadajo med bolj zdrava in hranljiva, pa vendar tudi z njimi pazite, kadar želite shujšati.«

Kaj pa topilci maščob – so le marketinška poteza?

Med vrstami hrane, kot so sadje, zelenjava, meso, mlečni izdelki, jajca, ne poznam tiste, ki bi v resnici »topila« maščobe. »Topilec maščob« so telovadba, manjša kalorična vrednost zaužitih hranil čez dan, spanje, veliko tople vode, ki jo pijte po malem čez dan. V tradicionalni kitajski medicini za izgubo kilogramov in odstranjevanje celulita uporabljajo terapijo z ventuzami, ki razbijajo maščobne celice in pospešujejo odstranjevanje toksinov iz telesa.

Nam lahko superhrana vsaj … pomaga?

»Ne gre verjeti v razne pripravke superhrane, ki naj bi nam pomagali shujšati,« pravijo strokovnjaki za prehrano, ki obenem povedo, da vseeno obstaja živilo, ki ga je kot oznako, da pomaga hujšati, znižuje krvni sladkor in holesterol, uravnava delovanje peristaltike ter odstranjuje mikroorganizme, odobrila tudi evropska agencija za živila. »Preizkušeno verjamem v azijski gomolj konjac, ki s svojo sestavino glukomanan resnično pomaga pri hujšanju in si je kot prvo in edino živilo na svetu pridobil velik ugled in sloves. Glukomanan v prahu se preprosto vmeša v malo vode in popije. V želodcu povzroča občutek sitosti, nase veže ogljikove hidrate in maščobe iz zaužite hrane ter jih odplakne iz telesa. Zanj lahko trdim, da resnično pomaga, sama pa glukomanan v prahu uporabljam tudi pri pripravljanju pudingov, sladic ali z njim nadomestim navadno moko. Je brez kalorične vrednosti, bogat je z vlakninami in brez okusa. Njegova učinkovitost se ne kaže le v hujšanju, temveč tudi v boljšem počutju in videzu.« Torej vseeno obstaja vsaj malo čarobnega prahu.

Zeleni čaj in kava

Kaj pa zeleni čaj, zelena kava, nič ne pomagata? »Samo zato, ker ti pripravki zvišajo pritisk in povečajo pretok krvi, še ne pomeni, da pomagajo pri hujšanju. Zeleni čaj je zdrav zaradi veliko antioksidantov, prepogosto uživanje pa preveč obremenjuje nadledvično žlezo pri izločanju kortizola. Posledično pa: višji ko je kortizol, dejavnejša je žleza slinavka in večje je izločanje sladkorja iz glikogenskih rezerv v jetrih. Višji inzulin in visok kortizol povzročata nenadno željo po ogljikovih hidratih in zaklepata maščobe. Torej je en zeleni čaj dopoldne v redu, kaj več pa ni priporočljivo. Manj je torej več, tako pri »pomočnikih za hujšanje« kot pri vnesenih kalorijah – manj ko jih boste vnesli, večje zadovoljstvo bo ob pogledu v ogledalo.

Preprosti nasveti za hujšanje, ki učinkujejo:

In spet boš lahko oblekla svoje najljubše kavbojke.

- Nesladko sadje – jejte ga samo dopoldne.

- Žita ipd., kot so proso, ajda, kvinoja ali riž, jejte le enkrat na dan, najpozneje do 16. ure (sem spada tudi krompir).

- Izločite mlečne izdelke, suhomesnate izdelke, rdeče meso, predelane izdelke, suho sadje, transmaščobe in vse vrste sladkorjev (beli, rjavi, kokosov, javorjev …).

- Za sladkanje uporabljajte eritritol, naravni sladkor brez ogljikovih hidratov.

- Uporabljajte samo naravno morsko sol.

- Čez dan – po požirkih – pijte rahlo toplo vodo.

- Pol ure pred vsakim večjim obrokom vmešajte v malo hladne vode eno čajno žličko glukomanana v prahu in popijte.

- Vsak dan se vsaj 30 minut hitro gibajte.

- V posteljo se odpravite pred 23. uro in spite v popolni temi.

- Jejte najmanj tri ure pred spanjem.

- Zvečer ne jejte žit in sadja.

Nasvet: Pri pijačah z okusom moramo biti pozorni na količino »skritih« kalorij
Pijače z okusom lahko uspešno nadomestijo »dolgočasno« vodo, vendar moramo biti pazljivi na dodatke, ki jih vsebujejo. Če gre za nesladkan čaj ali domačo nesladkano limonado, so odličen nadomestek, drugače pa je s pijačami, ki vsebujejo sladkor. Sladke pijače žeje ne potešijo dobro, zato jih večinoma zaužijemo več in s tem tudi veliko sladkorja. Debelost, karies, diabetes tipa 2 so lahko posledice čezmernega zauživanja sladkih pijač. Izognimo se jim in si raje natočimo kozarec vode iz pipe ter vanj stisnimo malo limone ter nekaj listkov mete.

Še več lepotnih, modnih, zdravstvenih in prehranskih nasvetov najdete v priljubljeni ženski reviji BZ (Bodi zdrava), ki jo lahko kupite tudi v prodajalnah dm po vsej Sloveniji.

Revija Bodi zdrava
Izšla je posebna izdaja revije Bodi zdrava. Prijazno vabljeni k branju!

Estrada

plesničar, sandi, manja, tiktok
Nikoli nisi prestar

Manja in Sandi, najbolj zabavna 'starca' slovenskega TikToka

Camilla, bivši mož
Poseben večer

Kraljica Camilla in bivši mož ponovno združena

Nicole, Liam
Razkrila novico malo po poroki

Rod Stewart bo zopet dedek!

profimedia-0497566897
Sveže zaročena

Jason Statham in Rosie Huntington Whiteley uživata v Grčiji

Rok Piletič
Vragolije

Roka Piletiča zaradi kraje obiskala policija

martina ipsa
Skupaj z ženo

Martina Ipša zapušča Slovenijo in se seli na Irsko

Zanimivosti

steklokeramična plošča
Brezmadežna kuhinja

Nasveti in triki za čisto steklokeramično ploščo, brez prask

dide
Raper Dide?

Začel v Liverpoolu, pristal v Mariboru: kdo je 27-letni Sheyi Ojo

1
Zanimivosti

Veličastni finale v kraljestvu Zlatoroga krona zlate sezone

Mladinsko_Inga_Remeta_Lo_res_005
Zanimivosti

Nova sezona, novi izzivi

2024-08-28 Triglav - Osvežitvena vožnja-75
Zanimivosti

Velikani vožnje zavzeli prestolnico

etienne-girardet-chp1ITgplkA-unsplash
Zanimivosti

Zakaj v Sloveniji ne najdemo kosmičev za zajtrk iz serije Prijatelji?