Trojni umor

Trojni umor s samostrelom zbudil britansko vlado glede orožarske zakonodaje

A. M./STA
11. 7. 2024, 17.06
Posodobljeno: 11. 7. 2024, 17.18
Deli članek:

Vlada bo po hitrem postopku preučila zakonodajo, ki polnoletnim omogoča nakup in posedovanje samostrela brez registracije in dovoljenja, je po poročanju britanskih medijev povedal minister za nacionalno varnost Dan Jarvis.

Profimedia
Samostrel je smrtonosno orožje.

Napoved sledi tragičnemu trojnemu umoru, ki ga je v torek zvečer v okolici Watforda s tem orožjem zagrešil 26-letnik. "To so očitno zelo resne in nujne zadeve," je Jarvis davi povedal v oddaji BBC Breakfast. Na vprašanje o ustreznosti obstoječe zakonodaje, ki starejšim od 18 let omogoča nakup in posedovanje samostrela brez registracije ali dovoljenja, je dejal, da se mu zdi ponovna preučitev tega zakona povsem upravičena.

Okrepljeni pozivi k ponovni preučitvi zakonodaje sledijo nedavnemu tragičnemu incidentu - britanska policija je v sredo po obsežni iskalni akciji prijela osumljenca za trojni umor, ki je v torek zvečer v kraju Bushey blizu Watforda s samostrelom ubil hčerki in ženo nekdanjega policista ter radijskega komentatorja konjskih dirk Johna Hunta.

Preiskava sicer še vedno poteka, po navedbah britanskega BBC pa je bil 26-letni osumljenec Kyle Clifford nekdaj v razmerju z eno od Huntovih hčera, ki sta bili stari 25 in 28 let. Clifford se medtem še vedno zdravi v bolnišnici, potem ko ga je policija našla poškodovanega.

Za ponovno preučitev zakonodaje o orožju s poudarkom na samostrelih se je že zavzela tudi prejšnja konservativna vlada, potem ko so lani oktobra na devetletno zaporno kazen obsodili 21-letnika, ki je skušal leta 2021 s samostrelom izvesti atentat na nekdanjo britansko kraljico Elizabeto II.

Februarja letos so izvedli niz posvetov o tem, ali naj se v državi uvede sistem dovoljenj za nadzor uporabe, lastništva in nakupa samostrelov po vzoru zakonodaje, ki že velja za strelno orožje. Po zaključku posvetovanj v aprilu bistvenega napredka na tem področju ni bilo, po torkovem incidentu pa je v sredo tudi nova ministrica za notranje zadeve Yvette Cooper dejala, da namerava čim prej preučiti omenjeno zakonodajo.

"Preučiti želi že zbrane informacije, dokaze in okoliščine - ne le včerajšnjega dogodka, temveč tudi drugih incidentov," je danes pojasnil Jarvis. "Čim prej bomo presodili, ali je sedanji zakonodajni okvir ustrezen, in če ni, ga bomo spremenili, saj ni nič pomembnejšega od zagotavljanja varnosti javnosti," je dodal.

Estrada

monika avsenik pl
Pevka, učiteljica, fotografinja

Monika Avsenik spregovorila o bremenu, ki ga nosi njen priimek, in enem od bolj bolečih trenutkov v karieri

jodie foster
V eni sezoni

Seriji Shogun rekordnih 18 emmyjev

dominik bagola
Dominik Bagola - Balladero

Letos so ga presenetile lastovke, v spominu ima še kačo

andrej hofer
Konec poletja

Kaj znanega voditelja spravi v manjši obup

matjaž javšnik
Srce je dobro

Matjaž Javšnik se ne more zrediti

sveča, prometna nesreča
Smrt glasbenega pionirja

Poslovil se je legendarni slovenski glasbenik "Zoran, za prijatelje tudi Crni"

Zanimivosti

_Reporter.
Zanimivosti

Kandidatka z udbovskim dosjejem: zaradi sodelovanja s Službo državne varnosti lahko Marti Kos propade komisarska kandidatura

boj_1
Rimljani

Boj velikanov za oblast

kotna sedežna garnitura
Vsestransko uporabne

Poznate vse prednosti kotnih sedežnih garnitur?

renato-volker
Gejevski aktivist, komik, šank filozof

Hiral na mariborski onkologiji, dobil videnje in začel pisati

jedilno olje
Reckiliramo

Kaj storite z oljem, ki ostane po koncu priprave obroka?

cedevita-olimpija, basket-preparty
1. oktober

Vsi v Stožice na nepozaben spektakel!