Mednarodna konferenca, sejem inovacij in še in še

Festival BIG Arhitektura Ljubljana: Prihaja največji arhitekturni dogodek leta

nn
14. 5. 2024, 07.30
Posodobljeno: 14. 5. 2024, 08.34
Deli članek:

V sredo in četrtek, 15. in 16. maja, bo festival BIG Arhitektura Ljubljana v prestolnico privabil vodilne strokovnjake za arhitekturo in notranje oblikovanje s področja Jugovzhodne Evrope in širše, ki bodo spregovorili o svojih najnovejših projektih, razpravljali o aktualnih tematikah in na sejmu predstavili navdihujoče inovacije. Festival bo obenem ponudil priložnost za navezovanje stikov in razvijanje svežih idej v sproščenem vzdušju.

Zavod BIG
Lanski sejem razstavljavcev

Mednarodna konferenca, sejem inovacij in še in še

V prostor L56 na Litostrojski cesti se ta teden vrača festival BIG Arhitektura Ljubljana, ki bo v dveh dneh na enem mestu združil številne arhitekte, notranje oblikovalce, inženirje, urbaniste, pa tudi odločevalce, investitorje in študente arhitekture. Obiskovalci bodo na mednarodni konferenci V iskanju lepote: Med tradicijo in inovacijo lahko prisluhnili domačim in tujim gostom, ki bodo spregovorili o arhitekturnih zgodbah onkraj ustaljenih okvirov. Obenem bo festival priložnost za spoznavanje več kot 70 razstavljavcev, ki se bodo predstavili na sejmu Premiera inovacij. V dveh dneh bodo podelili tudi nagrade BIG SEE za najvidnejše dosežke s področja arhitekture in oblikovanja.

Zavod BIG
Strokovna žirija bo tudi letos podelila nagrade za arhitekturo in notranje oblikovanje.

Močan potencial ustvarjalcev iz Jugovzhodne Evrope

Na Zavodu BIG, pod okriljem katerega nastaja festival, si prizadevajo povezati države Jugovzhodne Evrope (JVE) in izpostaviti odlične, a pogosto prezrte ustvarjalce. V platformo BIG SEE je vključeno 21 držav iz regije, ki predstavljajo 350-milijonski trg in številne možnosti za povezovanje. Zanimiv vpogled bodo zato ponudile okrogle mize predstavnikov različnih z arhitekturo prepletenih področij, ki prihajajo s področja JVE in širše.

Pet poglobljenih razprav – pet različnih vidikov

Na petih razpravah bodo obiskovalci lahko prisluhnili poglobljenim pogovorom strokovnjakov iz Jugovzhodne Evrope. Prva okrogla miza bo posvečena italijanskemu oblikovanju in pogovoru o vključenosti, inovativnosti in trajnosti v proizvodnji. Dekani fakultet iz JVE regije bodo spregovorili o neformalnih pristopih v formalnem izobraževanju ter se dotaknili eksperimentalnih metod v arhitekturni pedagogiki, mednarodna skupina kustosov in urednikov bo raziskala načine, kako z uporabo digitalnih medijskih platform učinkovito komunicirati o arhitekturi s splošno javnostjo, mestni arhitekti pa bodo razpravljali o kompleksnem odnosu med politiko in arhitekturo. Na zaključni okrogli mizi bodo predstavniki arhitekturnih zbornic govorili o pristopih in organizaciji arhitekturnih natečajev v različnih lokalnih skupnostih.

Zavod BIG
Obiskovalci festivala bodo lahko prisluhniki domačim in tujim strokovnjakom

Druženje in navezovanje stikov v sproščenem vzdušju

Za premor med živahnim dogajanjem organizatorji obiskovalce v sredo in četrtek med 10. in 18. uro vabijo v SEEnergy Room – prostor, namenjen sprostitvi, uživanju v glasbi iz JVE regije in vzpostavljanje stikov v neformalnem okolju. Prvi dan festivala, 15. maj se bo zaključil z druženjem na zabavi SEEnergy Party, na kateri bodo za glasbeno kuliso poskrbeli kvartet kontrabasistov Bassomania in DJ August Braatz. Festival BIG Arhitektura Ljubljana se bo zaključil s slavnostno podelitvijo nagrad BIG SEE Grand Prix Awards in gala večerjo.

Udeležba na festivalu BIG Arhitektura Ljubljana je s povabilom organizatorja brezplačna. Več informacij o povabilu in programu je na voljo na spletni strani www.zavodbig.com/ba-2024.

Estrada

jani pavec 2
Niti sam ne ve, kaj se je zgodilo

Glasbenika Janija Pavca čaka dolgo okrevanje

Foto 1
Končna postaja avtobusa številka 1

Magnifico sporočil, kje bo nova lokacija velikega koncerta

MIha NOvak
Zasebno slavje

Najmlajši član Čukov se je na skrivaj poročil

Aleksander Čeferin
Naraščaj

Veliko veselje v družini Aleksandra Čeferina: Postal bo dedek

Ami Charlize
"Nisem bogata"

Foto: Najstnica na spletu zasluži toliko, da si lahko kupi sanjsko hišo

lucija-selak
Lucija Selak

O frajtonarici, Avsenikih in strahu pred kačami

Zanimivosti

Carlos_X_de_Francia_(François_Gérard)
Karel X.

Nad Novo Gorico počiva edini francoski kralj, pokopan zunaj Francije

yellow-geysir
Na srečo brez poškodb

Video: Turiste v Yellowstonu presenetila eksplozija gejzirja

priz oi
Pariz 2024

Na letošnjih Olimpijskih igrah nov šport brejking

sendvič
Zanimivosti

NOVO v Mercatorju! Sendvič Gurman Stripsi

smrad, vonj
Higienske navade

Vonj kot prstni odtis

pivo, stadl an der mur, steklenice
Pogumni gasilci

Foto: Ob teh prizorih »krvavi srce vsakega pivoljubca«