Novi načrti

Objavili letno finančno poročilo britanske kraljeve družine

A.S./STA
25. 7. 2024, 16.31
Posodobljeno: 25. 7. 2024, 16.31
Deli članek:

Britanska kraljeva družina je v sredo predstavila nove načrte, s katerimi želi zmanjšati svoj ogljični odtis. Med ukrepi so denimo namestitev toplotnih črpalk in solarnih panelov na gradu Windsor, postopna elektrifikacija voznega parka, priključitev Buckinghamske palače v toplotno omrežje.

Profimedia
Na gradu Windsor bodo namestili toplotne črpalke in solarne panele.

Kraljeva družina je izdala letno finančno poročilo. V skladu z namero kraljeve družine o doseganju podnebne nevtralnosti bodo kraljevi helikopterji in letala namesto običajnega kerozina po novem leteli na trajnostno letalsko gorivo.

Poleg Buckinghamske palače bodo v toplotno omrežje priključili tudi druge večje kraljeve palače. Toplotna omrežja so po navedbah kraljeve družine bolj učinkovita kot zanašanje na posamezne grelniki. "To ima potencial, da močno zmanjša toplogredne izpuste kraljevih palač," je zapisano v poročilu.

Poročilo kraljeve družine razkriva, da se je dobiček od zemljišč in posesti kraljeve družine, združenih v podjetju Crown Estate, lani več kot podvojil in je znašal rekordnih 1,1 milijarde funtov (1,3 milijarde evrov). Po navedbah AFP se je dobiček povečal zlasti zaradi vetrnih elektrarn.

Britanska kraljeva družina ima preko podjetja namreč v lasti veliko večino britanskega morskega dna, ki se razteza do 12 navtičnih milj od celine, del pa daje v najem upravljavcem vetrnih elektrarn. Porast dobička je bil predvsem posledica provizij, ki so jih podjetju plačali najemniki, da so od kraljeve družine najeli morsko dno in tam postavili vetrne turbine.

Dobiček gre vladi

Crown Estate je sicer podjetje, ki ga kraljeva družina ne vodi neposredno. Dobiček tega podjetja gre vladi, ki majhen delež dobička nameni financiranju uradnih dolžnosti kraljeve družine.

Prejšnji teden je nova laburistična vlada pod vodstvom premierja Keira Starmerja objavila načrte za razširitev naložbenih pooblastil Crown Estate, kar bo podjetju omogočilo več možnosti za upravljanje z naložbami, vključno s projekti vetrnih elektrarn na morju.

Kralj Karel III. je na področju okoljevarstva aktiven že več kot 50 let, ko se je začel javno zavzemati za varovanje okolja in skrb za prihodnost planeta, kar je nato vsa leta postavljal v ospredje svojega delovanja.

Estrada

plesničar, sandi, manja, tiktok
Nikoli nisi prestar

Manja in Sandi, najbolj zabavna 'starca' slovenskega TikToka

Camilla, bivši mož
Poseben večer

Kraljica Camilla in bivši mož ponovno združena

Nicole, Liam
Razkrila novico malo po poroki

Rod Stewart bo zopet dedek!

profimedia-0497566897
Sveže zaročena

Jason Statham in Rosie Huntington Whiteley uživata v Grčiji

Rok Piletič
Vragolije

Roka Piletiča zaradi kraje obiskala policija

martina ipsa
Skupaj z ženo

Martina Ipša zapušča Slovenijo in se seli na Irsko

Zanimivosti

steklokeramična plošča
Brezmadežna kuhinja

Nasveti in triki za čisto steklokeramično ploščo, brez prask

dide
Raper Dide?

Začel v Liverpoolu, pristal v Mariboru: kdo je 27-letni Sheyi Ojo

1
Zanimivosti

Veličastni finale v kraljestvu Zlatoroga krona zlate sezone

Mladinsko_Inga_Remeta_Lo_res_005
Zanimivosti

Nova sezona, novi izzivi

2024-08-28 Triglav - Osvežitvena vožnja-75
Zanimivosti

Velikani vožnje zavzeli prestolnico

etienne-girardet-chp1ITgplkA-unsplash
Zanimivosti

Zakaj v Sloveniji ne najdemo kosmičev za zajtrk iz serije Prijatelji?