Zanimivosti

Zamrznjena češnjeva sladica

L. M. / revija Bodi zdrava
25. 7. 2024, 17.00
Deli članek:

Tale zamrznjena sladica bo zagotovo razveselila vse vaše male in velike goste za domačo mizo.

Shutterstock
Zamrznjena češnjeva sladica

Sestavine

Za skorjo:

175 g sladkorja v prahu

250 g navadne moke + za delovno površino

1 žlička sode bikarbone

2 žlici temnega kakava

50 g masla + za mazanje

2 žlici medu

3 žlice mleka

1 jajce


Za nadev:

približno 300 g češenj + za okras

približno 2 žlici sladkorja v prahu

1–2 žlički koruznega škroba

400 ml smetane za stepanje

750 g polnomastne skute

100 g sladkorja v prahu

3 žlice medu

1 žlička ekstrakta vanilje

3 žlice kakava


Za pik
o na i:

nektarine

meta

užitno cvetje


Priprava:

1. Sladkor v prahu, moko, sodo bikarbono in kakav dajte v skledo in premešajte. Dodajte zmehčano maslo, med, mleko in jajce, zamesite gladko testo in ga na rahlo pomokani delovni površini razvaljajte v pravokotno ploščo, debelo približno 5 mm. Testo prenesite v pekač, zgladite robove in ga prebodite z vilicami. Približno 15 minut pecite pri 170 °C.

2. Pečeni biskvit odstranite iz pekača in pustite, da se ohladi, nato pa ga razrežite na posamezne kose, s katerimi obložite dno in stranice približno 25 cm dolgega pekača, obloženega s folijo za živila.

3. Češnje izkoščičite. Za nadev dajte polovico češenj v ponev, dodajte sladkor po okusu in med občasnim mešanjem kuhajte, dokler se ne zmehčajo in zgostijo. Po potrebi zgostite s škrobom, raztopljenim v malo vode. Pustite, da se ohladi. Medtem stepite smetano, da se zgosti. V skledi zmešajte skuto, sladkor, med in vaniljev ekstrakt. Na koncu v zmes vmešajte pripravljeno stepeno smetano.

4. Obložen pekač napolnite s tretjino mase in enakomerno prekrijte s češnjami ter jih potisnite v maso. Z lopatico ga zgladite in postavite v zamrzovalnik, da se strdi. Preostanek nadeva razdelite na polovico in v eno polovico vmešajte češnjev pire, v drugo pa kakav. Kremi shranite v hladilniku. Češnjev nadev namažite na nadev v pekaču, zgladite in postavite nazaj v zamrzovalnik, da se strdi. Nazadnje zaključite s plastjo kakava in postavite v zamrzovalnik do naslednjega dne. Naslednji dan pecivo zvrnite iz pekača in okrasite z rezinami nektarin, svežimi češnjami, lističi mete in užitnimi cvetovi. Razrežite in takoj postrezite.

Še več lepotnih, modnih, zdravstvenih in prehranskih nasvetov najdete v priljubljeni ženski reviji BZ (Bodi zdrava), ki jo lahko kupite tudi v prodajalnah dm po vsej Sloveniji.

Revija Bodi zdrava
Izšla je posebna izdaja revije Bodi zdrava. Prijazno vabljeni k branju!