Sandi Dajnko, mojster: Kava s »sliko«, ki dodatno polepša dan
Sandi Dajnko je gastronom hotelir, ekonomski tehnik, ki se je v celoti posvetil gostinstvu. V obdobju nekaj zadnjih let pa se je specializiral na področju kave – poznavanje kave, pravilno ravnanje s kavo, pravilna priprava espressa, še posebej pa latte arta, umetnosti ustvarjanja vzorcev in motivov na površini kave s pomočjo mlečne pene. Gre za posebno tehniko priprave in postrežbe kave. Vsa skrivnost tiči v drži lončka z mlekom in skodelice za kavo ter hitrosti in višini vlivanja.

Sandi Dajnko je zelo ponosen, da je lani postal državni prvak po licenci Latte Art Grading System, rdeči lonček, v risanju na kavo z mlečno peno na podlagi predložene risbe. Še posebej pa je ponosen na to, da je lahko treniral z sedanjo svetovno prvakinjo Manuelo Frensore, ki je ena najboljših baristk na svetu, kot tudi na doseženo tretje mesto na svetu na lanskem prvenstvu v Italiji.
Za pripravo latte art kave se je Sandi Dajnko odločil, ker je želel povečati prodajo kave v kava baru Lana, ki ga imata z ženo Nino v Jagrovi trgovini v Kidričevem. Vodila pa ga je tudi želja po izboljšanju poznavanja pitja kave na našem območju, ki ni na zavidljivi ravni.
Poznavanje pitja kave se ocenjuje po sami pripravi kave in pravilnem kuhanju kave. Sandi je osnove barista (priprava kave, pravilno skladiščenje, pravilno čiščenje avtomatov itd.) osvojil pred dobrima dvema letoma. Izobraževanje pa je nadaljeval v Italiji, pri začetniku latte arta, treniral pa je tudi pri Luigiju Lubiju, svetovno priznanem strokovnjaku na področju latte arta.
S kavnimi umetninami povečal promet v baru
Preberite več v Štajerskem Tedniku
Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se