J. D. Vance

Trumpov podpredsedniški izbranec ga je še pred leti enačil s Hitlerjem

Robi Poredoš/STA
18. 7. 2024, 09.06
Deli članek:

Podpredsedniški kandidat republikanske stranke na letošnjih volitvah je 39-letni J. D. Vance. Ima se za pripadnika tako imenovane post-liberalne desnice, ki je neke vrste mešanica populizma in konservativne ideologije. Če bo izvoljen, bo prvi veteran marincev na položaju podpredsednika ZDA in šele drugi katoliški podpredsednik v zgodovini države.

Profimedia
43-letni J.D. Vance, republikanski podpredsedniški kandidat.

Podpredsedniški kandidat republikanske stranke na letošnjih volitvah, 39-letni James David Vance je v svoji karieri opravljal veliko poklicev. Iz kritika Donalda Trumpa se je spremenil v njegovega trdnega podpornika, bivši predsednik pa bo z njim skušal nabirati glasove po srednjem zahodu ZDA.

Večkrat spremenil svoje ime

James David Vance se je rodil 2. avgusta 1984 kot kot James Donald Bowman. Starša sta se ločila hitro po njegovem rojstvu, mama pa se je kasneje poročila z Bobom Hamelom in Vance je spremenil svoje ime v James David Hamel. Ime je znova spremenil leta 2014 po poroki s potomko priseljencev iz Indije Usho Chilukuri, ki jo je spoznal med študijem prava na univerzi Yale. Priimek Hamel je spremenil v Vance, kot sta se pisala starša njegove mame, ki sta ga vzgajala v otroštvu, saj se je mama otepala odvisnosti od mamil in alkohola.

Vance je odraščal kot konservativni protestant, leta 2019 pa se je dal prekrstiti v katoliško vero, ki se mu zdi prava. Če bo izvoljen, bo prvi veteran marincev na položaju podpredsednika ZDA in šele drugi katoliški podpredsednik v zgodovini države.

Izdal knjižno uspešnico, po kateri so posneli hollywodski film

Po končani srednji šoli se je vpisal med marince, uniformo pa je nosil od leta 2003 do leta 2007 ter deloval kot novinar dopisnik. Pol leta je služil v Iraku kot častnik za stike z javnostjo, po vrnitvi v domovino pa se je vpisal na državno univerzo Ohia in leta 2009 diplomiral iz politologije in filozofije. Leta 2013 je končal pravo na univerzi Yale, leto kasneje se je poročil, leta 2016 pa izdal knjižno uspešnico Hillbilly Elegy, po kateri so kasneje celo posneli hollywoodski film. Knjiga je neke vrste avtobiografija, ki opisuje pot iz revščine in odvisnosti od mamil Middletowna v Ohiu do udobnega življenja vlagatelja tveganega kapitala v San Franciscu.

Republikanec, ki je prisegal, da nikoli ne bo podprl Trumpa

Vance je leta 2016 in 2017 delal za finančno podjetje Mithril Capital, po letu 2017 pa se je preselil k zveznemu republikanskemu senatorju iz Teksasa Johnu Cornynu, delal pa je tudi pri zveznem sodniku v Kentuckyju. Leta 2016 in 2017 je sodil med republikance, ki so prisegali, da nikoli ne bodo podprli Trumpa. Tega je takrat opredeljeval kot prihodnjega Hitlerja, njegove podpornike pa žalil kot butaste. Z leti si je premislil in leta 2022 s Trumpovo podporo zmagal na volitvah v zvezni senat iz države Ohio.

Za republikanca netipično podpira dvig nekaterih davkov

Ima se za pripadnika tako imenovane post-liberalne desnice, ki je neke vrste mešanica populizma in konservativne ideologije. Nasprotuje nadzoru nad orožjem in splavu, istospolnim porokam in pravicam transspolnih oseb, po drugi strani pa za republikanca zelo netipično podpira povišanje minimalne plače, visoke carine na uvoz, boj proti monopolom ter celo povišanje določenih davkov. Podpira tudi nadzor nad cenami zdravil in nasprotuje privatizaciji zveznega pokojninskega sistema, za kar se zavzemajo nekateri člani njegove stranke.

Nasprotuje pomoči Ukrajini, kot največjo nevarnosti vidi Kitajsko

Glede zunanje politike velja za izolacionista Trumpovega sloga, ki nasprotuje pomoči Ukrajini in ameriškemu vpletanju v mednarodne zadeve, razen ko gre za podporo Izraelu. Pri tem pa vseeno ne podpira na primer ameriškega vojaškega ukrepanja proti Iranu. Kot največjo nevarnost ZDA označuje Kitajsko in tudi zaradi tega bi rad odtegnil ameriško pomoč Ukrajini ter se povsem posvetili kitajski gospodarski in vojaški grožnji. Tako kot Trump želi povečati nadzor na južni meji proti nezakonitemu priseljevanju in mamilom in tako kot Trump ne verjame, da so podnebne spremembe posledica človeških dejavnosti.

Estrada

mariah-carey, pevka
Izguba sestre in mame

Mariah Carey v težkih trenutkih tolaži njen bivši mož

Justin Bieber
Umaknil se je z javnosti

Justin Bieber šokiran zaradi obtožb proti Seanu 'Diddyju' Combsu: "Če bi vedel, nikoli ne bi sodeloval"

anna-sorokin
Zloglasna lažna dedinja

Foto: Obsojena prevarantka Anna Sorokin med nastopom v priljubljenem šovu s sledilno napravo na nogi

robert petan_foto jernej kokol (2)
Po poroki

Robert Petan razkril podrobnosti medenih tednov in nove sezone satirične oddaje

Sophia Loren
Italijanska igralka

Filmska diva Sophia Loren na pragu okroglega jubileja

PR_danielpopovic
Aktual

VIP večerja z Danielom Popovićem v Hotelu Dolenj'c

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste